enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
23:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
22:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı: Trump 2.0 | Dünyayı Ne Bekliyor?

Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı: Trump 2.0 | Dünyayı Ne Bekliyor?
04.12.2024
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 96. sayısı raflarda yerini aldı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 96. sayısı çıktı.

Yılın son ayına, Suriye’nin kuzeybatısında sürpriz bir saldırı sonrası Suriyeli muhaliflerin eline geçen Halep’in düşüşüyle giriyoruz. Trump görevine başlamadan bölgede dengeler son kez yeniden şekilleniyor gibi. Trump demişken, dört yıl aradan sonra ikinci kez seçilen yeni ABD başkanının vizyonunu, muhtemel icraatlarını ve buna bağlı şekillenecek küresel senaryoları çok geniş bir dosyada ele aldık.

2024 ABD seçimlerini çift taraflı ele alan Tuncay Kardaş, Trump’ın zaferini ve Harris’in yenilgisini sebepleriyle ortaya koydu. Türkiye-ABD ilişkilerinin ikinci Trump dönemini, üç muhtemel senaryo üzerinden Vişne Korkmaz masaya yatırırken, Avrupa-Amerika ilişkilerinde yeni Trump döneminin dinamiklerinin ve bunun Türkiye-Avrupa ilişkilerine nasıl etki edebileceğinin analizini Mehmet Ayfer Kancı yaptı. Avrupa’nın üç önemli ülkesinde, Almanya, Fransa ve Polonya yönetimlerindeki Trump endişesini Kemal İnat bizlere açıkladı.

Hüsna Taş Yetim, yeni dönemdeki olası ABD-Çin ilişkisine, Trump’ın ilk dönemiyle kıyaslayarak projeksiyon tuttu. Trump’ın ikinci döneminde ABD’nin İran ile ilişkilerinin geleceğine Oral Toğa, Trump’ın Filistin-İsrail hattındaki duruşuna M. Hüseyin Mercan, Suriye sahasındaki bakışına ise Samir Seifan yoğunlaştı. Trump kabinesine giren Elon Musk gibi teknolojik zenginlerin kodlarını Alp Cenk Arslan bize anlatırken, küresel ekonomi için Trump’ın yeni döneminin anlamını çok boyutlu bakış açısıyla Bilal Bağış gündeme getirdi.

ABD’nin Ortadoğu siyasetindeki temel dinamiklerini Aylin Ünver Noi ele aldı. İşgal ve katliamlarına devam eden İsrail’in genişleyen tehlikesine dikkat çeken Haydar Oruç, İsrail’in Kürt kartını Türkiye üzerinden oynama ihtimaline ışık tutarken, Orkhan Valiyev, Türk Devletleri Teşkilatı’nın belirsizlik çağında küresel düzende üstlendiği role dair kapsamlı bir çerçeve sundu. Salih Kaya küreselleşme tabusunun nasıl parçalandığına ve bundan sonra nelerin olabileceğine G20 Rio Zirvesi’nin sonuç bildirgesi üzerinden cevap aradı. Soner Tauscher, Rusya-Ukrayna Savaşı ile İsrail saldırılarını ve bunlardaki kendi payını sansür kartıyla gizleyen Avrupa’nın değerler krizine ayna tuttu.

Netanyahu ve Gallant’ın tutuklanma kararının önemini Yücel Acer ortaya koydu. İki yıllık gecikmenin ardından nihayet Ekim’de seçimlere giden Irak’ın kuzeyindeki yeni dönemi Mehmet Alaca ele alırken, Küresel Güney’in geleceğinde kıta Afrika’sının yerini, sorunlarını ve dinamiklerini Tunç Demirtaş yazdı.

Bu sayımızda kapsamlı bir çevre dosyasıyla da karşınızdayız. Mehmet Yüce, Türkiye’nin çevre politikaları açısından Azerbaycan’da düzenlenen COP29’u, Elif Habip ise COP31 yolunda Türkiye’nin çevre atılımlarını değerlendirdi. Menaf Turan, Türkiye’nin daha adil bir dünya için iklim finansmanında adalet arayışına dikkat çekti. Cenay Babaoğlu insanlığın geleceği için önemli bir başlık olan su güvenliğini anlatarak belediyelerin bu doğrultudaki karnesini inceledi. Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkeleri sıkıştırdığı küresel iklim krizi başlığının muhasebesini, Kerem Alkin, doğrular-yanlışlar, fırsatlar-tehditler gibi farklı açılardan yaptı. Çevre dosyamızdaki son yazımız ise Fatih Sinan Esen’in yapay zekânın çevre krizinin çözümü mü yoksa parçası mı sorusuna cevap aradığı analizi.

Gloria Shkurti Özdemir, küçük robot Erbai’nin showroomdan büyük robotları kaçırmasını, yapay zekânın özerkliği başlığı üzerinden masaya yatırdı. Toplumun eğitim algısına değinen İsmail Güleç, üniversiteye gidilme amaçlarındaki değişimlere odaklandı. Son dönemde gündeme gelen belediyelerin yüksek miktarlardaki konser harcamalarını konu alan Hamit Emrah Beriş, belediyelerin kültürel faaliyetlerinin ölçü ve amaçlarını irdeledi. M. Taki Kurtoğlu da futbola, uluslararası diplomaside yumuşak güç perspektifinden bakarak, gözlemlerini aktardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.