enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Devler Ligi’nde temsilcimiz Galatasaray bugün Union SG’yi ağırlayacak…
00:47 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu dün İmralı’ya gitti
00:41 15 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katıldı
00:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı miraslarını titizlikle korumaktadır
00:39 MSB: C-130 askeri kargo uçağın enkazı Kayseri’de incelenecek
00:33 Kılıçdaroğlu’ndan ültimatom!…
00:29 81 ilden gelen öğretmenler Anıtkabir’i ziyaret etti
00:28 Kadın Olmazsa Su Adaleti Olmaz
00:22 KIZILELMA’nın vurucu gücü yapay zekası olacak
00:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nükleer güç santrali kurulması konusunda Güney Kore ile görüşmelerimiz sürüyor
00:08 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung’un huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.
00:08 Ayasofya’nın restorasyonunda “zeminin tahrip edildiği” iddialarına yalanlama
11:39 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
04:46 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:39 Analist Hazel Çağan Elbir: Avrupa Birliği’nin Türkiye 2025 raporu…
00:35 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
00:34 Orta Asya’nın yükselen stratejik önemi ve Türkiye
00:32 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet UÇUM, “Tek devlet ve tek millet politikası Türkiye gerçeği”
00:23 KVKK’nın çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılık mağduru olmamaları için vatandaşlar uyarıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuzey Makedonya’dan Mektup Var!

Kuzey Makedonya’dan Mektup Var!
01.01.2025
A+
A-

* TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya’nın Kalkandelen şehrindeki Uluslararası Maarif Okulu’nu ziyaret etti.

* Öğrenci ve öğretmenlerle bir araya gelen Kurtulmuş, okulun faaliyetlerine ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency  

Kalkandelen Uluslararası Maarif Okulu’nca düzenlenen21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı” programına TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Mahmut Özdil, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çiçek, Kuzey Makedonya Ülke Temsilcisi Osman Demirgül, Bölge Daire Başkanı Kemal Bulut ve Makedonya Maarif Okullarının yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Mütevelli Heyeti Üyesi Özdil, Vakfın yaklaşık 8 yıl önce faaliyete başladığını hatırlatarak, Türkiye’nin eğitim alanındaki birikimini dost ve kardeş ülkelerle paylaşırken ilişkileri de zenginleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Türkiye Maarif Vakfının 55 ülkede 500’ü aşkın eğitim kurumunda 50 bini aşkın öğrencisi olduğuna dikkat çeken Özdil, bu başarının Türkiye Cumhuriyeti’nin makamlarının ve büyükelçiliklerinin büyük destekleriyle gerçekleştiğini vurguladı ve teşekkür etti.

Kuzey Makedonya’nın Vakfın faaliyete başladığı ilk ülkelerden biri olduğunu ve şu anda iki ayrı kampüste bine yakın öğrenciyle faaliyetlerin sürdürüldüğünü ifade eden Özdil, TBMM Başkanının Maarif Okullarını ziyareti ve programa katılımının Vakıf mensuplarını onurlandırdığını belirtti.

Programda konuşma yapan Kurtulmuş, öğrencilerle aynı çatı altında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ve Maarif Okullarının Üsküp ve Kalkandelen dışındaki şehirlerde de açılması temennisini dile getirdi.

Kurtulmuş, “Balkan coğrafyasıyla Türkiye arasındaki ilişkiler sadece farklı ülkelerin resmi ilişkilerinden ibaret değildir. Balkan ülkeleriyle Türkiye arasındaki ilişkinin ana ekseni, halklar arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkisidir. Hemen hemen Balkan coğrafyasının her köşesinde her farklı ırk ve kültür mensubu olan Balkan ülkeleriyle ilgili Türkiye’nin tarihten gelen kadim dostluk ve gönül köprüleri vardır.” diye konuştu.

İkili ilişkilerde zaman içerisinde çok büyük mesafeler kat edildiğini belirten Kurtulmuş, Türkiye’nin kültürel diplomasi kurumlarıyla hemen hemen Balkanların her yerinde Balkan halklarıyla ilişkileri kuvvetlendirecek çalışmalar ortaya koyduğunu ifade etti.

Kuzey Makedonya başta olmak üzere Balkanlarda TİKA, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, Diyanet Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen projelerle toplumsal kalkınmaya da destek olunduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Türkiye sadece komşu olmanın ötesinde, aynı ortak tarihi benimseyen, aynı ortak kültürün içinden gelen, bu coğrafyada asırlardır birlikte yaşadığımız dostlarımızın, kardeşlerimizin güçlenmesi için çok büyük imkanları seferber etti. Gönlümüz arzu eder ki bundan sonra da bu ilişkileri çok daha güçlü bir şekilde sürdürmek nasip olsun.” değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, yeni dünya dengesinde yıldızı parlayacak ülkelerden birinin Türkiye olacağını vurguladı.

Türkiye’nin güçlenmesi ve büyümesinin, Balkan, Orta Doğu ülkelerinin güçlenmesi, doğu-batı gerilimlerinin azaltılarak dünyanın barış ve esenliğe doğru yol alması anlamına geleceğini dile getiren Kurtulmuş, bu kapsamda beraber yol alınacağını söyledi.

Geleceğin en önemli teminatlarından birinin ortak kültürel zenginlik olduğunu aktaran Kurtulmuş, Balkanlardaki “Osmanlı barış düzeninin” tarihi bir hikayeden ibaret olmadığını, Balkanlarda etnik yapılarıyla kültürel farklılıklarıyla insanların bir arada yaşadığını belirtti.

“İnsan sadece diliyle konuşmaz, gönlüyle de konuşur”

Kültürün her alanında yapılacak desteklerin, hizmetlerin önemli ve her türlü takdirin üzerinde olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bunun en başında gelen unsurun “dil” olduğunu belirtti.

Gönül diliyle konuşmayı başarmış, bunu davranışlara da yansıtmış bir millet olduklarını dile getiren Kurtulmuş, “İnşallah Türkçenin yaygınlaşması, yaygınlaştırılmasıyla bu muazzam kültürel birikimimiz, gönül dili olarak ortaya çıkan birikimimizle çok geniş kitleler tarafından benimsenecek, özümsenecek, anlaşılacak ve sonraki nesillere aktarılacaktır.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.