enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:18 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
00:10 Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz, “Türkiye İtalya ortaklığı son yıllarda daha da ivme kazandı”
00:03 Gazeteci Emma de RUITER,’den Avrupa Haberleri…
00:03 BOTAŞ, FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, Türkiye’nin enerjide kararlı yolculuğunda yeni bir başarıya imza attı…
00:02 Meryem GÜLBETEKİN : Ay’a Gerçekten Ayak Basıldı mı ??? Soğuk Savaşın Büyük Gizemi
10:50 Kitap: “Gerçeğin Katli-İsrail’in Gazeteciliğe Karşı Savaşı”
08:19 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
00:59 TÜBİTAK’tan Kastamonu Üniversitesi’nin Pompeiopolis ve güneş saati çalışması’na destek…
00:52 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri…
00:42 Nükleer Diplomasi: Türkiye-Güney Kore Ekseninde Yeni Enerji Mimarisi
00:30 Dışişleri Bakanı Fidan, “Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa” konferansında konuştu…
00:23 BM’nin insan hakları testi: Gazze
00:05 Almanya’nın Hannover kentinde iki camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kurum: Denize girilebilir, balık yenebilir

Kurum: Denize girilebilir, balık yenebilir
15.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Çevre Bakanı Kurum, Marmara’da ilk 20 metrede artık müsilaj kalmadığını, sonraki 10 metrede ise olduğunu söyledi. Kurum, “Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla denize girebilirler, güven içerisinde balık yiyebilirler” dedi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı DHA’nın haberine göre, Çevre ve Şehircik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Çalışma ofisinde gerçekleşen Marmara Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısı sonrasında devam eden müsilaj temizleme çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Marmara’da deniz yüzeyindeki müsilajın kapladığı alanın 3,5 hektara düştüğünü söyleyen Bakan Kurum, Marmara Denizi’nde küçük ölçekli balıkçılara verilecek desteği bir önceki yıla göre iki katına, 2 bin – 2 bin 900 liraya çıkardıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne kadar yüzme suyu alanlarında herhangi bir sorun tespit edilmediğini de ifade eden Kurum, “Yüzme suyu alanlarındaki müsilaja yönelik toksikolojik ve patolojik analizleri yaptık ve olumsuz herhangi bir duruma rastlamadık. Yani vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla denize girebilirler, güven içerisinde balık yiyebilirler” diye konuştu.

Müsilaj orta bölüme çıkışmış durumda

Müsilaj problemi başladığı günden bu yana 234 istasyonda 40 gün boyunca, çeşitli derinliklerde 500 kilometre tarama ve araştırma yaptıklarını anlatan Bakan Kurum, ilk 20 metrede artık müsilaj bulunmadığını, sonraki 10 metrede ise olduğunu söyledi.

Yine dipten yüzeye doğru gidildiğinde ilk 30 metrede de müsilaj kalmadığını açıklayan Kurum, “Yani orta bölümde sıkışmış durumda olduğu için artık fiziksel olarak toplama yapılamayacak durumda. Sevindirici bir gelişme olarak ifade edeyim. Bilim insanlarımıza göre Marmara denizinde yeni bir müsilaj oluşumu beklenmiyor” dedi.

Tekrar müsilaj oluşmasını engellemek için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Kurum, Mart-Temmuz ayları arasında yapılan uydu gözlemlerinde müsilajın alan büyüklüklerini çıkardıklarını, yapılan denetimlerle 175 işletme ve 11 gemiye toplamda 23,5 milyon lira ceza uyguladığını söyledi. Kurum, 52 işletmeyi de çevre mevzuatına aykırı fiilleri nedeniyle faaliyetten men ettiklerini kaydetti.

Gemi atıkları için yönetmelik geliyor

Gemi Atıklarının Yönetimi Yönetmeliği’ni Ağustos ayı sonuna kadar yayınlayacaklarını söyleyen Bakan Kurum, yüzer sistem atık kabul tesisleri oluşturacaklarını, böylece gemi atıklarının geri kazanımını sağlayacaklarını dile getirdi. Kurum, müsilajı tetikleyen faktörleri izledikleri istasyonların sayısını da 150 çıkardıkları bilgisini verdi.

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.