enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macron için ‘dost mu düşman mı karar veremedim’ diyen İngiltere Dışişleri Bakanı Truss’a tepki

Macron için ‘dost mu düşman mı karar veremedim’ diyen İngiltere Dışişleri Bakanı Truss’a tepki
27.08.2022
A+
A-

LONDRA – TÜHA HABER / İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “dost mu düşman mı” olduğuna henüz karar vermediğini söyledi. Truss’ın sözleri Fransız medyasında tepki toplarken, Macron bu ifadenin iki ülkeyi ciddi sorunlara götürebileceğine dikkat çekti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre, Boris Johnson’ın yerine başbakan olabilmek için Muhafazakar Parti içindeki liderlik yarışında kampanyasına devam eden Truss, rakibi Rishi Sunak’la birlikte bir televizyon programında soruları yanıtladı.

Sunak, “Cumhurbaşkanı Macron; dost mu, düşman mı?” şeklindeki soruya “Dost” diye yanıt verdi.

Liz Truss ise “Jüri kararsız” şeklinde yanıtladı. Bu yanıt üzerine başlayan kahkaha ve alkışların ardından sözlerine devam eden Truss “Eğer başbakan olursam, onu sözleriyle değil, icraatıyla değerlendireceğim” diye konuştu.

Balkan Ninnisi“Ciddi bir hata”

Halen dışişleri bakanlığı koltuğunda oturan Truss’ın İngiliz diplomasisinin en üst düzey yetkilisi olarak bu ifadeleri kullanması birçok çevrede tepkiyle karşılandı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden David Lamy, Truss’ın İngiltere’nin “en yakın müttefiki” için ifadelerini “muhameke eksikliğinin acınacak hali” olarak tanımladı.

Eski dışişleri bakanlarından Alistair Burt ise ifadeleri “ciddi bir hata” olarak nitelendirerek daha diplomatik bir dil seçilmesi gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili yorum yapan diğer bazı eski Muhafazakar Partili bakanlar da Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline atıfta bulunarak, Batı’nın bölünmüşlüğü gibi bir izlenim vermenin zamanı olmadığına dikkat çekti.

Macron: Bir saniye bile tereddüt etmem

Truss’ın sözlerinin geniş yer bulduğu Fransız basını, Cezayir’de resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Macron ‘dan bu sözleri değerlendirmesini istedi.

“Pusulayı fazla şaşırmanız iyi değil” diyen Macron kendisinin İngiltere’nin dostu mu, düşmanı mı olduğu sorusuna “Bir saniye bile tereddüt etmem. Fransa İngiliz halkının dostudur.” diye yanıt verdi.

Macron “Eğer Fransa ve İngiltere dost ya da düşman olduklarını söyleyemiyorsa, ki bu tarafsız bir terim değil, o zaman çok ciddi problemlere yöneliyoruzdur” değerlendirmesinde bulundu.

Truss’tan 16’ıncı maddeyi işletme tehdidi

Öte yandan, Liz Truss’ın Muhafazakar Parti’nin lideri seçilmesi halinde, başbakanlık koltuğuna oturmasının akabinde Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü’nün 6’ıncı maddesini işletebileceği bildirildi.

Birleşik Krallık’ın İrlanda Denizi’nde çizilen hayali sınırda AB’ye gidecek mallara ilişkin kontrol yükümlülüğünü aksatması üzerine başlatılan ihlal sürecine yanıt vermesi için tanınan tarih 15 Eylül’de doluyor. Bu tarih mart 2021’den bu yana uzatılıyor.

Truss’ın daha önce de dile getirdiği bu tehdidi yinelemesinin ardında bu tarihin yaklaşması yatıyor. Truss’ın protokole yönelik “antipatisinin” İngiliz çelik üreticilerine Kuzey İrlanda’ya gidecek bazı inşaat ürünlerinin satışına yüzde 25’lik gümrük vergisi ödemesi koşulunun getirilmesi ile arttığı belirtiliyor.

16’ıncı maddenin işletilmesi protokolün uygulanmasının, sürekli ya da ticaretin sapmasını muhtemel hale getiren ciddi ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklara neden olması halinde taraflara tek yanlı harekete geçme izni veriyor.

Aynı zamanda Brexit Bakanı olan ve referandumda üye olarak kalma yönünde oy kullanan Liz Truss, kabinedeki görevleri sırasında sert Brexit politikaları ile dikkat çekiyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.