enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:42 KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman Seçmen Kitlesine Neyi Vaat Etti?
00:34 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:31 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye hükümeti ve SDG kendi aralarında bir anlaşma yapabilirler”
00:31 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:29 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
00:22 Bakan Fidan, “İsrailler tarafından gerçekleştirilen ateşkes ihlalleri gerçekten tarif edilemez düzeyde”…
00:19 TCMB’nın 11 Aralık’taki Para Politikası Kurulu toplantısına sayılı günler kaldı…
00:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “İsrailliler için işkence bir intikam eylemi”
12:31 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Millet İttifakı’nın Dağınıklığı Kılıçdaroğlu’nun Yeni Hamlesi

Millet İttifakı’nın Dağınıklığı Kılıçdaroğlu’nun Yeni Hamlesi

Helalleşme söyleminin Kılıçdaroğlu’nun siyasi taktiği olmaktan öte geçmesi için CHP cenahındaki bir kesimin yoğun şekilde deneyimlediği radikal-seküler öfkenin/nefretin dindirilmesi lazım.

   

Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

Siyasi partilerimizin gündemleri baş döndürücü bir yoğunluk içerisinde.
Özellikle Millet İttifakı son dönemde dikkat çeken krizler ve politika değişimi ile meşgul.
CHP’nin Suriye ve Irak’ta asker bulundurma tezkeresine “hayır” diyerek HDP yanında konumlanması yeni bir siyasi tartışma alanı oluşturdu.

AK Parti ve MHP’nin eleştirileri bir yana İP, CHP’nin HDP kararını nasıl hazmedeceği konusunda zorlanıyor.
İP yetkililerinden gelen “HDP, PKK’nın yanında” ve “CHP, HDP ile ittifak yaparsa biz orada olmayız” açıklamaları bu zorlanmanın açık belirtileri.

Mesele, Cumhur İttifakı’nın bir hamlesinden değil, CHP’nin milli güvenlik politikasının değişiminden doğdu.
Ve 2023 seçimlerinde kampanya tartışmalarını belirleyecek başat bir tema haline geldi.
Bu itibarla, İP’in HDP sancısı da Grup Başkanvekili Türkkan’ın şehit yakınına ettiği küfrün travması da uzun süre bu partiyi terk edecek gibi görünmüyor.

Zira Türkkan, Akşener için kolaylıkla kenara koyulabilecek bir siyasetçi değil.
Akşener bu travmayla yüzleşirken, Kılıçdaroğlu yeni hamlesini yaptı ve “helalleşme yolculuğuna” çıkacağını açıkladı.

Helalleşme mi Zor, Hesap Sorma mı?

 Kılıçdaroğlu bir videoda CHP’nin geçmişte yarattığı derin yaralar olduğunu ve bu yaraları yaratan sistemi değiştirdiğini söyledi.
Şimdi dışarı dönerek “geçmişte kırdığımız, korkuttuğumuz toplumlarla, bireylerle, farklı hayat tarzlarının temsilcileriyle buluşmalara” başlayacağını ilan etti.

Bu arada AK Parti ve kendi partisinin dönemi dahil “bir grup insanı zenginleştiren tüm iktidarlardan hesap soracağını” belirtmeyi ihmal etmedi.

Gerçi CHP iktidarı deyince tek parti dönemine mi, 1970’lerin koalisyonlarına mı yoksa 1960 ve 28 Şubat dahil darbe dönemlerindeki CHP politikalarına  işaret ettiği anlaşılamadı.

Kılıçdaroğlu’nun tüm iktidarları kapsayan bu “hesap sorma” ile yine her kesimi içine alan helalleşmesini nasıl yapacağını merak ediyorum. Bu “hesaplaşma ve helalleşme” kavramları AK Parti siyaseti ve söylemlerini çağrıştırsa da veya yeni danışmanların uyarlama sloganları olarak gözükse de önemsenmeli.

Kılıçdaroğlu, HDP ile yakınlaşmasını “tüm toplum kesimleri ile helalleşme” diyerek normalleştirmek ve dolayısıyla “terörle mücadeleye ihanet” eleştirilerine cevap vermek mi istiyor?

Dindar-muhafazakâr kesimlerdeki CHP’ye yönelik derin endişeleri teskin etme derdinde mi?
Bu helalleşme Kürtlere ve Alevilere ne söyleyecek?

CHP’nin solculuğu terk ederek sağcılaştığını öne çıkaranları mı yatıştıracak?
Gayrimüslüm topluluklara mı açılım sağlayacak?

Köklü bir Kemalizm eleştirisine mi hazırlanıyor?
Yeni bir sol program ile mi gelecek?

Belki de bu kadar çok soru sormaya gerek yok.
Kılıçdaroğlu’nun 2023 seçimleri için toparladığı ittifakın parlamenter sisteme dönüşten başka ortak Türkiye vizyonu olamadığı için CHP’nin iddialı bir helalleşme programı getirmesini beklemiyorum.

Yine Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun yerel seçimlerdeki “radikal sevgi dilini” taklit etse de inandırıcı olması çok zor.

CHP, Kendisiyle Hesaplaşabilir mi?

Özcü bir şekilde “CHP dönüşemez” demiyorum.
Ancak CHP kendisiyle hesaplaşmasını parti teşkilatı, elit çevreleri ve tabanı olarak tamamlamış bir parti değil.
Hatta daha başında bile diyebiliriz.

Ne Kürtlere ne dindarlara yönelik ciddi bir özeleştiriden geçmedi.
Kılıçdaroğlu, ulusalcı, solcu ve liberal sol kesimlerin eleştirisinin cenderesinde yol almaya çalışıyor.
Danışmanlarına sormak lazım: Emin misiniz CHP’ye, AK Parti’nin kendi geçmişiyle ve Kemalist vesayetle yaptığı hesaplaşmanın bir benzerini önerirken?

Şurayı es geçmeyelim: AK Parti döneminde yapılan (başörtüsü dahil) reformları kabullenmesi CHP’nin Jakoben kültürden arındığı anlamına gelmiyor.

Helalleşme söyleminin Kılıçdaroğlu’nun siyasi taktiği olmaktan öte geçmesi için CHP cenahındaki bir kesimin yoğun şekilde deneyimlediği radikal-seküler öfkenin/nefretin dindirilmesi lazım.

Kılıçdaroğlu tek başına söylemler ve ziyaretlerle bu nefretin bittiğini gösteremez.
Köklü bir hesaplaşma lazım, makyaj ziyaretler ve muğlak söylemler değil.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.