enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
11:08 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
08:55 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:58 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
00:55 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:51 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:47 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:45 Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:39 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:17 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:04 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
00:01 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
12:15 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:07 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mikrodalga fırınların ilginç hikayesi

Mikrodalga fırınların ilginç hikayesi
05.01.2023
A+
A-

Mucidi bir radar mühendisiydi; tüm dünya mutfaklarına kurulup milyonlarca satılsa da ona hiç para kazandırmadı. Peki, en büyük yardımcımız mikrodalga fırınların İkinci Dünya Savaşı sırasında kazara bulunduğunu biliyor muydunuz?

Candan Bilgici
TRT Haber : Candan Bilgici

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika HaberleriBugün tehlike saçtığına dair iddialara rağmen birçok kişi kısıtlı vaktinde yemeğini ısıtmak için mikrodalga fırınları kullanıyor.

Mikrodalga Fırın’ın bulunuşu neredeyse tümüyle kazara gerçekleşmiştir. Hatta mucidinin cebindeki çikolatanın erimesiyle bu aletin ortaya çıktığını söylesek inanır mıydınız?

Mikrodalga ışınlar, pratik şekilde yiyecekleri pişirmemizi sağlayan mikrodalga fırınlarda da kullanılır. Mikrodalga fırınların temel parçası magnetron adlı cihazdır. Magnetron mikrodalga ışık üretir. Bu ışık metal bir tüpün içinden fırının haznesine gönderilir. Tavan kısmında bulunan döner palet mikrodalga ışınların fırının her yerine eşit biçimde yayılmasını sağlar. Mikrodalga ışık tabaktaki yiyeceğin içinde bulunan su molekülleri tarafından soğurulur ve su molekülleri daha hızlı titreşmeye başlar. Su moleküllerinin mikrodalga ışıktan aldığı enerji kaptaki yiyeceğin sıcaklığının yükselmesini sağlar. Ayrıca yiyeceklerin üzerine konulduğu tabak, yiyeceğin her tarafının aynı oranda pişmesi için sürekli döner.

Çikolatanın erimesiyle hayatımız değişti

Mikrodalga fırının icadıysa 2. Dünya Savaşı sırasında ABD’nin radarları üzerine yaptığı çalışmalarla ünlenen Amerikalı mühendis Percy Spencer’ın yaşadığı gerçek bir tesadüf anına dayanıyor.

1945 yılında düşman uçaklarını tespit edecek radarlar yapmak için mikrodalgalarla deneyler yapan Amerikalı mühendis Percy Spencer, magnetron ile gerçekleştirdiği bir deney sırasında cebindeki çikolatanın eridiğini fark ediyor. Hemen bu konuda araştırmalara başlayan Spencer çeşitli yiyecekleri aletin yanına koyarak nasıl tepkiler verdiğini incelemeye koyularak mikrodalgaların yiyecekler üzerinde etkili olduğunu görüyor.

Önce mısırı denedi ve mısırın patladığını gördü. Sonra bir çaydanlığa delik açıp üzerine bir yumurta yerleştirdi ve magnetronun ürettiği mikrodalga ışığı yumurtaya yöneltti. Ve beklendiği gibi yumurta da patladı. Hem de deneyi yakından izleyen yardımcısının yüzüne doğru. Böylece mikrodalgaların yiyecekleri hızlı bir şekilde pişirebildiği anlaşılmış oldu.

Spencer da deneylerin tehlikesini azaltmak için metal bir kutu tasarladı. Ardından içerisine de yüksek miktarda mikrodalga vermeye başladı.

Mikrodalga fırınların ilginç hikayesi

Mucit sadece 2 dolar kazandı

Spencer mikrodalgaların dağılmasına engel olacak bu tasarımla tarihteki ilk mikrodalga fırını icat etmiş oldu. Buna elektronik fırın adını verdi. Bu fırın 180 cm boyunda 340 kilogram ağırlığında ve 5 bin dolar değerindeydi.

Spencer 1950 yılında mikrodalganın patentini aldı ilk mikrodalgayı ise 1947 yılında Radarange adıyla Raytheon üretti.

Bi silah şirketi olan Raytheon bu ürünle servetine servet kattı. Spencer ise sadece 2 dolar kazandı.

İlk olarak nükleer güçle çalışan bir yolcu ve kargo gemisine monte edildi.

Daha ucuz, daha küçük

1967 yılında ev mutfaklarında satılması için daha ucuz ve daha küçük boyutlarında mikrodalga fırın olarak yeniden üretildi.

1970 yılında 40 bin adet satan bu fırın 1975 yılına gelindiğinde 1 milyon satışa ulaşmıştı.

Spencer geliştirdiği cihazdan neredeyse hiç para kazanmadı. Endüstriyel uygulamalar için üretilen fırından zamanla her evin mutfağında görülen bir fırın haline geldi.

Teknoloji geliştikçe mikrodalga fırınlara olan ilgi arttı. Günümüzde kullanılan mikrodalga fırınlar hem çok daha küçük boyutları hem de farklı yiyecekler için ayarlanabilen pişirme seçenekleriyle birçoğumuzun hayatını kolaylaştırıyor.

***

Yazar Hakkında

Candan Bilgici, 1999 yılında Kocaeli’de doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Kasım 2021’den beri TRT Haber Dijital Yayınlarda Prodüktör olarak çalışıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ocak 2023]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.