enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macaristan’da tartışmalı LGBTİ+ karşıtı yasa yürürlükte

Macaristan’da tartışmalı LGBTİ+ karşıtı yasa yürürlükte
09.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Macaristan’da eşcinsellik karşıtı yasa, uluslararası toplumdan gelen tepkilere rağmen yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren eşcinselleri destekleyen şirketler, eğitim ve reklam faaliyeti yapamayacak. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa,DW/TY,HS)ye dayandırdığı habere göre, Macaristan’da, LGBTİ+ bireyler hakkında bilgi kısıtlaması ile ilgili tartışmalı yasa bugün yürürlüğe girdi. Yasaya göre bundan böyle LGBTİ+ bireylerle dayanışma içinde olan şirketlerin eğitim programları veya reklamları yasak kapsamında. Eşcinsellik hakkında aydınlatıcı bilgilerin olduğu eğitim amaçlı kitaplar da yayınlanamayacak. Macaristan hükümeti,yasak kararını reşit olmayanları koruma ile gerekçelendirirken insan hakları savunucuları ise yasayla LGBTİ+ topluluğuna ağır bir darbe vurulduğunu savunuyor.

Başbakan Viktor Orban liderliğindeki sağcı-milliyetçi hükümetin savunduğu yasa, Avrupa Birliği’nde de eleştirilere neden oluyor.

Macaristan Başbakanı Orban AB Zirvesi'nde tartışmalı yasa ile ilgili eleştirilere hedef olmuştu

Macaristan Başbakanı Orban AB Zirvesi’nde tartışmalı yasa ile ilgili eleştirilere hedef olmuştu

AB yargı yoluna başvurabilir

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Macaristan’ın söz konusu yasayı çıkarma konusundaki ısrarını sürdürmesi halinde yargı yoluna başvurulacağını açıklamıştı. Yasayı “utanç verici” olarak tanımlayan Ursula von der Leyen, geçen hafta yaptığı açıklamada yasa yürürlüğe girdikten sonra AB Komisyonu’nun Macaristan’a karşı sözleşmeyi ihlal davası açma hakkı bulunduğunu dile getirmişti. Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri de Budapeşte’ye yönelik fonların kısıtlanmasını talep ediyor.

Macaristan hükümeti ise eleştirileri Brüksel’i “benzeri görülmemiş bir kampanya başlatmakla” ile suçlayarak geri çeviriyor. Yasayı destekleyerek azınlıklara karşı önyargıları körüklemekle suçlanan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yetişme çağındaki çocukların cinsel eğitiminin ailenin sorumluluğunda olduğunu savunuyor.

Yasada neler var?

Macaristan’da yürürlüğe giren yasa, çocukların ve gençlerin yasal olarak ulaşabileceği kitap, film ve benzeri yayınlarda heteroseksüellik dışında herhangi bir cinsel yönelimin her türlü konu edilmesine yasak getiriyor. Bunun dışında homoseksüelliğin ve transseksüelliğin hayatın bir parçası olarak gösterildiği reklamlar da yasaklanıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.