enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
02:19 Hakeme Şiddet Skandalı, Yönetim ve Eğitimdeki Çürümüşlüğün Aynası…
02:02 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
00:57 Nahçıvan Özerk Cumhuriyet
00:57 Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM Doğu Kudüs’ten aktarıyor…
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Müslüman Amerikan Cemiyeti Kongresi’ne mesaj
00:52 Gümrüklerde piyasa değeri 1 milyar 26 milyon lira olan uyuşturucu madde ele geçirildi
00:51 Trump ile Zelenskiy, ABD’de buluşuyor: Barış için kritik görüşme
00:48 Adalet Bakanı Tunç, kucağında bebeğiyle keşfe çıkan hakimi tebrik etti
00:34 İsrail’in Somaliland’ı tanımasına Türkiye’den tepki: ‘Somali’nin iç işlerine açık müdahale’
00:32 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, ”Kadın girişimci, kalkınmayı hızlandırır”
00:31 Ukrayna Barış Planında Mutabakat
00:31 Prof. Dr. Kanko: “Şehit Babasının Yoksulluğunu Açıklamayla Örtbas Edemezsiniz!”
00:28 Yediemin depolarında bekleyen atıl durumdaki 17 bin 47 mal ekonomiye kazandırıldı
00:22 Memur ve emekli zammı 5 Ocak’ta belli olacak
00:18 “Yüzyılın Konut Projesi”nde ilk kura çekimi bugün
00:05 (TİKA), Kuzey Makedonya’da 2005’ten bu yana eğitim, sağlık, tarım ve altyapı alanlarında 1300’ü aşkın projeyi hayata geçirdi.
15:29 Fransız sinema efsanesi Brigitte Bardot 91 yaşında hayatını kaybetti
08:42 İsrail, Yunanistan ve GKRY, yaptıkları üçlü zirvenin ardından yayınladıkları ortak bildiri…
00:55 Arabuluculuk 2026 yılı ücretleri belli oldu
00:51 İletişim Başkanı Duran, Hatay’daki Toplu Açılış Töreni’ne ilişkin paylaşımda bulundu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkel’den Libya’daki yabancı güçlere çekilme çağrısı

Merkel’den Libya’daki yabancı güçlere çekilme çağrısı
02.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Başbakanı Merkel Libya’da siyasi çözüme vurgu yaparak, yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi gerektiğini söyledi. Merkel Libya’nın geleceğine ilişkin çözümün “yabancı etkilerle” belirlenmemesi gerektiğini kaydetti.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW’ye dayandırdığı haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de Libya Başbakanlık Konseyi’nin geçici Başkanı Muhammed Menfi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ülkenin geleceğine ilişkin mesajlar verdi.

Libya’da yabancı paralı savaşçıların en kısa sürede ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyleyen Merkel, “Libya’nın geleceği sorununa çözümün Libyalı güçler ve Libya halkı tarafından belirlenmesi gerekiyor, yabancı etkilerle değil” şeklinde konuştu.

Libya’da siyasi çözüme vurgu yapan Merkel, Aralık ayında planlanan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin gerçekleşmesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunarak, seçimlere yönelik hazırlıklara ilişkin daha yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı, “Libya’daki sorunlara diplomatik bir çözüm bulunmasının nihayetinde birçok açıdan sadece Libya ve Libyalılar için değil, bütün Afrika kıtası için barış sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkel, siyasi süreç ve yabancı paralı savaşçıların çekilmesinin yanı sıra ekonomik istikrarın sağlanmasının da önemli olduğunu belirterek, Libya’daki insanların geçim kaynaklarına ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Libya’daki petrol zenginliğinden halkın da pay alması gerektiğini belirterek, ekonomik istikrarın sağlanmasında yabancı şirketlerin de angajmanının önemli olduğunu ifade etti.

Merkel, bu konuda Almanya’nın desteğe hazır olduğunu vurgulayarak, Libya konusunda devamlılık olacağını ve kurulacak yeni hükümetin de Libya konusuna öncelik vereceğini söyledi.

Seçimlerin ertelenmesi tartışılıyor

Ülkede geçen yıl Ekim ayında imzalanan ateşkes ile çatışmalara son verilmiş olsa da siyasi anlaşmazlığın sürmesi 24 Aralık’ta yapılması öngörülen seçimleri de tehlikeye atıyor.

Temsilciler Meclisinin, geçen hafta yapılan oylamada Başbakan Abdülhamid Muhammed Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’ne (UBH) güvenoyunu çekme kararı vermesi de ülkede istikrarın sağlanması ve seçimlerin yapılması ile ilgili endişeleri artırdı.

Temsilciler Meclisinin kararına tepki gösteren Devlet Yüksek Konseyi ise oylamanın geçersiz olduğunu duyurdu. Ülkede, devlet başkanlığı seçimlerinin ertelenmesi tartışılıyor.

Libya’da ateşkes Ekim ayında imzalanmıştı

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesi sonrasında iç savaşın yaşandığı Libya, 2015’te Birleşmiş Milletlerin tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı yönetim bölgesine bölünmüştü. Tobruk hükümetini destekleyen Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu başkent Trablus’u ele geçirmek üzere 2019 yılının Nisan ayında taarruz başlatmış, ancak Türkiye’nin UMH’ya verdiği aktif askeri destek sonucu geri püskürtülmüştü.

Taraflar Ekim 2020’de ateşkes anlaşmasına imza atmış ve siyasi süreç kapsamında ülkeyi seçimlere götürecek Ulusal Birlik Hükümeti Mart ayında göreve başlamıştı.

EK Kaynaklar *DW,AFP,dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.