enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Meyve ve sebze temizliği hayati önem taşıyor

Meyve ve sebze temizliği hayati önem taşıyor
16.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Tarımda ilaçların kullanımı son günlerde sıkça tartışılan bir konu. Özellikle sebze ve meyvelerin temizliği de bu noktada büyük önem taşıyor. Haberimizde meyve ve sebzelerin nasıl temizlenip saklanacağına dair sorulara yanıtlar aradık.

Tarım ilaçları, meyve ve sebzelerin zararlı böcek türlerinden korunması amacıyla yaygın kullanılıyor.

Özellikle tarımda pestisit kalıntıları meyve ile sebzelere büyük zarar veriyor. Yaşamımızda çokça karşılaştığımız pestisitler, sebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi ve yaşam alanlarımızın zararlı mikroorganizmalardan arınması gibi konularda fayda sağlamasının yanında kullanım yanlışlığına bağlı olarak insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde 4 yaşındaki Saliha Çakır’ın nara sıkılan tarım ilacından öldüğü kesinleşti. Bu durum meyve-sebze temizliğini bir kez daha akıllara getirdi.

Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, TRT Haber’e gıda temizliğiyle ilgili bilgiler verdi.

Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

“Tarımsal ilaçlar limitlere göre kullanılmalı”

Bakterilerin, haşerelerin ve böceklerin zararlarından uzaklaştırılması için meyve ve sebzelerde tarım ilaçlarının yaygın bir şekilde kullanıldığını söyleyen Boyu, “İlaçların kullanma limitleri ve süreleri var. Pestisit kalıntısı bırakmayacak şekilde ürünün dış yüzeyi ve içi temizleniyor. Bu kurallar yönetmelikle belirlenmiş durumda” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarımsal ilaçlamada kullanılan yöntemleri denetlediğini ve denetime uymayanlara cezalar verildiğini hatırlatan Boyu, “Çiftçilerin özellikle kurallara dikkatle uyması gerekiyor” uyarısını yaptı.

“Akdeniz Meyve Sineği” tehdidi

Nar meyvesinin yetiştirildiği Akdeniz Bölgesi’nde “Akdeniz Meyve Sineği”nin meyve ve sebzeler için büyük tehdit oluşturduğunu ifade eden Boyu, sözlerine şöyle devam etti:

Maalesef nar olayında da muhtemelen fazla miktar kullanılmıştır. Tahminim bu yönde. Nar meyvesinin üretildiği bölgeye bakarsak ‘Akdeniz Meyve Sineği’ isimli bir böcek çeşidi var. Bu böcek türü meyveler için tehdit oluşturuyor.”

Tüketiciler neye dikkat etmeli?

Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, özellikle meyve ve sebzelerin sirkeli bol suyla yıkanması gerektiğinin altını bir kez daha çizdi. Vatandaşların güvendikleri markalardan alışveriş yapması konusunda uyarılarda bulundu.

Fotoğraf: Getty

[Fotoğraf: Getty]

Kabuklu ürünlerin de dış yüzeylerinin yıkanmasının hayati önem taşıdığını ifade eden Boyu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ürün yüzeyinde ve içinde tüketiciler pestisit kalıntısı olup olmadığını bilemez. Büyük zincir marketlerin ürün tedariklerinin standartları daha yüksek olur. Buralarda ürünler birçok kontrolden geçiyor. Halk pazarlarında bu incelemeler daha düşük seviyede olabilir. Ürünlerin denetlenmesinde zafiyet olabiliyor. Tüketiciler güvendiği, markalı yerlerden alışverişini yapabilir. Meyve sebzeler alındıktan sonra iyice bol suyla yıkanmalı. Narın nasılsa içini yiyorum diye dış kabuğunu yıkamamazlık etmemeliyiz. Çünkü ellerinize bulaşan pestisit kalıntıları zarar verebilir. Diğer ürünler için de geçerli; portakal, mandalina, muz… Tüketmeden önce, özellikle yapraklı sebzelerin sirkeli suda bekletilerek tüketilmesi doğru olur. Yapraklar arasındaki toprak ve bakteriyel yük gidecektir.

Gıda tüketimi anlamında toplumda bilincin artırılması gerektiğini vurgulayan Boyu, “Pandemi sürecinde de gördük ki gıda temizliği büyük önem taşıyor. Bu hususlara dikkat ettiğimiz takdirde daha güvenilir ürünlerle beslenebiliriz” açıklamasını yaptı.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.