enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:28 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda hazırlanan 3’üncü bütçe”
09:23 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:57 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa: SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:56 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:50 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:44 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:43 Fransız generaller savaş kışkıtıcılığı yapıyor!…
00:40 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:38 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi…
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği
00:25 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
00:22 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:20 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
00:18 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:03 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Libya Başbakanı Sarrac Ekim sonunda görevini bırakıyor

Libya Başbakanı Sarrac Ekim sonunda görevini bırakıyor
18.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Libya Başbakanı Sarrac televizyonda katıldığı canlı yayında Ekim sonunda görevini bırakacağını açıkladı.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa,REUTERS)’e dayandırdığı haberine göre, Libya’da uluslararası toplum tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) lideri Başbakan Fayez el-Sarrac, istifa kararını devlet televizyonundan halka duyurdu.

Canlı yayında konuşan Sarrac, “Görevlerimi en geç ekim sonunda yeni bir yürütme otoritesine devretmeyi samimiyetle istediğimi açıklıyorum” dedi.

Sarrac’ın istifasının ülkedeki siyasi belirsizliği körüklemesinden endişe ediliyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden sonra oluşan kaos ortamını sonlandırmak ve ülkede yeniden istikrarı tesis etmek amacıyla 2015 yılında Birleşmiş Milletler’in (BM) arabulucuğuyla kuruldu.

Sarrac hükümeti, Türkiye’nin de desteğiyle  General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun Trablus’a yönelik 14 ay devam eden saldırılarını haziranda durdurmayı başarmıştı.  Sarrac, Ağustos’ta Hafter’e ateşkes çağrısı yapmış, ancak Rusya’nın desteklediği Hafter yönetimindeki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Hükümeti bu çağrıya olumsuz yanıt vermişti.

Libya'da düzenlenen protesto gösterilerinden biri
Libya’da düzenlenen protesto gösterilerinden biri

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Çarşamba günü CNN Türk kanalında yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya’nın Ankara’da gerçekleştirilen görüşmelerden sonra ateşkes konusunda anlaşmaya yakın olduklarını belirtti.

Siyasi istikrar sorunu

Libya yıllardan beri farklı dış güçler tarafından desteklenen ve silahlandırılan, birbirine düşman iki hükümetin varlığı nedeniyle bölünmüş durumda. Tobruk hükümetinin karşısında Türkiye’nin de desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti bunuyor. Seçimle iş başına gelmemiş olan Trablus merkezli Fayez el-Sarrac  liderliğindeki bu hükümet Birleşmiş Milletler tarafından da meşru hükümet olarak kabul ediliyor. Protesto gösterileri nedeniyle bu hükümet üzerindeki baskı da giderek artıyor. Halk elektrik kesintileri, banka krizleri, yolsuzluk ve kötü yaşam koşullarını uzun süredir protesto ediyor. Protesto gösterileri her iki yönetimi de zorluyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Eylül 2020] 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.