enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:36 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
22:01 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
20:51 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:08 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
18:00 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
10:26 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:07 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:37 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:54 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:43 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:49 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:22 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:01 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
09:52 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:02 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:51 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:21 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:21 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
00:20 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Libya İçişleri Bakanı Başağa: Türkiye’nin desteğiyle büyük bir operasyona hazırlanıyoruz

Libya İçişleri Bakanı Başağa: Türkiye’nin desteğiyle büyük bir operasyona hazırlanıyoruz
10.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, ülkenin batısındaki militanlara ve insan kaçakçılarına yönelik Türkiye destekli büyük bir operasyon yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın EuroNews’te yer alan (AA,AP)’ye dayandırdığı haberine göre,Libya’da savaş sonrası istikrar için Biden yönetiminden umutlu olduklarını belirten Başağa, bu operasyona ABD’nin de destek vermesi çağrısı yaptı.

Gelecek hükümette başbakanlığın en güçlü adayı olan Başağa, ülkedeki yabancı kuvvetlerin çekilmesinin kademeli olacağını kaydetti.

AP “Türkiye ve Rusya’nın Libya’da milyarlarca dolarlık kontratlarla ilgilendiğini” yazarken, Bakan Başağa, “Libya’nın Rusya’ya, paralı askerler ayrılırsa iş konuşmaya hazır olduğunu ilettiğini” hatırlattı.

“Joe Biden ile umutlarımız arttı”

BM’nin Libya’da desteklediği yönetimin güçlü isimleri arasında gösterilen ve gelecekte Libya’nın başbakanı olacağı konuşulan Başağa, AP’ye telefonla verdiği röportajda, “Joe Biden’ın seçim zaferi ile “ umutlarımız büyük ölçüde yükseldi. Yeni yönetimin Libya’nın istikrarı ve uzlaşmasında büyük rolü olmasını umuyoruz. ” dedi.

ABD’nin batıda yapılacak operasyonu destekleyeceğini umduklarını belirten Başağa, “Türkiye zaten destek sözü verdi. ABD’nin Libya’ya sızan terörist unsurları bitirmemize yardımcı olacağını umuyoruz.” diye konuştu.

Trump yönetiminin Libya konusundaki pozisyonu zaman zaman “kafa karıştırıcı” oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Hafter’in Trablus’a yönelik baskısını kınadı, ancak daha sonra Trump, Hafter ile bir telefon görüşmesi yaptı ve onu terörizmle savaştığı için övdü. Yönetim daha sonra, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından da desteklenen Hafter’in istihdam ettiği Rus paralı askerlerine karşı olduğunu duyurdu.

Eski bir hava kuvvetleri pilotu ve iş adamı olan Başağa, savaşan tarafları arasındaki barış müzakerelerinin ardından kurulacak bir birlik hükümetinde başbakan rolünü üstlenmeye hazır olduğunu kaydetti.

2018’de İçişleri Bakanı olduktan sonra kendini batı Libya’nın en güçlü isimlerinden biri olarak konumlandıran Başağa, Türkiye, Fransa ve ABD ile ve “onların rakipleri Mısır ve Rusya” ile bağlarını geliştirdi. Başağa, geçen ay Trablus’ta Mısır’dan bir dışişleri bakanlığı ve üst düzey istihbarat heyetini ağırladı.

Libya krizinde son durum

Libya krizinin çözümü için BM öncülüğünde siyasi, askeri ve ekonomik alanlarda yürütülen diyalog görüşmeleri kapsamında tarafları temsilen 5+5 Ortak Askeri Komite kurulmuş ve 23 Ekim 2020’de Cenevre’de ateşkes anlaşması imzalandı.

Ateşkes anlaşması, Libya’daki tüm yabancı paralı savaşçıların üç ay içinde ülkeden ayrılmasını, temas hatlarındaki mayınların temizlenmesini ve Sirte-Misrata sahil yolunun yeniden açılmasını da içeriyor.

BM öncülüğünde 9 Kasım’da Tunus’ta başlayan ve Libya’daki farklı siyasi ve sosyal kesimleri temsilen seçilen 75 kişi ile yürütülen “Libya Siyasi Diyalog Forumu”nda, 24 Aralık 2021’de Libya’da genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı.

Forum kapsamında, ülkedeki devlet kurumlarının birleştirilmesi ve seçimlere kadar ülkeyi yönetecek yeni bir Başkanlık Konseyi ve yürütme organının belirlenmesi hedefleniyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 10 Ocak, 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.