enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:11 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:02 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
11:26 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”

Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
05.10.2024
A+
A-

AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Çin ile “ekonomik bir soğuk savaşa” sürüklendiği uyarısında bulunurken, AB liderleri de Çin malı elektrikli otomobillerin ithalatına gümrük vergisi getirilmesine ilişkin önemli bir oylamaya hazırlanıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

UHA Haber Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in VOA’ya dayandırdığı haberinde, AB ülkeleri dün, Pekin’in misilleme riskini taşıyan, bloğun en yüksek profilli ticaret davasında Çin yapımı elektrikli otomobillerin ithalatına önümüzdeki beş yıl için yüzde 45’e kadar gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağını oylayacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Çin ile “ekonomik bir soğuk savaşa” sürüklendiği uyarısında bulundu.

Orban yönetimindeki Macaristan, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine daha az bağımlı hale gelmeyi düşünen diğer bazı AB ülkelerinin aksine Çin için önemli bir ticaret ve yatırım ortağı haline geldi.

Orban devlet radyosuna verdiği mülakatta Çin’e önerilen gümrük vergilerine atıfta bulunarak ,“Şu anda bize yaptırdıkları ya da AB’nin yapmak istediği şey ekonomik bir soğuk savaş” dedi.

Cuma günü erken saatlerde açıklanan verilere göre Macaristan’ın sanayi üretimi Ağustos ayında beklenenden daha kötü bir şekilde yüzde 9,5 oranında düşerken, Budapeşte bunun Macaristan’ın ihracatının yaklaşık dörtte birini gerçekleştirdiği Alman ekonomisindeki zayıflıktan kaynaklandığını söyledi.

Orta Avrupa’da Çin’in elektrikli araç ve batarya üretim tesislerini Macaristan’a getirme çabalarına öncülük eden Orban, denize kıyısı olmayan ülkesinin her iki bloğa da sıkışmak istemediğini ve her iki tarafla da ticaret yapmaya devam etmek istediğini dile getirdi.

Dünya ekonomisinin iki bloğa bölünmesi halinde AB’de üretilen ürünlerin satışının giderek zorlaşacağını söyleyen Orban, Macaristan’ın “ekonomik tarafsızlık” stratejisinin zamana karşı direnip direnemeyeceğinin belirsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Çin yatırımları

Macaristan’daki en büyük Çinli yatırımcılardan biri olan CATL, doğudaki Debrecen kentinde 7,3 milyar Avroluk (8,05 milyar Dolar) bir pil fabrikası inşa ederken, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD de geçen yıl Avrupa’daki ilk fabrikasını ülkenin güneyindeki Szeged’de kuracağını duyurdu.

Orban geçen ay, Çinli firmaların Macaristan’da şimdiye kadar 9 milyar Avro değerinde yatırım sözü verdiğini ve bu rakamın Orban’ın Çin ile daha yakın ilişkiler kurma stratejisini eleştiren Amerikalı şirketlerle aynı seviyeye geldiğini söyledi.

ABD’nin Macaristan Büyükelçisi David Pressman Haziran ayında yaptığı açıklamada, “Çin ile iş yapmanın bazı şartları var ve bu şartlar genellikle egemenlikle ödeniyor. Hepimiz biliyoruz ki Macaristan uzun süre her ikisine de sahip olamaz” dedi.

Brüksel’in Macaristan’da hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygıları nedeniyle milyarlarca avroluk AB fonunun askıya alınması üzerine Budapeşte, Nisan ayında koşulları kamuoyuna açıklanmayan bir anlaşmayla altyapı ve enerji projelerini finanse etmek üzere Çin bankalarından 1 milyar avro borç almıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.