enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:18 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
00:10 Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz, “Türkiye İtalya ortaklığı son yıllarda daha da ivme kazandı”
00:03 Gazeteci Emma de RUITER,’den Avrupa Haberleri…
00:03 BOTAŞ, FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, Türkiye’nin enerjide kararlı yolculuğunda yeni bir başarıya imza attı…
00:02 Meryem GÜLBETEKİN : Ay’a Gerçekten Ayak Basıldı mı ??? Soğuk Savaşın Büyük Gizemi
10:50 Kitap: “Gerçeğin Katli-İsrail’in Gazeteciliğe Karşı Savaşı”
08:19 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
00:59 TÜBİTAK’tan Kastamonu Üniversitesi’nin Pompeiopolis ve güneş saati çalışması’na destek…
00:52 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri…
00:42 Nükleer Diplomasi: Türkiye-Güney Kore Ekseninde Yeni Enerji Mimarisi
00:30 Dışişleri Bakanı Fidan, “Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa” konferansında konuştu…
00:23 BM’nin insan hakları testi: Gazze
00:05 Almanya’nın Hannover kentinde iki camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”

Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
05.10.2024
A+
A-

AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Çin ile “ekonomik bir soğuk savaşa” sürüklendiği uyarısında bulunurken, AB liderleri de Çin malı elektrikli otomobillerin ithalatına gümrük vergisi getirilmesine ilişkin önemli bir oylamaya hazırlanıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

UHA Haber Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in VOA’ya dayandırdığı haberinde, AB ülkeleri dün, Pekin’in misilleme riskini taşıyan, bloğun en yüksek profilli ticaret davasında Çin yapımı elektrikli otomobillerin ithalatına önümüzdeki beş yıl için yüzde 45’e kadar gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağını oylayacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Çin ile “ekonomik bir soğuk savaşa” sürüklendiği uyarısında bulundu.

Orban yönetimindeki Macaristan, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine daha az bağımlı hale gelmeyi düşünen diğer bazı AB ülkelerinin aksine Çin için önemli bir ticaret ve yatırım ortağı haline geldi.

Orban devlet radyosuna verdiği mülakatta Çin’e önerilen gümrük vergilerine atıfta bulunarak ,“Şu anda bize yaptırdıkları ya da AB’nin yapmak istediği şey ekonomik bir soğuk savaş” dedi.

Cuma günü erken saatlerde açıklanan verilere göre Macaristan’ın sanayi üretimi Ağustos ayında beklenenden daha kötü bir şekilde yüzde 9,5 oranında düşerken, Budapeşte bunun Macaristan’ın ihracatının yaklaşık dörtte birini gerçekleştirdiği Alman ekonomisindeki zayıflıktan kaynaklandığını söyledi.

Orta Avrupa’da Çin’in elektrikli araç ve batarya üretim tesislerini Macaristan’a getirme çabalarına öncülük eden Orban, denize kıyısı olmayan ülkesinin her iki bloğa da sıkışmak istemediğini ve her iki tarafla da ticaret yapmaya devam etmek istediğini dile getirdi.

Dünya ekonomisinin iki bloğa bölünmesi halinde AB’de üretilen ürünlerin satışının giderek zorlaşacağını söyleyen Orban, Macaristan’ın “ekonomik tarafsızlık” stratejisinin zamana karşı direnip direnemeyeceğinin belirsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Çin yatırımları

Macaristan’daki en büyük Çinli yatırımcılardan biri olan CATL, doğudaki Debrecen kentinde 7,3 milyar Avroluk (8,05 milyar Dolar) bir pil fabrikası inşa ederken, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD de geçen yıl Avrupa’daki ilk fabrikasını ülkenin güneyindeki Szeged’de kuracağını duyurdu.

Orban geçen ay, Çinli firmaların Macaristan’da şimdiye kadar 9 milyar Avro değerinde yatırım sözü verdiğini ve bu rakamın Orban’ın Çin ile daha yakın ilişkiler kurma stratejisini eleştiren Amerikalı şirketlerle aynı seviyeye geldiğini söyledi.

ABD’nin Macaristan Büyükelçisi David Pressman Haziran ayında yaptığı açıklamada, “Çin ile iş yapmanın bazı şartları var ve bu şartlar genellikle egemenlikle ödeniyor. Hepimiz biliyoruz ki Macaristan uzun süre her ikisine de sahip olamaz” dedi.

Brüksel’in Macaristan’da hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygıları nedeniyle milyarlarca avroluk AB fonunun askıya alınması üzerine Budapeşte, Nisan ayında koşulları kamuoyuna açıklanmayan bir anlaşmayla altyapı ve enerji projelerini finanse etmek üzere Çin bankalarından 1 milyar avro borç almıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.