enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:58 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
12:16 ABD’de göç ve gümrük muhafaza polisinin (ICE) yetkileri neler?
09:49 Gazeteci Ali Asmar, İsrail’in 2025’te yürüttüğü çok cepheli savaşı ve Suriye’nin bu stratejideki kritik rolünü
09:06 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG’nin 10 mart mutabakatına uyup bir an önce üzerine düşen yükümlülükleri getirmesini bekliyoruz”
07:58 Amerika’nın Büyük Strateji Arayışı
07:28 Bakan Güler: “Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, terör örgütleriyle mücadelesine destek veriyoruz”
07:27 Yüksek Gelir Hedefi Çerçevesinde 2026’da Türkiye Ekonomisi
07:14 İran’da Tahran Savcısı Ali Salihi, vatandaşları dışarı çıkmaması konusunda uyardı…
07:03 Öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerine ilişkin temel ilkelerde güncellemeye gidildi
06:49 Venezuela devlet başka­nı Nicholas Maduro şimdilik son kurban…
06:40 Papa İznik’e geldi ama bizimkiler daha baskın çıktı: Siyonizmi yeren Yahudi Haham’a ödül verildi
06:06 2026 Hukuk ve Yargı Gündemi
20:42 48 il için “sarı” uyarı: Çığ, fırtına, sağanak ve kar yağışına dikkat
13:26 Trump, en kötü ABD Başkanı olarak tarihe geçecek
10:38 Somaliland Hakkında İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan Acil Toplantı
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkel’den Libya’daki yabancı güçlere çekilme çağrısı

Merkel’den Libya’daki yabancı güçlere çekilme çağrısı
02.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Başbakanı Merkel Libya’da siyasi çözüme vurgu yaparak, yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi gerektiğini söyledi. Merkel Libya’nın geleceğine ilişkin çözümün “yabancı etkilerle” belirlenmemesi gerektiğini kaydetti.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW’ye dayandırdığı haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de Libya Başbakanlık Konseyi’nin geçici Başkanı Muhammed Menfi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ülkenin geleceğine ilişkin mesajlar verdi.

Libya’da yabancı paralı savaşçıların en kısa sürede ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyleyen Merkel, “Libya’nın geleceği sorununa çözümün Libyalı güçler ve Libya halkı tarafından belirlenmesi gerekiyor, yabancı etkilerle değil” şeklinde konuştu.

Libya’da siyasi çözüme vurgu yapan Merkel, Aralık ayında planlanan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin gerçekleşmesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunarak, seçimlere yönelik hazırlıklara ilişkin daha yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı, “Libya’daki sorunlara diplomatik bir çözüm bulunmasının nihayetinde birçok açıdan sadece Libya ve Libyalılar için değil, bütün Afrika kıtası için barış sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkel, siyasi süreç ve yabancı paralı savaşçıların çekilmesinin yanı sıra ekonomik istikrarın sağlanmasının da önemli olduğunu belirterek, Libya’daki insanların geçim kaynaklarına ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Libya’daki petrol zenginliğinden halkın da pay alması gerektiğini belirterek, ekonomik istikrarın sağlanmasında yabancı şirketlerin de angajmanının önemli olduğunu ifade etti.

Merkel, bu konuda Almanya’nın desteğe hazır olduğunu vurgulayarak, Libya konusunda devamlılık olacağını ve kurulacak yeni hükümetin de Libya konusuna öncelik vereceğini söyledi.

Seçimlerin ertelenmesi tartışılıyor

Ülkede geçen yıl Ekim ayında imzalanan ateşkes ile çatışmalara son verilmiş olsa da siyasi anlaşmazlığın sürmesi 24 Aralık’ta yapılması öngörülen seçimleri de tehlikeye atıyor.

Temsilciler Meclisinin, geçen hafta yapılan oylamada Başbakan Abdülhamid Muhammed Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’ne (UBH) güvenoyunu çekme kararı vermesi de ülkede istikrarın sağlanması ve seçimlerin yapılması ile ilgili endişeleri artırdı.

Temsilciler Meclisinin kararına tepki gösteren Devlet Yüksek Konseyi ise oylamanın geçersiz olduğunu duyurdu. Ülkede, devlet başkanlığı seçimlerinin ertelenmesi tartışılıyor.

Libya’da ateşkes Ekim ayında imzalanmıştı

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesi sonrasında iç savaşın yaşandığı Libya, 2015’te Birleşmiş Milletlerin tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı yönetim bölgesine bölünmüştü. Tobruk hükümetini destekleyen Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu başkent Trablus’u ele geçirmek üzere 2019 yılının Nisan ayında taarruz başlatmış, ancak Türkiye’nin UMH’ya verdiği aktif askeri destek sonucu geri püskürtülmüştü.

Taraflar Ekim 2020’de ateşkes anlaşmasına imza atmış ve siyasi süreç kapsamında ülkeyi seçimlere götürecek Ulusal Birlik Hükümeti Mart ayında göreve başlamıştı.

EK Kaynaklar *DW,AFP,dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.