enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Boraltan faciası, CHP’nin Türkiye tarihine geçmiş bir kara lekesidir”
00:07 Science dergisindeki Muhtemel ‘İstanbul’ depremine ilişkin uzmanlardan farklı açıklamalar peş peşe geldi…
00:07 Doç. Dr. Barış Semiz, “Pamukkale’nin Uşak’taki altın madeni faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmıyor”
00:06 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İzmir’in okullarında tuvaletlerde sabun var ama çeşmelerinde su akmıyor”
00:05 Devlet Bahçeli: Türk dili, milli varlığın korunmasına yönelik stratejik bir sorumluluktur
00:03 Trafikte düzeni bozana rekor cezalar yolda
00:03 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
00:01 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:00 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
09:59 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
07:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:59 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:52 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:48 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:43 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:35 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:11 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
07:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
07:17 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”

Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
05.10.2024
A+
A-

AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Çin ile “ekonomik bir soğuk savaşa” sürüklendiği uyarısında bulunurken, AB liderleri de Çin malı elektrikli otomobillerin ithalatına gümrük vergisi getirilmesine ilişkin önemli bir oylamaya hazırlanıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

UHA Haber Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in VOA’ya dayandırdığı haberinde, AB ülkeleri dün, Pekin’in misilleme riskini taşıyan, bloğun en yüksek profilli ticaret davasında Çin yapımı elektrikli otomobillerin ithalatına önümüzdeki beş yıl için yüzde 45’e kadar gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağını oylayacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Çin ile “ekonomik bir soğuk savaşa” sürüklendiği uyarısında bulundu.

Orban yönetimindeki Macaristan, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine daha az bağımlı hale gelmeyi düşünen diğer bazı AB ülkelerinin aksine Çin için önemli bir ticaret ve yatırım ortağı haline geldi.

Orban devlet radyosuna verdiği mülakatta Çin’e önerilen gümrük vergilerine atıfta bulunarak ,“Şu anda bize yaptırdıkları ya da AB’nin yapmak istediği şey ekonomik bir soğuk savaş” dedi.

Cuma günü erken saatlerde açıklanan verilere göre Macaristan’ın sanayi üretimi Ağustos ayında beklenenden daha kötü bir şekilde yüzde 9,5 oranında düşerken, Budapeşte bunun Macaristan’ın ihracatının yaklaşık dörtte birini gerçekleştirdiği Alman ekonomisindeki zayıflıktan kaynaklandığını söyledi.

Orta Avrupa’da Çin’in elektrikli araç ve batarya üretim tesislerini Macaristan’a getirme çabalarına öncülük eden Orban, denize kıyısı olmayan ülkesinin her iki bloğa da sıkışmak istemediğini ve her iki tarafla da ticaret yapmaya devam etmek istediğini dile getirdi.

Dünya ekonomisinin iki bloğa bölünmesi halinde AB’de üretilen ürünlerin satışının giderek zorlaşacağını söyleyen Orban, Macaristan’ın “ekonomik tarafsızlık” stratejisinin zamana karşı direnip direnemeyeceğinin belirsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Çin yatırımları

Macaristan’daki en büyük Çinli yatırımcılardan biri olan CATL, doğudaki Debrecen kentinde 7,3 milyar Avroluk (8,05 milyar Dolar) bir pil fabrikası inşa ederken, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD de geçen yıl Avrupa’daki ilk fabrikasını ülkenin güneyindeki Szeged’de kuracağını duyurdu.

Orban geçen ay, Çinli firmaların Macaristan’da şimdiye kadar 9 milyar Avro değerinde yatırım sözü verdiğini ve bu rakamın Orban’ın Çin ile daha yakın ilişkiler kurma stratejisini eleştiren Amerikalı şirketlerle aynı seviyeye geldiğini söyledi.

ABD’nin Macaristan Büyükelçisi David Pressman Haziran ayında yaptığı açıklamada, “Çin ile iş yapmanın bazı şartları var ve bu şartlar genellikle egemenlikle ödeniyor. Hepimiz biliyoruz ki Macaristan uzun süre her ikisine de sahip olamaz” dedi.

Brüksel’in Macaristan’da hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygıları nedeniyle milyarlarca avroluk AB fonunun askıya alınması üzerine Budapeşte, Nisan ayında koşulları kamuoyuna açıklanmayan bir anlaşmayla altyapı ve enerji projelerini finanse etmek üzere Çin bankalarından 1 milyar avro borç almıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.