enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
07:57 Aon Türkiye 30.Yıl Risk Zirvesi’nde iş dünyasının gündemindeki ilk 10 risk paylaşıldı
07:47 ABD’nin Orta Asya Stratejisinde Yeni Dönem: C5+1’in Dönüşümü
07:29 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
07:09 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan Veysel KAVRAYAN’ın Alanya notları…
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
00:57 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’yla ilgili gerekçeli kararı açıklandı…
00:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda konuştu..
00:40 İBB iddianamesi tamamlandı: İmamoğlu’na 2 bin 430 yıla kadar hapis istemi…
00:38 İletişim Başkanı Duran, “KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’ın ziyareti, Erdoğan’ın davetine icabetle gerçekleşiyor”
00:31 PFDK’dan Zorbay Küçük kararı
00:13 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı’nı koalisyon sanıyorlar
21:12 Bahis oynadığı tespit edilen 1024 futbolcu PFDK’ya sevk edildi
13:56 Beni Hatırlayınız!…
11:42 Yiğit Bir Dava Adamı: Osman Yüksel Serdengeçti…
02:59 Yeni haftada hava nasıl olacak?
02:56 TBMM bu hafta yoğun gündemle mesaisine devam edecek…
02:26 ABD’li Rubin’in Türkiye Takıntısı
01:42 Kocaeli’de fabrika yangını: 11 gözaltı
00:38 Orman Genel Müdürü Karacabey, “Yeşil Vatan Seferberliği bir yıl sürecek”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!

Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
06.10.2024
A+
A-

Haziran ve Temmuz’daki yatay seyrin ardından Ağustos 2024’te hafif bir gerileme gösteren FAO Gıda Fiyat Endeksi, Eylül ayında yükselişe geçti. Şeker fiyatları kaynaklı artış, küresel gıda fiyatlarında son 18 ayın en hızlı artışı olarak kayda geçti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), beş temel gıda grubunda uluslararası piyasalardaki fiyat değişimlerini yansıtan FAO Gıda Fiyatı Endeksi, Eylül ayında Ağustos ayına göre yüzde 3,0, bir önceki yıla göre ise yüzde 2,1 artışla ortalama 124.4 puan olarak gerçekleşti.

Eylül 2024’te son 18 ayın en hızlı artışını kaydeden endeks, şeker başta olmak üzere izlenen tüm temel emtia gruplarında fiyat artışları olduğunu ortaya koydu.

Küresel gıda fiyatlarında son 18 ayın en hızlı artışı görüldü - Piyasalar Haberleri

En yüksek artış şeker fiyatlarında

FAO Şeker Fiyat Endeksi Eylül ayında en büyük artışı kaydederek yüzde 10,4 yükseldi. Bu artışta, Brezilya’daki mahsul beklentilerinin kötüleşmesi ve Hindistan’ın etanol üretimi için şeker kamışı kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırma kararının, ülkeden yapılan ihracatı etkileyebileceği yönündeki endişeler etkili oldu.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, buğday ve mısır ihracat fiyatlarındaki artışın etkisiyle Eylül ayında yüzde 3,0 oranında yükseldi. Uluslararası buğday fiyatları büyük ölçüde Kanada ve Avrupa Birliği’ndeki aşırı yağışlı koşullara ilişkin endişeler nedeniyle artarken, bu durum Karadeniz bölgesinden gelen rekabetçi fiyatlı arzla kısmen dengelendi. Dünya mısır fiyatları da Brezilya’daki Madeira Nehri ve ABD’deki Mississippi Nehri boyunca uzanan önemli ulaşım yollarındaki düşük su seviyelerinin etkisiyle arttı. Buna karşılık, FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, durgun seyreden ticari faaliyetlerin de etkisiyle yüzde 0,7 oranında geriledi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağları fiyatlarındaki genel artışlarla Ağustos ayına göre yüzde 4,6 yükseldi. Uluslararası palm yağı fiyatlarındaki artış, Güneydoğu Asya’daki başlıca üretici ülkelerde üretimin beklenenden düşük olmasından kaynaklanırken, soya yağı fiyatlarındaki yükseliş ise ağırlıkla ABD’de kırma işlemlerinin beklenenden düşük olmasından kaynaklandı.

Gıda fiyatları dünyada yüzde 3.6 düştü, Türkiye'de yüzde 29.77 arttı — Diken

Diğer endeksler

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise Eylül ayında tam yağlı süt tozu, yağsız süt tozu, tereyağı ve peynir fiyatlarındaki artışla yüzde 3,8 oranında yükseldi.

FAO Et Fiyat Endeksi, Brezilya’nın ürünlerine yönelik güçlü ithalat talebinin etkisiyle artan kanatlı eti fiyatları nedeniyle yüzde 0,4 yükseldi. Dünya büyükbaş ve domuz eti fiyatları sabit kalırken, küçükbaş hayvan eti fiyatları Ağustos seviyelerine göre sınırlı bir düşüş gösterdi.

Küresel pirinç kıtlığı kapıda: Türkiye de risk altında - Gündem - Denge Sende | Türkiye'nin Dengeli Yaşam Platformu

Küresel pirinç üretimi ve ticareti için tahminler yükseldi

FAO, 2024 yılı küresel tahıl üretimi tahminini, pirinç ve buğday üretimlerinde yapılan yukarı yönlü revizyonların küresel iri taneli tahıl üretimindeki sınırlı düşüşten daha ağır basması nedeniyle, küçük bir revizyonla 2 milyar 853 milyon tona yükseltti. Yeni Tahıl Arz ve Talep Özeti’nde  de yer alan yeni rakam, 2023 yılındaki rekor üretimin bir miktar altında kalıyor.

Dünya buğday üretiminin 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,5 oranında artması beklenirken, Avustralya’daki verim beklentilerinin iyileşmesi, aşırı yağışlı koşullar nedeniyle AB’nin tahminlerinde yapılan önemli düşüşü fazlasıyla telafi ediyor. Buna karşılık, AB’deki daha küçük mahsullerin ABD’de beklenen daha yüksek mısır üretimine ağır basmasıyla, küresel iri taneli tahıl üretiminin 2023’ten itibaren yüzde 0,8 oranında azalması bekleniyor. Dünya pirinç üretiminin 2024/25 döneminde yüzde 0,9 oranında artacağı ve 539.2 milyon ton ile tarihin en yüksek seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Güney Asya ve Hindistan'ın küresel gıda ve tarımsal tüketimdeki payı artacak - Bloomberg HT

Küresel tahıl kullanımı yüzde 30 artacak

Küresel tahıl kullanımının 2024/25’te yüzde 0,4 artışla 2 milyar 853 milyon tona ulaşacağı tahmin edilirken, küresel tahıl stoklarının yüzde 1,2 artacağı ve pirinç stoklarının ise üç kat daha hızlı bir oranda artacağı öngörülüyor. Bu da FAO’nun “yeni sezonda yeterli arz beklentisi” olarak değerlendirdiği, küresel tahıl stoklarının kullanım oranının yüzde 30,6 olduğu bir tabloyu ortaya çıkarıyor.

Uluslararası tahıl ticaretinin 2023/24 seviyesine göre yüzde 2,7’lik bir daralma ile 488.1 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ancak, Afrika ve Yakın Doğu’daki artan ithalatın, 2025 yılında uluslararası pirinç ticaretinde bir canlanmaya da öncülük edebileceği görülüyor.

Tarımsal Piyasa Bilgi Sistemi (AMİS) de, düzenli analizlerinin yanı sıra Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 2’nin gerçekleştirilmesinde ticaretin rolüne ilişkin bir tartışma da içeren aylık Piyasa Monitörünü yayınladı.

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.