enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriz En Fazla Kimi Etkileyecek?

Kriz En Fazla Kimi Etkileyecek?
03.04.2020
A+
A-
Seksenler_2019 banner
Bütün ülkeler öncelikli olarak can kayıplarını önlemeye odaklanmış durumdalar. Bunun için bir yandan virüsün yayılmasının önlenmesi için tedbirler alınıyor bir yandan da hastalanan insanlar arasında can kayıplarının az olması için çalışılıyor.

Prof. Dr. Kemal İNAT & SETA Enerji Araştırmaları Direktörü

Koronavirüsün neden olduğu salgın dolayısıyla dünya iç içe geçmiş çok sayıda krizi birlikte yaşıyor.

Şu anda bu krizlerden en akut olanı kuşkusuz sağlıkla ilgili olanı.

Bütün ülkeler öncelikli olarak can kayıplarını önlemeye odaklanmış durumdalar. Bunun için bir yandan virüsün yayılmasının önlenmesi için tedbirler alınıyor bir yandan da hastalanan insanlar arasında can kayıplarının az olması için çalışılıyor.

Ama salgının etkisi hafiflemeye başladığı dönemde meselenin ekonomiye ve dolayısıyla siyasal sistemlere etkisi daha fazla konuşulmaya başlanacak. Daha şimdiden krizin ekonomik ve siyasal alandaki muhtemel etkileri üzerine yazılar yazılmaya başlandı. Bu yazıların bir kısmı şu ana kadar söz konusu etkilere odaklanırken bir kısmı da bundan sonraki etkilerin ne olacağını ele alıyor.

Krizin daha şimdiden en büyük kaybedenleri petrol ihracatçısı ülkeler olarak öne çıkıyor. Salgın nedeniyle bazı ülkelerde ekonomik hayatın durma noktasına gelmesi, bazılarında da ciddi üretim kısıtlamalarının ortaya çıkması enerji kaynaklarına olan talebi ciddi şekilde azaltmış durumda.

Kriz, petrol fiyatlarında ocak ayından beri yüzde 65’e varan bir düşüşe yol açmış durumda. Dünya ekonomisindeki durgunluğun daha da artacağı düşünüldüğünde fiyatların çok daha fazla düşeceği öngörülüyor. Ayrıca en büyük petrol ihracatçısı iki ülke olan Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki daha ne kadar daha süreceği belirsiz kota kavgası da fiyatları olumsuz etkiliyor.

Bu durumun, ihracat gelirlerinin büyük kısmını fosil yakıtların oluşturduğu ülkeleri ağır şekilde vuracağını tahmin etmek zor değil. Özellikle de Suudi Arabistan, Irak, BAE ve Kuveyt gibi, toplam ihracatında petrol ve doğalgaz gibi enerji ürünlerinin yüzde 70’in üzerinde pay sahibi olduğu ülkeler çok ciddi gelir kaybına uğrayacaklar.

2018 yılında petrol ihracat geliri 129,1 milyar dolar olan Rusya’nın da 2020 yılında bu gelirin büyük kısmından mahrum kalacağı görülüyor.

Bu ülkelerin 2020 yılı bütçelerinde ciddi bir revizyon yapmaları gerekecek. Bu durumun kuşkusuz söz konusu ülkelerin iç ve dış politikalarına yansıması da olacaktır. Özellikle Rusya, Suudi Arabistan ve BAE’nin müdahaleci dış politikalarını finanse etmek konusunda bundan sonra zorlanacakları görülüyor.

Amerikan yaptırımları nedeniyle zaten petrol satışına ciddi sınırlamalar getirilen İran’ın ise petrol fiyatlarındaki düşüşten bu ülkeler kadar etkilenmeyeceğini söylemek mümkün. Ancak yaptırımlar nedeniyle ve gösterdiği yönetim zaafı nedeniyle salgına çok hazırlıksız yakalanan ve krizi yönetme konusunda çok kötü bir performans sergileyen İran’ın koronavirüs nedeniyle yaşanan krizden en fazla olumsuz etkilenen ülkelerin başında geldiği/geleceği görülüyor…

Petrol İhracat Gelirleri

Krizin kaybedenleri arasında diğer bir grubu ise, ekonomik kapasiteleri yeterli olmasına rağmen salgına hazırlıksız yakalanan Avrupa ülkeleri oluşturuyor.

İtalya, İspanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkeler krizin sağlık ayağını yönetmekte çok başarısız bir görüntü çizdiler. Özellikle İtalya ve İspanya’da günde 900-1000’leri bulan can kayıpları, bu ülkelerin sağlık sistemlerinin çöktüğünün somut göstergesi oldu.

Bir sonraki yazıda bu konudan devam edelim…

[TÜHA Haber Ajansı, 2 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.