enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:10 Teşkilat oyuncuları içerisinde çok önemli oyuncular yer alıyor. 6. sezonu ile yeni kadrosuyla izleyicilerinin karşısına çıkacak Teşkilat dizisi oyuncuları ve dizinin tüm detayları içeriğimizde!
09:49 Medeni dünyada liderler nasıl eleştiriliyor, nasıl, övülüyor?
07:59 İletişim Başkanı Duran “Filenin Sultanları”nı kutladı
07:57 Moskova: Türkiye, Rus bakır ithalatını yüzde166 artırdı
07:49 Gönül Dağı oyuncuları; erkek ve kadın oyuncular, 6. sezon tüm oyuncular, yeni katılan oyuncular…
07:29 A Milli Kadın Voleybol Takımımız, dünya ikincisi Filenin Sultanları’ndan notlar!
07:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden haberler: Seymen Battı-Çıktı Büyükşehir’le pırıl pırıl
07:22 Kastamonu’da gençler, sosyal medya ve internet bağımlılığından uzaklaştırılıyor…
07:18 İktidar, ekonominin 3 yıllık yol haritası olarak görülen Orta Vadeli Program’ı Resmi Gazete’de yayınladı.
07:14 CHP İstanbul İl Başkanlığı ve öne çıkan gelişmeler…
06:46 Aralarında Oscar, BAFTA, Emmy ve Cannes ödüllü isimlerin de bulunduğu oyuncu, yönetmen ve film yapımcısı, İsrailli film kurumlarıyla çalışmayı reddetti…
06:42 Prof. Dr. Nuran Yıldız: CHP’nin iki büyük sorunu
01:16 Türkiye’den hoşlanmayan adam: Rusya Bilimler Akademisi üyesi sağlık uzmanı Gennadiy Onişenko
00:48 Kocaeli’ye sporda yeni vizyon… Yaşayan şehirde yeni vizyon… Yaşanan Stadyum projesi başlıyor…
00:03 The Hill gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Trump Maryland eyaletindeki Joint Base Andrews Hava Üssü’nde gazetecilere konuştu…
09:27 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Türkiye’de son 23 yılda yapılan spor yatırımları meyvelerini topluyor
09:14 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Devlet, hukuka aykırı her girişime karşı kararlılıkla gereğini yapacaktır”
09:10 MS hastalığıyla mücadele eden Türk pop müziğinin sevilen ismi Serdar Ortaç, sahnede şarkı sözlerini bir anda unuttu
09:05 Yeni eğitim öğretim yılında bugün yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon 200 bin öğretmen ders başı yapacak.
08:53 CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde yaşanan olaylar ve sosyal medyada provokatif paylaşım yapanlar hakkında soruşturma
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macron Ukrayna’ya Verilen Silahları İlk Defa Açıkladı

Macron Ukrayna’ya Verilen Silahları İlk Defa Açıkladı
25.04.2022
A+
A-

Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’ya silah desteği veren ancak “güvenlik” gerekçesiyle bu yardımın içeriğini gizli tutan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk kez silah teslimatlarının ayrıntılarını paylaştı. Macron, Ukrayna’ya Milan tanksavarları ile CAESAR kamyona monte topçu sistemi verdiklerini söyledi.

Birçok Batılı müttefikin aksine Ukrayna’ya silah yardımında bugüne kadar açıklama yapmayan Fransa, Kiev’e yaptığı askeri teslimatların içeriği konusundaki sessizliğini bozdu. Ukrayna’ya yakıt ve “savunma silahları”, yani miğfer, kurşun geçirmez yelek, mayın temizleme cihazı ve tıbbi ekipman gönderdiğini bildiren Fransa, sonunda yolladığı ağır silahları da açıkladı.

Fransa’nın en çok okunan yerel gazetesi Ouest France’a geniş bir söyleşi veren Macron, Almanya’da yardımlarla ilgili süren tartışmalara ilişkin “Berlin Ukrayna’ya, Leopard tankları gibi ağır silahlar vermeli mi?” sorusunu yanıtladı.

Macron, “Herkes siyasi dengeleri çerçevesinde sorumluluk alıyor. Ben diğer ülkelerin siyasi kararlarına karışmam. Ancak Almanya ile yoğun işbirliği içindeyiz. Başbakan Scholz ile daha iki gün önce bu konuyu konuştuk. Hala Milan’dan CAESAR’a pek çok önemli teçhizat ve çeşitli silah türleri sunuyoruz. Elbette her zaman kırmızı bir çizgi ile yani savaşın bir tarafı haline gelmeden, bu yolda devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

IŞİD’e karşı kullanılan CAESAR obüsleri

Milan füzelerinin teslimatını doğrulatan Le Monde gazetesi, Fransız ordusunun stoklarından çıkarılan birkaç düzine füzenin Ukrayna’ya teslim edildiğini daha önce yazmıştı. Ancak Macron’un açıklamasına kadar, Fransız zırhlı CAESAR obüslerinin Ukrayna’ya teslimatından kamuoyunun haberi olmadı. Savunma dünyasında “müthiş etkin” diye tanımlanan bu kendinden tahrikli silahlar, 40 kilometre mesafeye dakikada 6 ila 8 kez, 155 milimetrelik mermi fırlatabiliyor.

Fransız ordusunun 76 CAESAR’ı var ve 2025’e kadar, savunma gücüne 109 CAESAR obüsü katacağı biliniyor. Fransa, bu silahları daha önce Irak ve Mali’de IŞİD’e karşı kullandı. CAESAR’lar Suudi Arabistan, Danimarka, Endonezya, Fas, Çek Cumhuriyeti ve Tayland’a da ihraç edildi.

L’Opinion gazetesi de Ukrayna’ya yapılan silah yardımının toplam 120 milyon Euro’ya ulaştığını belirterek, Fransa’nın “Javelin” tanksavar füzeleri ve “Mistral” kısa menzilli uçaksavar füzeleri de teklif ettiğini kaydetti.

Fransa Savunma Bakanlığı, 15 Nisan’da yaptığı bir basın açıklamasında, “koruma araçları, optik ve elektronik (optronik) teçhizat, silah, mühimmat ve silah sistemleri” teslim ettiklerini duyurmuştu. Bakanlık şimdiye kadar 100 milyon Euro’luk askeri malzeme verdiğini belirtti.

NATO üyelerinden ağır silah yardımı

Öte yandan, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinde yeni aşamaya geçtiğini açıklamasının ardından, ABD başta olmak üzere NATO müttefiklerinden de yeni silah yardımı açıklamaları geldi. ABD, Kanada, İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda gibi bazı NATO ülkeleri ağır silah teslimatlarına yeşil ışık yaktı.

ABD Başkanı Biden’ın 800 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıklamasından sonra Kanada Başbakanı Justin Trudeau da 500 milyon dolarlık ek silah yardımı yapacaklarını duyurmuştu.

Ağır silah teslimi konusuna tereddütlü yaklaşan Almanya ise, Kiev’e Sovyet yapımı silah tedarik eden Doğu Avrupalı müttefikler aracılığıyla yardım sözü verdi. Almanya, Ukrayna’ya ağır silah teslimatı için Slovenya ile anlaştı. Ljubljana, Sovyet tasarımı T-72 tanklarını Kiev’e teslim edecek. Berlin de karşılığında Slovenya’ya 20 Marder zırhlı piyade ve 20 Fuchs zırhlı nakliye aracı verecek.

HABER : Arzu ÇAKIR

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.