enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:50 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
23:04 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
22:56 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
10:14 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:51 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:43 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
07:55 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
07:05 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 47 ilde mülkiyetindeki 508 taşınmazı açık artırma yöntemiyle satışa sunacak.
00:02 Adalet Bakanı Tunç, “Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı”nda konuştu
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmed Şara ile görüştü
23:47 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında yakalama kararı bulunan eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’in Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı
23:38 Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan 5 yıldan az olmamak şartıyla hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.
23:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZBETON AŞ’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında hazırlanan iddianamenin detayları…
23:08 UL/FM sertifikalı pompalarla yangın riski azalıyor, sigorta primleri düşüyor
22:43 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik hazırlanan 2 iddianamede, şüpheliler hakkında 3’er yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası istendi.
22:23 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarına tepki gösterdi
22:12 Bolu’nun Kartalkaya otel faciasında, 36’sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği davasının ilk duruşmasında ara karar çıktı.
21:58 HAKMAR’ın sahibi Zeki Doruk mal varlığını FETÖ’ye bırakmış
21:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin parçalanmasına kesinlikle rıza göstermeyiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan’daki Suriyeli mülteciler bombardımandan kaçarak ülkelerine geri dönüyor

Lübnan’daki Suriyeli mülteciler bombardımandan kaçarak ülkelerine geri dönüyor
19.11.2024
A+
A-

Geçtiğimiz iki ay içinde, çoğu Suriye savaşından kaçan mülteciler olmak üzere yarım milyondan fazla insan Lübnan’dan Suriye’ye kaçtı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Lübnan’dan Gazeteci* Heather MURDOCK’un haberine göre, Suriye’deki isyancıların elindeki son kale olan İdlib’e geri dönenler, Lübnan’dan biraz daha güvenli bir yere kaçtıklarını ancak geriye döndüklerinde evlerinin, işlerinin ve insani yardımın olmadığını gördüklerini söylüyor.

“Beyaz Baretliler” olarak bilinen Suriye Sivil Savunma gönüllüleri yıllardır isyancıların kontrolündeki Suriye’de bombardımanlardan ve diğer saldırılardan kaçan insanlara yardım ediyor.

Şimdiyse Suriye’den kaçan on binlerce kişi, ülkelerine geri dönüyor. Çoğu on yıldan uzun süre mülteci olarak yaşadıktan sonra Suriyeliler, bu kez Lübnan’daki savaştan kaçıyor.

“Ekiplerin, uzun mesafeler kat ettikleri için hastalananlara ve rahatsızlananlara gerekli ilk yardımı sağlamak için çalıştığını” söyleyen Suriye Sivil Savunma gönüllüsü Nidal Daddoub, bazı vakaları hastanelere naklettiklerini aktarıyor.

Yeni gelenler, Lübnan’dan Suriye’de isyancıların son kalesi olan İdlib’e uzanan yolun uzun ve tehlikeli olduğunu söylüyor.

Lübnan’dan Suriye’ye geri dönen Suriyeliler’den Muhammed El Yusuf, “Yolculuk sırasında zorluklarla ve kötü muameleyle karşılaştık. Toprak üzerinde uyumak ve dört gün boyunca yolda kalmak zorunda kaldık” dedi.

Suriye’ye geri dönen aileler eski evlerinin yıkıldığını, iş ya da insani yardım imkanı bulamadıklarını görüyor, ancak kaçmaktan başka çareleri olmadığını söylüyor.

Lübnan’dan ülkesi Suriye’ye geri dönen Ebu İstif, yakınlarında bombalama olduğunu anlattı ve “Kimsenin bilmediği bir füze deposunu bombaladılar ve yakınımızdaki bir evi de bombaladılar” dedi.

Suriye’deki dedesiyle yaşamak için tek başına ülkesine geri dönen 14 yaşındaki Hasan, Lübnan’daki bombardımanlarda 18 akrabasını birden kaybeden ve ailesinde hayatta kalan tek kişi.

Hasan’ın Suriye’de bulunan dedesi Hasan Abdül Kadir, yaşananları, “Torunum 12 saat boyunca enkaz altında kaldı. Evin bir duvarı üzerine yıkıldı. Biraz enerjisi vardı ve birileri onu duyup kurtarana kadar moloz yığınlarını tekmeledi ve bağırdı” şeklinde anlattı.

Dedesi, torunu Hasan’ın Suriye’de tıbbi tedavi görmesi gerektiğini, ancak ailenin tedavi masraflarını karşılayacak ekonomik gücü olmadığını söyledi.

Yerel yetkililer, Suriye’nin kuzeybatısının Lübnan’dan daha güvenli görünebileceğini, ancak insani yardım eksikliği ve hükümet ile müttefikleri ve isyancılar arasındaki çatışmalar nedeniyle bunun sadece kısmen doğru olduğunu belirtiyor.

İsyancıların kontrolündeki İdlib’de Kalkınma Bakanlığı’nın halkla ilişkiler görevlisi olan Tarık El Ali ise “Suriye’nin kuzeybatısındaki durum şu anda çok zor çünkü çoğu kuruluş bölgeden çekildiği için neredeyse hiç yardım yok. Ayrıca sürekli bombardıman var” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Lübnan’a yönelik bombardımanının Eylül ayı sonunda yoğunlaşmasından bu yana, aralarında Suriyeli mülteciler ve Lübnanlılar’ın da bulunduğu yarım milyondan fazla kişinin Suriye’ye kaçtığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalarda yaklaşık 100 İsrailli sivil ve asker öldürüldü. Lübnan’da ise 200’den fazlası çocuk olmak üzere 3500’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Heather Murdock - Reporter bio - Voice of America (VOA News)

Gazeteci* Heather Murdock

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.