enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:26 İngiltere, Kanada ve Avustralya Filistin’i tanıdı
07:59 Peygamber Efendimiz (S.A.S)’in, ‘Öyle bir zaman gelecek ki, kişi, malını helâlden mi yoksa haramdan mı elde ettiğine bakmayacak!
07:43 Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı
07:40 Z kuşağı günümüz dünyası için ne düşünüyor, ne talep ediyor, neleri beğeniyor, neleri beğenmiyor?
07:23 AB, yeni yaptırımlarla Rus gazını, bankaları, kriptoları ve ‘gölge filoyu’ hedef alıyor
07:20 SPD Başkanı YILDIZ: Türkiye’de Etkili bir Su Yönetiminin Yol Haritasını açıkladı.
07:08 AB, Rus LNG’sine yönelik ilk yaptırımlarla tabuları yıkıyor
07:04 Belgrad’da askeri geçit töreni Sırbistan’ın dış politikası hakkında ne anlatıyor?
07:04 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Pazartesi günü BM Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacağını tekrar teyit etti.
07:00 Türkiye’de Tarım ve Teknoloji Teknofest’te Buluştu..
00:03 Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nde 2025-2026 sezonu, bugün oynanacak müsabakalarla başlayacak.
16:28 Fenerbahçe’nin borcu açıklandı
13:28 Mourinho ilk antrenmanına çıktı
07:56 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
07:46 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
07:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
07:37 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
07:34 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
07:31 Kosova’dan Mektup Var!
07:28 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Milli İstihbarat Akademisi’nde ilk ders MİT Başkanı İbrahim Kalın’dan

Milli İstihbarat Akademisi’nde ilk ders MİT Başkanı İbrahim Kalın’dan
17.09.2024
A+
A-

Milli İstihbarat Akademisi eğitim hayatına başladı. Akademinin ilk dersini Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın verdi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Milli İstihbarat Akademisi eğitim hayatına Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın katıldığı ilk ders ile başladı.

Akademi’nin ilk dersini veren MİT Başkanı Kalın, Türkiye’nin küresel alanda istihbarat teorisi ve metodolojisinde söz sahibi olmasının önemine vurgu yaparak, istihbarat alanında kavramlar üretip literatür oluşturmanın ehemmiyetini dikkat çekti, Akademi’nin misyonunu işaret etti.

Kalın konuşmasında, “Dünyamız ve ülkemiz için yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu yolculukta Milli İstihbarat Akademisi teori ile pratiği, kavramsal düşünce ile uygulamayı bir araya getirecek, kendi kavram setimizi üretecek ve bize yeni ufuklar açacak” dedi.

MİT Başkanı Kalın, “Milli İstihbarat Akademisi; istihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında lisansüstü eğitim ve bilimsel ARAŞTIRMA faaliyetleri yürüterek Türkiye’de istihbarat alanının bir bilim dalı olarak yerleştirilmesi ve geliştirilmesine katkı sunmayı hedeflemektedir. İstihbarat çalışmalarında teori ve pratiği bir araya getirecek çalışmalar, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda saha uzmanlarını yetiştirecek ve yeni çalışma alanlarının önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.

Milli İstihbarat Akademisi'nde ilk ders MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan

Akademi uluslararası öğrencilere de açık

Akademi’nin uluslararası öğrencilere de açık olduğunu belirten Kalın, çok boyutlu ve çok eksenli bir dünya tasavvurunun giderek güç kazandığına dikkat çekti.

Türkiye’yi ve bölgeyi bu yeni dünyaya hazırlayacak bilgi setini merkeze alacak olan Akademi, aynı zamanda kamu kurumlarına da belli uzmanlık alanlarında eğitim imkanı sunacağını söyledi.

MİT Başkanı Kalın, yeni teknolojilerle birlikte hızlı biçimde değişen istihbarat ve güvenlik ekosisteminin anlamlandırılması ile yapay zekâ ve veri analitiği, siber güvenlik ve kriptoloji, uydu ve uzay teknolojileri alanında öncü programlar yürütülerek, raporlama için analistler yetiştirileceğinin altını çizdi.

Türkiye’nin uluslararası ilişkiler, siyaset, strateji alanlarında birçok çalışanı bulunmasına rağmen doğrudan istihbarat alanında çalışan sayısının azlığına dikkat çeken Kalın, Milli İstihbarat Akademisi tarafından yapılacak çalışmalar sayesinde bu alandaki eksikliğin kapatacağını söyledi.

‘Türkiye Ekseni’ doğrultusunda çalışmalar yapılacak

MİT Başkanı Kalın, Akademi’nin istihbarat alanında dünya çapındaki gelişmeleri yakından takip ederek dünyadaki gelişmeler karşısında değişim ve dönüşümlere yol gösterecek bir stratejik anlayışın kökleşmesini sağlayacağını, Türkiye’de nitelikli ve dünya ile etkileşime açık bir istihbarat topluluğu oluşturacağının ifade etti.

MİT Başkanı Kalın, “‘Türkiye Ekseni’ doğrultusunda yapılacak çalışmalar; akademimizin ve ülkemizin istihbarat ve güvenlik alanında yeni imkan ve kabiliyetler edinmesine katkı sunacaktır” dedi.

Milli İstihbarat Akademisi'nde ilk ders MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan

İlk yıl 2 yüksek lisans programı açıldı

Milli İstihbarat Akademisi, Türkiye’nin stratejik vizyonuna katkı sunacak insan kaynağının yetiştirilmesini, istihbarat ve güvenlik alanında bilimsel araştırmalar ve yayınlar gerçekleştirilmesini ve Türkiye’de bir istihbarat topluluğu oluşturulmasını hedefliyor. Bu kapsamda eğitim sürecine bugün başlayan Akademi ilk yılında İstihbarat Çalışmaları ile Güvenlik Çalışmaları olarak iki yüksek lisans programı açtı.

Açılan iki yüksek lisans programına uluslararası ilişkiler, tarih, hukuk, siyaset bilimi, psikoloji, mühendislik gibi bölümlerden mezun olup, Akademi’nin sınav ve değerlendirme sürecinden geçen 33 öğrencinin alımı yapıldı.

İstihbarat Çalışmaları programına katılan öğrencilerin, istihbarat çalışmaları kuramı ve metodolojisi hakkında yetkinlik kazanırken istihbarat tarihi, stratejik istihbarat, uluslararası sistemin dönüşümü, terörizm ve radikalleşme, grand strateji, eleştirel düşünce ve analitik yazım gibi konularda da uzmanlaşmaları bekleniyor.

Güvenlik Çalışmaları programında ise günümüzde değişen dünya sistemi ve yeni tehdit algıları bağlamında karşılaşılan sorunları kavrayabilme, analiz edebilme ve yeni yöntemler geliştirebilme kapasitesine sahip uzmanlar yetiştirilmesi hedefleniyor.

İstihbarat Çalışmaları ve Güvenlik Çalışmaları programlarının yanı sıra ilerleyen dönemde yeni yüksek lisans ve doktora programlarının açılması planlanıyor. Bölge Çalışmaları, Strateji Çalışmaları, İstihbarat Tarihi, İstihbarat Hukuku, Stratejik İletişim gibi programların yanı sıra Mühendislik ve Fen Bilimleri çatısı altında Siber Güvenlik, Veri Bilimi, Yapay Zeka ve Kriptoloji gibi alanlarda da yüksek lisans ve doktora programları açılacak.

Güncel analizler, araştırma raporları ve akademik çalıştaylar

Mili İstihbarat Akademisi lisansüstü eğitim faaliyetlerinin yanı sıra istihbarat ve güvenlik ile ilgili konularda güncel analizler ve araştırma raporları yayınlamaya devam ediyor. Türkiye’nin stratejik önem atfettiği Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkasya, Afrika gibi alanlarda da bilimsel araştırmalar ve rapor çalışmaları sürdürülüyor.

Milli İstihbarat Akademisi kendi akademik kadrosunun yanı sıra Türkiye’de ilgili alanlarda çalışan uzmanları ve akademisyenleri bir araya getirerek stratejik konularda çalıştaylar da düzenliyor. Bu kapsamda Türkiye’de istihbarat ve güvenlik alanında çalışan uzman ve akademisyenlerin bir araya gelerek etkileşim kurması ve bu sayede yeni bir istihbarat topluluğunun oluşturulması hedefleniyor.

Akademi, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye’nin öncelikli ihtiyaç alanları çerçevesinde sertifika programları da oluşturuluyor. Bu sertifika programları, Akademi dışındaki kamu çalışanları, öğrenciler, profesyoneller ve özel sektör çalışanları gibi farklı gruplar katılabilecek.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.