enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:10 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
14:58 ABD ve İsrail İran’a saldırı başlattı: Körfez’de tansiyon yükseliyor
14:18 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:44 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:19 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
11:00 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:07 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:06 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:06 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:06 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:05 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:04 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:04 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:03 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “postmodern darbe” sürecinin failleri yargılama sonucu cezasız kalmadı…
00:01 AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığınca,”28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
11:37 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:24 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lavrov: Ukrayna ile Moldova’ya AB aday ülke statüsü verilmesi tehdit oluşturmuyor

Lavrov: Ukrayna ile Moldova’ya AB aday ülke statüsü verilmesi tehdit oluşturmuyor
25.06.2022
A+
A-

BAKÜ – TÜHA HABER / Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği’nin Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke” statüsü vermesi kararının Rusya için tehdit ve risk oluşturmadığını belirterek “AB’nin davranışlarını ve attığı adımları takip edeceğiz” dedi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’yü ziyaret eden Lavrov ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

İkili ilişkilere değinen Lavrov, Azerbaycan ile uluslararası bilgi güvenliğinin sağlanması alanında iş birliği anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan arasında sınırların belirlenmesine yönelik müzakerelerin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayarak iki ülkenin de bu konuda istekli olduğunu, bu konuda Moskova’da gerçekleşecek toplantı için hazırlıkların yapıldığını söyledi.

“Azerbaycan- Ermenistan arasında barış anlaşmasına desteğe hazırız”

Ayrıca Lavrov, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının imzalanması sürecine destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Karabağ meselesine ilişkin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun faaliyetlerine değinen Lavrov, “bu grubun faaliyetlerinin ABD ve Fransa’nın inisiyatifiyle durdurulduğunu” aktardı.

Lavrov, “Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı 3 bildiri, tüm önemli sorunların çözülmesi için temel olarak herkes tarafından kabul ediliyor. Bundan yola çıkıyoruz. Anladığım kadarıyla bu gerçeği Avrupalı komşularımız da kabul ediyor.” diye konuştu.

Hazar Denizi meselesine de değinen Lavrov, Hazar Denizi’nin hukuki statüsüyle ilgili anlaşmanın tamamıyla uygulanması gerektiğini vurguladı.

“AB’nin davranışlarını ve attığı adımları takip edeceğiz”

AB’nin Ukrayna ve Moldova’ya “aday ülke” statüsü vermesi kararını değerlendiren Lavrov, “AB, NATO gibi askeri siyasi bir örgüt değil. Bu yönde pozisyon sergiliyoruz. Bu nedenle NATO’dan ziyade AB’nin arzu eden herhangi bir ülke ile ilişki geliştirmesi, bizim için herhangi bir tehdit ve risk oluşturmuyor. Bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de teyit etti” dedi.

“AB’nin son dönemde agresifleştiğini ve Rusya’ya karşı siyaset izlediğini” belirten Lavrov, “Elbette AB’nin davranışlarını ve attığı adımları takip edeceğiz. Ayrıca aday ülkelerinin ne şekilde tavır sergilediği, gelen taleplere uyup uymadıklarını veya bağımsız hareket etmeye çalışıp çalışmadıklarını izleyeceğiz” diye konuştu.

Bakan Lavrov, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı Avrupa ülkelerini topladığına dikkati çekerek “Şimdi AB ve NATO, Rusya ile mücadele etmek ve savaşmak için benzer bir koalisyon oluşturuyor” ifadesini kullandı.

“Karabağ ile ilgili yapılan anlaşmaların uygulanması gerekiyor”

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov da Karabağ meselesine değinerek şunları kaydetti:

Azerbaycan, bu meselenin geçmişte kaldığı yönünde pozisyon sergiliyor. Bölgede sağlam barış ve refahın sağlanması için yapılan anlaşmaların uygulanması ve barışı içeren gündemin oluşturulması gerekiyor. Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasında yapılan üçlü anlaşmaların uygulanması kesinlikle gereklidir. Bu, bölgede kalkınmanın kilit noktasıdır. Çünkü devletlerarası ilişkilerin normalleştirilmesi ile ilgili sürecin uzatılması olumsuz etki yaratıyor

Karabağ bölgesinde ele geçirdikleri yerlerinin kalkınmasına önem verdiklerini belirten Bayramov, bu konuda projelerin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Bayramov, Hazar Denizi bölge ülkeleri arasındaki iş birliği önemine işaret ederek ülkesinin Hazar Denizi’nin hukuki statüsüyle ilgili anlaşmanın onaylanması yönündeki süreci tamamladığını duyurdu.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.