enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lukaşenko cezaevindeki muhalefet öncüleriyle görüştü

Lukaşenko cezaevindeki muhalefet öncüleriyle görüştü
12.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Ülkede 26 yıldır devlet başkanı olan Lukaşenko’nun yeniden kazandığının açıklandığı seçimlerin ardından başlayan protesto gösterileri, 2 aydır sürüyor. Lukaşenko, Cumartesi akşamı sürpriz bir adım atarak tutuklu muhaliflerle cezaevinde görüştü.

Devlet medyasına göre Lukaşenko, anayasa reformunu görüşmek üzere cezaevine gitti ve muhalifleriyle bir araya geldi.

Muhalifler, Lukaşenko’nun görüşmek için cezaevine gidişinin “zayıflığının bör göstergesi olduğunu” söylüyor.

Lukaşenko'nun ofisinden, görüşmeyle ilgili fotoğraf paylaşıldı

9 Ağustos’ta yapılan devlet başkanlığı seçiminin sonucunu kabul etmeyen Belaruslular iki aydır Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun istifa etmesi talebiyle protesto gösterileri düzenliyor. Protestolara katılan ya da organize ettiği belirtilen binlerce kişi gözaltına alındı ya da tutuklandı.

Yüzlerce kişi de protestolarda polisin sert müdahalesi sebebiyle yaralandı.

ABD ve Avrupa Birliği Lukaşenko’nun seçimi kazandığı açıklamasını kabul etmezken Rusya, Lukaşenko’ya destek veriyor. Rus lider Vladimir Putin, gösterilerin birinci ayında bir araya geldiği Lukaşenko’ya kredi ve askeri destek sözü vermişti.

Cezaevindeki görüşmede ne oldu?

Cumartesi akşamı düzenlenen görüşme 4 buçuk saat sürdü.

Görüşmeyle ilgili fotoğrafları basına dağıtan Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, tutuklu muhalif liderler görüşmenin içeriğini gizli tutma sözü verdi. Fotoğraflarda Lukaşenko’nun 11 tutuklunun bir masada olduğu; bu kişilerin bir hayli solgun olduğu görülüyor.

Ağustos ayındaki seçimde Lukaşenko’nun en güçlü rakiplerinden biri olarak görülen Viktor Babaryko da bu kişilerden biri. Ancak Babaryko’nun seçimlere katılması yasaklanmış ve Temmuz ayında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Muhalif Koordinasyon Konseyi üyesi ve avukat Liliya Vlasova ile Belarus ve Amerikan pasaportu taşıyan siyasi stratejist Vitali Shkliarov’un da fotoğrafta olduğu görülüyor.

YouTube paylaşımını geçin, 1

Video altyazısı:Uyarı: Üçüncü tarafların sağladığı içerikte reklam bulunabilir.

YouTube paylaşımının sonu, 1

Yine Cumhurbaşkanlığı’nın paylaştığı kısa videoda da Lukaşenko’nun muhalif liderlere “Sadece sizin destekçilerinizi değil tüm toplumu, meselelere daha geniş bir çerçeveden bakmaya ikna etmeye çalışıyorum” dediği görülüyor.

Devam eden protestolara değinen Lukaşenko’nun “Anayasayı sokakta yazamazsınız” dediği de duyuluyor.

Videonun sonunda toplantıya katılanların bir şeye güldüğü görülüyor ama o sırada videonun sesi kesildiği için ne konuşulduğu bilinmiyor.

Görüşmeye nasıl tepkiler geldi?

Cumhurbaşkanı’nın Litvanya’da bulunan en büyük rakiplerinden Svetlana Tikhanovskaya, sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Lukaşenko’nun daha önce ‘suçlu’ ilan ettiği siyasi rehinelerin varlığını kabul ettiğini” yazdı. “Ancak cezaevi hücresinde diyalog olmaz” diye ekledi.

Svetlana Tikhanovskaya

Belarus’un eski Paris Büyükelçisi olan, yakın zamanda Koordinasyon Konseyi’ne katıldığı için ülkeyi terk etmeye zorlanan Pavel Latuşko da, “Parmaklıkların arkasına koyduğu isimlerle diyalog başlatmış olması, Lukaşenko’nun zayıflığını gösteriyor” değerlendirmesi yaptı.

Pazar günü protestoların devam ettiği Başkent Minsk’te yurt dışından yayın yapan muhalif medya kuruluşlarına çalışan 3 muhabirle birlikte 10’a yakın gazeteci gözaltına alındı.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.