enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mikrodalga fırınların ilginç hikayesi

Mikrodalga fırınların ilginç hikayesi
05.01.2023
A+
A-

Mucidi bir radar mühendisiydi; tüm dünya mutfaklarına kurulup milyonlarca satılsa da ona hiç para kazandırmadı. Peki, en büyük yardımcımız mikrodalga fırınların İkinci Dünya Savaşı sırasında kazara bulunduğunu biliyor muydunuz?

Candan Bilgici
TRT Haber : Candan Bilgici

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika HaberleriBugün tehlike saçtığına dair iddialara rağmen birçok kişi kısıtlı vaktinde yemeğini ısıtmak için mikrodalga fırınları kullanıyor.

Mikrodalga Fırın’ın bulunuşu neredeyse tümüyle kazara gerçekleşmiştir. Hatta mucidinin cebindeki çikolatanın erimesiyle bu aletin ortaya çıktığını söylesek inanır mıydınız?

Mikrodalga ışınlar, pratik şekilde yiyecekleri pişirmemizi sağlayan mikrodalga fırınlarda da kullanılır. Mikrodalga fırınların temel parçası magnetron adlı cihazdır. Magnetron mikrodalga ışık üretir. Bu ışık metal bir tüpün içinden fırının haznesine gönderilir. Tavan kısmında bulunan döner palet mikrodalga ışınların fırının her yerine eşit biçimde yayılmasını sağlar. Mikrodalga ışık tabaktaki yiyeceğin içinde bulunan su molekülleri tarafından soğurulur ve su molekülleri daha hızlı titreşmeye başlar. Su moleküllerinin mikrodalga ışıktan aldığı enerji kaptaki yiyeceğin sıcaklığının yükselmesini sağlar. Ayrıca yiyeceklerin üzerine konulduğu tabak, yiyeceğin her tarafının aynı oranda pişmesi için sürekli döner.

Çikolatanın erimesiyle hayatımız değişti

Mikrodalga fırının icadıysa 2. Dünya Savaşı sırasında ABD’nin radarları üzerine yaptığı çalışmalarla ünlenen Amerikalı mühendis Percy Spencer’ın yaşadığı gerçek bir tesadüf anına dayanıyor.

1945 yılında düşman uçaklarını tespit edecek radarlar yapmak için mikrodalgalarla deneyler yapan Amerikalı mühendis Percy Spencer, magnetron ile gerçekleştirdiği bir deney sırasında cebindeki çikolatanın eridiğini fark ediyor. Hemen bu konuda araştırmalara başlayan Spencer çeşitli yiyecekleri aletin yanına koyarak nasıl tepkiler verdiğini incelemeye koyularak mikrodalgaların yiyecekler üzerinde etkili olduğunu görüyor.

Önce mısırı denedi ve mısırın patladığını gördü. Sonra bir çaydanlığa delik açıp üzerine bir yumurta yerleştirdi ve magnetronun ürettiği mikrodalga ışığı yumurtaya yöneltti. Ve beklendiği gibi yumurta da patladı. Hem de deneyi yakından izleyen yardımcısının yüzüne doğru. Böylece mikrodalgaların yiyecekleri hızlı bir şekilde pişirebildiği anlaşılmış oldu.

Spencer da deneylerin tehlikesini azaltmak için metal bir kutu tasarladı. Ardından içerisine de yüksek miktarda mikrodalga vermeye başladı.

Mikrodalga fırınların ilginç hikayesi

Mucit sadece 2 dolar kazandı

Spencer mikrodalgaların dağılmasına engel olacak bu tasarımla tarihteki ilk mikrodalga fırını icat etmiş oldu. Buna elektronik fırın adını verdi. Bu fırın 180 cm boyunda 340 kilogram ağırlığında ve 5 bin dolar değerindeydi.

Spencer 1950 yılında mikrodalganın patentini aldı ilk mikrodalgayı ise 1947 yılında Radarange adıyla Raytheon üretti.

Bi silah şirketi olan Raytheon bu ürünle servetine servet kattı. Spencer ise sadece 2 dolar kazandı.

İlk olarak nükleer güçle çalışan bir yolcu ve kargo gemisine monte edildi.

Daha ucuz, daha küçük

1967 yılında ev mutfaklarında satılması için daha ucuz ve daha küçük boyutlarında mikrodalga fırın olarak yeniden üretildi.

1970 yılında 40 bin adet satan bu fırın 1975 yılına gelindiğinde 1 milyon satışa ulaşmıştı.

Spencer geliştirdiği cihazdan neredeyse hiç para kazanmadı. Endüstriyel uygulamalar için üretilen fırından zamanla her evin mutfağında görülen bir fırın haline geldi.

Teknoloji geliştikçe mikrodalga fırınlara olan ilgi arttı. Günümüzde kullanılan mikrodalga fırınlar hem çok daha küçük boyutları hem de farklı yiyecekler için ayarlanabilen pişirme seçenekleriyle birçoğumuzun hayatını kolaylaştırıyor.

***

Yazar Hakkında

Candan Bilgici, 1999 yılında Kocaeli’de doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Kasım 2021’den beri TRT Haber Dijital Yayınlarda Prodüktör olarak çalışıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ocak 2023]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.