enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
18:46 Kocaeli Kartepe’de Lezzet ve Kültürün Buluşması: Gastronomi Festivali Coşkusu Başladı
08:42 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’na düşen İsrail’in İran saldırısı..
20:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail haydutluğuna artık bir dur denmelidir
11:08 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir Çin Seddi’ne Türk Bayrağı Astı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kurtuluşun ve kuruluşun tanığı: Çankaya Köşkü

Kurtuluşun ve kuruluşun tanığı: Çankaya Köşkü
27.01.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Çankaya Köşkü, Ankara’nın Çankaya sırtlarında, 1800’lü yılların sonlarında yapıldı. Ağaçların arasında, kente hakim küçük bir bağ eviydi. O bağ evi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanıklık etti. Yıllarca devletin zirvesinin simgesi oldu.

Kurtuluşa giden yolun, Cumhuriyet’in ilk yıllarının en yakın tanıklarından biri Çankaya Köşkü. Bu tarihi bina, 1950’den beri Müze Köşk olarak kullanılıyor.

27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Mustafa Kemal Paşa, önce Ziraat Mektebi’ni daha sonra da İstasyon Şefi Köşkü’nü hem konut hem de çalışma yeri olarak kullandı. Bu yapılar Atatürk’ün çalışma ve dinlenmesi için yetersiz kalınca uygun bir konut arayışı içine girildi. Çankaya’daki bağevi 30 Mayıs 1921’de Atatürk’e armağan edildi. O evdeki en önemli an ise 28 Ekim 1923 akşamı yaşandı.

“Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz”

O akşam Mustafa Kemal, yakın kurmaylarını çağırdı. Kararlı bir şekilde oturduğu yerden kalktı ve tarihe geçen o sözü söyledi. “Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi. İşte bu sözün ardından ülkenin kaderinde yeni bir sayfa açıldı.

Atatürk, atacağı adımları uykusuz gecelerde çalışma odasında planladı. Zamanının büyük bölümünü bu odada, kitapların arasında geçirirdi. Nutuk’u da burada kaleme aldı. “1919 senesinin 19’uncu gününde Samsun’a çıktım” sözleri ile başlayan Nutuk’ta, Cumhuriyete ve bağımsızlığa giden mücadele dolu o yılları anlattı.

Her eşyada, her köşede O’nun izlerini görmek mümkün

Atatürk, 57 yıllık ömrünün büyük bir bölümünü burada geçirdi. Her eşyada, her köşede O’nun izlerini görmek mümkün. Çalışmalarına başlamadan önce ilk kahvesini içtiği koltuk, kütüphane, annesi Zübeyde Hanım’ın yatak odası tarihi günlerin tanıkları.

Çalışmalar tamamlanınca yeniden ziyarete açılacak

Atatürk, 1932 yılında aynı arazide yapılan yeni Çankaya Köşkü’ne taşındı. Cumhuriyet’in ilk yıllarına tanıklık eden bu bina da 1950’de Müze Köşk olarak düzenlendi.  Atatürk Müze Köşkü, bir süredir yeniden restorasyonda. Çalışmalar tamamlanınca tekrar ziyarete açılacak.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.