enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı: Reform Rüzgarı

Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı: Reform Rüzgarı
07.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 52. sayısı çıktı.

Bütün dünyanın takip ettiği ABD seçimleri, gecikmeli de olsa neticelendi. ABD’nin yeni başkanı Biden hızlı bir şekilde ekibini kuruyor. Nasıl Biden, Beyaz Saray için ekibini kuruyorsa dünyanın geri kalanı da Biden ABD’sine hazırlanıyor. Yeni dönemde Amerikan dış politikasının nasıl şekilleneceği belirleyici bir parametre.

Öte yandan bu ay bölgenin kaderini değiştiren bir gelişme yaşandı. Azerbaycan, Dağlık Karabağ’ın büyük bölümünü Ermenistan işgalinden kurtardı. Türkiye’nin her türlü platformda desteklediği Azerbaycan, kısa süre içerisinde 28 yıldır süren işgali sona erdirdi ve bu başarıyı önemli bir anlaşmayla tescilledi. Türkiye’nin Suriye ve Libya’dan sonra Karabağ’da da etki gücünü ortaya koyması şüphesiz itibarını artıran bir hamle oldu.

Türkiye dışarıda bu hamleleri yaparken içeride de reformlara devam ediyor. İktidarda geçen yıllara rağmen mücadelenin yanında reformlar ihmal edilmiyor.

Bu ay Kriter’de bütün bu konular ve daha fazlası var.

Siyaset, ekonomi ve hukuk alanındaki reform rüzgarını Nebi Miş, Nurullah Gür ve Cem Duran Uzun analiz etti.

Dosya konumuz Azerbaycan’ın büyük zaferi. Bu zaferi askeri ve stratejik bakımdan Coşkun Başbuğ kaleme aldı. Zafer sonrası ortaya çıkan anlaşmanın değerlendirmesini Mehmet Çağatay Güler yaptı. Nahçıvan koridorunun önemini İlyas Topsakal vurguladı. Hüseyin Altınalan ve Nur Özkan Erbay diaspora Ermenilerinin manipülasyonlarını ve Batı medyasının Azerbaycan’a negatif bakışını ele aldı. Mustafa Şen ise tarihsel perspektiften Dağlık Karabağ’ı yazdı. Konuyla ilgili söyleşiyi hem Azerbaycan’ı hem de Türkiye’yi yakından takip eden gazeteci Sevil Nuriyeva İsmayılov ile yaptık.

ABD başkanlık seçimlerini çok boyutlu ele aldık. Talip Küçükcan, Mehmet Özkan, M. Bilal Kenasari, İsmail Numan Telci ve Yusuf Emre Koç farklı açılardan seçim neticelerini analiz etti.

Gündemdeki gelişmeler bunlarla sınırlı değildi. Koronavirüsle mücadelede ikinci dalgayı Recep Öztürk, Covid-19 aşısında gelinen son durumu Mustafa Salim Erek, uluslararası diplomasinin değişen doğasını Talha Köse, KKTC’deki seçimi Hacı Mehmet Boyraz, Rusya’nın stratejisini Sabir Askeroğlu, Türkiye’nin vicdani sorumluluklarını Cengiz Tomar, göçmen çocukların Avrupa’da yaşadığı trajediyi Tülay Gökçimen kaleme aldı.

Ekonomideki yol haritasını Murat Ferman yorumlarken İstanbul’da gerçekleştirilen Formula 1 yarışını ve bu uluslararası organizasyonun önemini Sernur Yassıkaya değerlendirdi.

Asım Öz geçtiğimiz günlerde vefat eden gazeteci yazar Ahmet Kekeç’in portresini yazdı. Tarık Dağlı dijital sömürgecilik kavramını ele alırken Mehmet Akif Memmi ise son çıkan kitaplara değindi.

Kriter'in Aralık Sayısı Çıktı: Reform Rüzgarı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.