enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:27 Anlaşma istemeyen kim?
00:52 Erdoğan, “Dirençli Bir Dünya-G20’nin Katkısı: Afet Riskini Azaltma, İklim Değişikliği, Adil Enerji Dönüşümü, Gıda Sistemleri” başlıklı oturuma katıldı…
00:51 Papa’nın bu Türkiye ziyareti, diplomatik bir jestten çok daha fazlasını işaret ediyor…
00:50 Sevdiğim Suriye harabeye döndü: Tarihin tekerrür etmesini engellemek istiyorum
00:38 CHP’nin İmralı heyetine üye vermesini kim engelledi?
00:30 ”Gezi”nin karanlık finansörü! Avrupa’da Soros uyanışı
00:30 Erdoğan: İsrail’in Gazze’de yol açtığı yıkım Filistin’in kalkınma çabalarını asgari 70 yıl geriye götürdü…
00:28 “Normal” Bitti: Batı’nın Çöküşü ve Trump’ın Kaosu
00:22 Adalet Bakanı Tunç: Yazı işleri müdürlerinin nakil taleplerini gerçekleştirdik
00:21 Bakan Yerlikaya, NSosyal hesabından “Yalan sizin ağzınıza yuva yapmış” başlığıyla paylaşımda bulundu…
00:08 İkinci para kulesi skandalı! Kara parayla Bodrum’da kaçak villa…
11:18 Zelenski Ankara’da: Bölgesel Dengelerde Diplomatik Arayış
09:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’nde…
00:59 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:44 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:30 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:15 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”

Macaristan Başbakanı Orban: “AB, Çin ile ekonomik bir soğuk savaşa doğru sürükleniyor”
05.10.2024
A+
A-

AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Çin ile “ekonomik bir soğuk savaşa” sürüklendiği uyarısında bulunurken, AB liderleri de Çin malı elektrikli otomobillerin ithalatına gümrük vergisi getirilmesine ilişkin önemli bir oylamaya hazırlanıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

UHA Haber Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in VOA’ya dayandırdığı haberinde, AB ülkeleri dün, Pekin’in misilleme riskini taşıyan, bloğun en yüksek profilli ticaret davasında Çin yapımı elektrikli otomobillerin ithalatına önümüzdeki beş yıl için yüzde 45’e kadar gümrük vergisi uygulanıp uygulanmayacağını oylayacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin Çin ile “ekonomik bir soğuk savaşa” sürüklendiği uyarısında bulundu.

Orban yönetimindeki Macaristan, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine daha az bağımlı hale gelmeyi düşünen diğer bazı AB ülkelerinin aksine Çin için önemli bir ticaret ve yatırım ortağı haline geldi.

Orban devlet radyosuna verdiği mülakatta Çin’e önerilen gümrük vergilerine atıfta bulunarak ,“Şu anda bize yaptırdıkları ya da AB’nin yapmak istediği şey ekonomik bir soğuk savaş” dedi.

Cuma günü erken saatlerde açıklanan verilere göre Macaristan’ın sanayi üretimi Ağustos ayında beklenenden daha kötü bir şekilde yüzde 9,5 oranında düşerken, Budapeşte bunun Macaristan’ın ihracatının yaklaşık dörtte birini gerçekleştirdiği Alman ekonomisindeki zayıflıktan kaynaklandığını söyledi.

Orta Avrupa’da Çin’in elektrikli araç ve batarya üretim tesislerini Macaristan’a getirme çabalarına öncülük eden Orban, denize kıyısı olmayan ülkesinin her iki bloğa da sıkışmak istemediğini ve her iki tarafla da ticaret yapmaya devam etmek istediğini dile getirdi.

Dünya ekonomisinin iki bloğa bölünmesi halinde AB’de üretilen ürünlerin satışının giderek zorlaşacağını söyleyen Orban, Macaristan’ın “ekonomik tarafsızlık” stratejisinin zamana karşı direnip direnemeyeceğinin belirsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Çin yatırımları

Macaristan’daki en büyük Çinli yatırımcılardan biri olan CATL, doğudaki Debrecen kentinde 7,3 milyar Avroluk (8,05 milyar Dolar) bir pil fabrikası inşa ederken, Çinli elektrikli araç üreticisi BYD de geçen yıl Avrupa’daki ilk fabrikasını ülkenin güneyindeki Szeged’de kuracağını duyurdu.

Orban geçen ay, Çinli firmaların Macaristan’da şimdiye kadar 9 milyar Avro değerinde yatırım sözü verdiğini ve bu rakamın Orban’ın Çin ile daha yakın ilişkiler kurma stratejisini eleştiren Amerikalı şirketlerle aynı seviyeye geldiğini söyledi.

ABD’nin Macaristan Büyükelçisi David Pressman Haziran ayında yaptığı açıklamada, “Çin ile iş yapmanın bazı şartları var ve bu şartlar genellikle egemenlikle ödeniyor. Hepimiz biliyoruz ki Macaristan uzun süre her ikisine de sahip olamaz” dedi.

Brüksel’in Macaristan’da hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygıları nedeniyle milyarlarca avroluk AB fonunun askıya alınması üzerine Budapeşte, Nisan ayında koşulları kamuoyuna açıklanmayan bir anlaşmayla altyapı ve enerji projelerini finanse etmek üzere Çin bankalarından 1 milyar avro borç almıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.