enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:06 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
00:05 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:04 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:04 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:04 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:03 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:02 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:02 Davos’ta geç gelen itiraf
00:01 “Gaziantep’in Genç Yıldızları Ödül Töreni”nden notlar!
00:01 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
00:01 ABD’nin Güney Kafkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:00 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
00:00 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
15:08 Hollanda Türklerinin övgü kaynağı olan kuzey Hollanda Emniyet Müdürü: Hamit KARAKUŞ
10:54 Zorbalık üstüne zorbalık!
00:05 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
00:05 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
00:04 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
00:03 Şifa, Tat ve Bereket: Kuru Üzümün Türk Mutfağındaki Yolculuğu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macron’dan AB’nin stratejik gücünü artırma sözü

Macron’dan AB’nin stratejik gücünü artırma sözü
08.01.2022
A+
A-

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa’nın güvenlik alanındaki hedeflerini içeren “Stratejik Pusula” belgesinin bu dönem tamamlayacağını belirterek, Birlik’in stratejik gücünü artırma vaadinde bulundu.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını 1 Ocak itibariyle altı aylığına devralan Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın stratejik gücünü artırma ve egemenliğini güçlendirme sözünü verdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ortak basın toplantısında konuşan Macron, AB’nin bu dönem “Stratejik Pusula” belgesini tamamlayacağını söyledi.

Söz konusu belge,  savunma alanında kapasite geliştirmeye odaklanan Birlik’in jeopolitik stratejilerini içeriyor. Macron, “Stratejik Belge” sayesinde AB’nin NATO bünyesinde ortak bir pozisyonda duracağını ve daha fazla koordineli şekilde birlikte hareket edeceğini söyledi. Macron, ayrıca AB’nin savunma sanayisini geliştirmeyi ve üye ülkelerin teknolojik bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

ABD ve NATO bağımlılığını azaltma hedefi

Rusya ile Ukrayna arasında askeri gerilimin devam ettiği bir dönemde, AB dönem başkanlığını yürütecek olan Macron, Avrupa’nın güvenliği konusunda yeni planları masaya yatıracaklarını da aktardı. AB, savunma alanında ağırlıklı olarak NATO ve ABD’ye bağımlı halde. İngiltere’nin Birlik’ten ayrılmasıyla bu daha da artmıştı.

Beş yıl önce Fransa Cumhurbaşkanı olan Macron, o zamandan beri AB’nin dış politikada ve güvenlik alanında daha bağımız hareket etmesi fikrini destekleyen bir lider olarak biliniyordu.

AB’de asgari ücret, ithal mallara uygulanacak olan karbon vergisi ve AB’nin mali kurallarında reforma gidilmesi gibi konuların da Fransa’nın dönem başkanlığında gündeme gelmesi bekleniyor.

Bu yıl yapılacak seçimlerde yeniden aday olacak Macron, hafta başında ise aşı olmayanlara yönelik sert sözleri nedeniyle manşetlerdeydi. Macron’un “kaba” olarak değerlendirilen ifadeleri kamuoyunda ve siyasi rakiplerinde tepkiye neden olmuştu.

EK Kaynaklar *AP 

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.