enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Libya Konferansı’nda ambargoyu delen ülkelere çağrı

Libya Konferansı’nda ambargoyu delen ülkelere çağrı
07.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Libya’ya silah ambargosunun delinmesini eleştirerek “Çatışan taraflara daimi teçhizat, silah ve personel akışı olduğu sürece askeri çıkmazdan kaçış yok” dedi.

TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters,dpa,AFP)’ye dayandırdığı haberine göre,Berlin’de Ocak ayında yapılan uluslararası Libya Konferansı’nın ardından başkentte dün de devamı niteliğinde yeniden bir Libya Konferansı düzenlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya’nın organize ettiği, video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen buluşmaya Ocak ayındaki konferansa katılan ülkelerin yanı sıra bölgedeki başka ülkeler de davet edildi.

Sanal buluşmaya 19 ülke ve dört uluslararası organizasyonun katıldığı belirtildi. Ocak ayındaki zirveye 16 ülke ve uluslararası organizasyon katılmıştı. Ocak ayında Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil etmişti.

BM Genel Sekreteri GuterresBM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferanstaki konuşmasında Libya’ya silah ambargosunu delen ülkeleri eleştirdi. Guterres, “Bu ülkeler bütün katılımcıların barış konusundaki temel yükümlülüğünü sorguluyor” dedi.

BM Genel Sekreteri, “Yabancı ülkelerden silah sevkiyatı ve diğer askeri destek derhal son bulmak zorundadır” diyerek BM Güvenlik Konseyi ve Berlin’deki Libya Konferansı’nda alınan kararların “tamamen ve koşulsuz olarak” hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Maas: Çatışan taraflara askeri destek devam ediyor

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da yaptığı açıklamada, Libya’ya silah ambargosunun ihlal edilmesini eleştirerek “Çatışan taraflara askeri destek devam ediyor” dedi.

Maas, “Çatışan taraflara daimi teçhizat, silah ve personel akışı olduğu sürece askeri çıkmazdan kaçış yok” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Maas, Libya’da geçiş hükümetinin ne zaman kurulacağı yönündeki soruya da ihtiyatlı bir yanıt verdi. İç savaş halindeki ülkede bugüne dek düşünülmeyen birçok gelişmenin mümkün hale geldiğini söyleyen Maas, “(Hükümetin kurulması) Bu nedenle haftalar ya da aylar sürebilir” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı, öte yandan iç savaşın olduğu ülkede ilk kez “askeri düşünceden siyasi mantığa dönüş yönünde bir zihniyet değişikliği” olduğunu da belirtti. Bu konuda Montrö’de yapılan görüşmelerde ilerlemeler sağlandığını ifade eden Maas, katılımcı ülkelere Ocak ayındaki konferansta Berlin’de sağlanan uzlaşmayı da hatırlattı.

Ocak ayında hangi kararlar alınmıştı?

Berlin’de Ocak ayında düzenlenen Libya Konferansı’nda Libya’ya silah sevkiyatının durdurulması ve başka ülkelerin Libya’nın iç işlerine müdahale etmeye son verilmesi konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Bunun yanı sıra kalıcı ateşkese varılması, silah ambargosuna uyulması ve siyasi sürece dönülmesi başlıca hedefler olarak belirlenmişti.

Ancak Libya Konferansı’nda belirlenen hedefler uzun süre tam olarak hayata geçirilemedi. Birleşmiş Milletler özellikle Libya Konferansı bildirisine imza atan Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Rusya’nın silah ambargosunu ihlal ettiğini belirtiyor. AB de görevlendiridiği Irini adlı askeri misyonla Libya’ya deniz yoluyla yapılan silah sevkiyatını engellemeye çalışıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.