enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı!

Kriter’in Şubat Sayısı Çıktı!
01.03.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 65. sayısı yayında.

Türkiye’yi teknoloji alanında küresel bir aktör haline getirmek amacıyla son yıllarda önemli atılımlar yapılıyor. Bu atılımlar büyük ölçüde Milli Teknoloji Hamlesi ile tecessüm ediyor. Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünler ve dijitalleşme sayesinde uzaydan karayollarına, savunma sanayiinden sağlığa, akıllı şehirlerden akıllı otomobillere kadar insan yaşamını ilgilendiren neredeyse bütün alanlarda etkili bir aktör olması hedefleniyor.

Bu sayıda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la Türkiye’nin teknolojik yarıştaki yerini, uzaydaki hedeflerini, TOGG’u, TEKNOFEST’i ve teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması için yapılan faaliyetleri konuştuk. Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli mimarlarından birisi olan Bakan Varank, Türkiye’nin teknoloji yarışındaki statüsüne ve yol haritasına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde yaşanan teknoloji yarışını ve Türkiye’nin bu yarıştaki yerini bu sayımızda kapsamlı bir dosya olarak ele aldık. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç Türkiye’nin dijital dönüşümünü ve gelecekteki hedeflerini değerlendirdi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal bu teknoloji yarışında kurumun katkılarını açıkladı. TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş bir otomobilden fazlası olan TOGG’un dünya genelinde nasıl bir fark ortaya çıkaracağını anlattı. Türkiye Uzay Ajansı’ndan Ali Baygeldi ise Milli Uzay Programı ile Türkiye’nin hedeflediği kazanımları ortaya koydu.

Teknolojinin özellikle gençler tarafından benimsenmesini sağlayan TEKNOFEST’i Ahmet Alemdar, sağlık teknolojilerinin geleceğine yönelik öngörüleri ise Kenan Türkdoğan analiz etti. Gloria Shkurti Özdemir yapay zeka teknolojisinde Türkiye’nin yerini değerlendirirken, Deniz İstikbal Türkiye’nin teknolojik dönüşümünde önemli bir yeri olan AR-GE faaliyetlerini kaleme aldı. Rıfat Öncel teknoloji ve savunma sanayii arasındaki ilişkiyi, İnci Sökmen Alaca ise uzay rekabetinin savunma ve çatışma boyutunu tartıştı.

Emin İslam Tatlı siber güvenliğin toplumsal boyutunu analiz ederken, Ersin Çahmutoğlu devletler arasındaki siber savaşları değerlendirdi. Son dönemde daha fazla tartışılmaya başlanan Metaverse’i Emre Başaran kaleme aldı. Kripto para ve blokzincir teknolojisini Filiz Eryılmaz, kripto paralarla kara para aklama konusunu ise Mehmet Yüce analiz etti. Cenay Babaoğlu kamuda dijitalleşme politikalarını, Ramazan Akkır ise AK Parti ile CHP’nin teknolojiye bakışını değerlendirdi.

Soğuk Savaş sonrası dönemde en önemli kırılmalardan birisi olan Ukrayna merkezli krizi bu sayıda ayrı bir dosya olarak ele aldık. Kriz konusunda Kadir Üstün ABD’nin, Mehmet Çağatay Güler Rusya’nın politikasını değerlendirirken; Talha Köse AB’nin yaklaşımını, Murat Aslan NATO’nun yaklaşımını analiz etti. Krizin propaganda ve dezenformasyon cephesini de Gökhan Gökçe kaleme aldı. Siyaset alanında ise Nebi Miş “endişeli muhafazakarlar” konusunu farklı bir bakış açısıyla tartışırken, Abdurrahman Babacan ittifak siyasetini ve Millet İttifakı’nın geleceğini analiz etti.

Kitap tanıtım bölümünde ise Yücel Acer’in kaleme aldığı Uluslararası Yargı Kararları Temelinde Ege ve Doğu Akdeniz’de Sınırlandırma Sorunları başlıklı kitabı Durdu Mehmet Özdemir, SETA’nın yayınladığı Güvenlik Radarı: 2022’de Türkiye’nin Jeopolitik Ortamı başlıklı kitabı ise Deniz Dede tanıttı.

Mart sayımızda yine dolu bir içerikle görüşmek üzere…

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Yayın Koordinatörü

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.