enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mavi vatana milli uçak gemisi geliyor

Mavi vatana milli uçak gemisi geliyor
26.08.2024
A+
A-

Türkiye, harekat kabiliyetini ve caydırıcı gücünü milli uçak gemisiyle katlayacak. Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Dizayn Proje Ofisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın direktifiyle harekete geçti. Mavi vatanda görev yapan TCG ANADOLU’dan daha büyük bir uçak gemisi tasarlanıyor.

Süleyman Kaçmaz
Süleyman Kaçmaz

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı uzman personellerin katılımıyla 110 kişilik uçak gemisi yapımı çalışmalarına başladı.

Gemi üzerinde 2 kalkış ve 1 iniş pisti yer alacak. Asgari 50 insanlı ve insansız hava aracı kapasitesi olacak.

Uçuş güvertesi için havacılık sektörünün ileri gelen firmaları Baykar ve TUSAŞ ile yoğun çalışmalar yapıldı. Tekne formu belirlendi. Direnç ve sevk analizleri gerçekleştirildi. Pervanesinin tasarımı da bitti.

Milli uçak gemisi tasarlanıyor

Tasarımda en kritik aşamalar tamamlandı. Konsept tasarım çalışmaları sonlandı. 3 boyutlu genel yerleşim hızla sürüyor.

Milli uçak gemisi 258 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde tasarlandı. Deplasmanı 60 bin ton olarak planlandı. Gemi, asgari 25 knot sürate erişebilecek ve yakıt ikmalsiz 10 bin deniz mili seyir yapabilecek.

Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, yaptığı değerlendirmede “Deniz Kuvvetlerimizin deniz aşırı etki ve ilgi alanlarındaki hak ve menfaatleri korunacak ve çok amaçlı operasyonların gerçekleştirilmesi ile ülke savunmasının daha etkin yapılabilmesi için önemli bir gücü teşkil edecektir” dedi.

Ön tasarımın tamamlanmasıyla detay tasarımına başlanacak. Sonrasında ise askeri tersanelerde geminin inşa sürecine geçilecek.

TCG Anadolu’dan daha büyük olacak

TCG Anadolu’dan daha büyük bir milli uçak gemisi, tamamıyla Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından tasarlandı. Dünyanın ilk SİHA gemisi, Türkiye’nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu’nun yerlilik oranı yüzde 70’ti. Yeni gemi, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına sahip olacak.

Uçar, “Milli uçak gemimiz, TCG Anadolu’dan deplasman ve boyut olarak 2 katından daha büyük olacak. TCG Anadolu’dan en az 2 kat daha fazla hava aracının konuşlanabilmesi planlanmaktadır. Seyir siası TCG Anadolu için 9 bin deniz mili iken milli uçak gemimizde 10 bin deniz miline çıkartılmıştır. Ayrıca, mevcut ana tahrik sistemi konfigürasyonu ile TCG Anadolu’dan daha yüksek süratlere çıkabilmektedir” açıklamasını yaptı.

Milli uçak gemisi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne geniş bir coğrafyada üstünlük kazandıracak.

***

Yazar hakkında

Süleyman KAÇMAZ, 1994’te İstanbul’da doğdu. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden dereceyle mezun oldu. Üniversite hayatı boyunca Kampüs TV’de haber merkezinde deneyim elde etti. 2017’deki TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması’ndan Televizyon Haberciliği Ödülü ve 2018’deki Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’ndan Yazılı Spor Haberi Ödülü başarılarından bazıları. Yine üniversite döneminde Kayserispor Kulübü’nde anonsörlük yaptı. Birçok yerel gazetede tecrübe edindi. Stajını CNN Türk’te tamamladı. Mezun olduktan sonra ise TV 1’de muhabirlik ve spikerlik yaptı. Nisan 2019’dan beri TRT Haber’de muhabir olarak görev yapıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.