enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:18 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
00:10 Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz, “Türkiye İtalya ortaklığı son yıllarda daha da ivme kazandı”
00:03 Gazeteci Emma de RUITER,’den Avrupa Haberleri…
00:03 BOTAŞ, FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, Türkiye’nin enerjide kararlı yolculuğunda yeni bir başarıya imza attı…
00:02 Meryem GÜLBETEKİN : Ay’a Gerçekten Ayak Basıldı mı ??? Soğuk Savaşın Büyük Gizemi
10:50 Kitap: “Gerçeğin Katli-İsrail’in Gazeteciliğe Karşı Savaşı”
08:19 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
00:59 TÜBİTAK’tan Kastamonu Üniversitesi’nin Pompeiopolis ve güneş saati çalışması’na destek…
00:52 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri…
00:42 Nükleer Diplomasi: Türkiye-Güney Kore Ekseninde Yeni Enerji Mimarisi
00:30 Dışişleri Bakanı Fidan, “Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa” konferansında konuştu…
00:23 BM’nin insan hakları testi: Gazze
00:05 Almanya’nın Hannover kentinde iki camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertçelik, İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu…

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertçelik, İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulundu…
24.04.2025
A+
A-

* İstanbul’da meydana gelen depremle ilgili açıklamada bulunan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik, “Bölgeye dönüp baktığımızda, evet biz deprem bekliyoruz ama bu 6,2’den dolayı, ‘Bir hafta veya 10 gün içerisinde 7’nin üstünde bir deprem bekliyoruz’ demek çok doğru olmayacaktır” dedi.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

KOCAELİ, 23 NİSAN 2025 – Prof. Dr. Fadime Sertçelik,Prof. Dr. Sertçelik'ten Düzce depremi açıklaması: Yan fayları tetikleyecek enerjiye sahip değil 6,2’lik deprem ana şok olarak alındığında saat 12.13’te meydana gelen 3,9’luk depremin öncü olarak tanımlanabileceğini hatırlatarak, Ana şokun ardından ilk 5 saatte yaşanan artçıların sayısının 60’ı geçtiğini belirtti.

Prof. Dr. Sertçelik, “Dolayısıyla dünkü tektonik aktivitenin hem öncüsü hem ana şoku hem de artçı şoklarını bir arada çok kısa zamanda yaşamış olduk.” dedi.

1766 ve 2019’daki Silivri depremleri ile 6,2’lik dünkü sarsıntının aynı yerde meydana geldiğine ifade eden Prof. Dr. Fadime Sertçelik, bölgedeki tarihsel depremlere bakıldığında 250 ile 280 yıl tekrarlama aralığına sahip ve depremler üreten faydan bahsedilebileceğini dile getirdi.

ZATEN HALİHAZIRDA BEKLİYORUZ

Prof. Dr. Sertçelik, beklenen İstanbul depreminin 7 üzerinde büyüklüğe sahip olacağını belirterek, “Biz 6,2 yaşadık. Daha önce de 5,8 yaşamıştık. 5,8 yaşadığımızda da aynı sorular gelmişti, ‘Acaba hani bu depremle büyük Marmara depremini daha mı küçük yaşayacağız, daha az hasarla mı atlatacağız?‘ diye. Onun üzerine 6,2 de oldu. Bu fay 7’nin üstünde bir deprem üretme potansiyeline sahip. Dolayısıyla o beklediğimiz deprem bu deprem değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Fadime Sertçelik, “Bölgeye dönüp baktığımızda, evet biz deprem bekliyoruz ama bu 6,2’den dolayı ‘Bir hafta veya 10 gün içerisinde 7’nin üstünde bir deprem bekliyoruz’ demek çok doğru olmayacaktır. Zaten halihazırda bekliyoruz biz bu bölgede. Dolayısıyla bu depremler bize ‘Yapacağınız çalışmaları biraz daha hızlandırın ve yoğunlaştırın‘ diyor.” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ İÇİNDEN CANLI ÇIKTIYSA O BİNA GÖREVİNİ GÖRMÜŞTÜR”

Depremin denizde ve en yakın yerleşim yerine 15-20 kilometre uzaklıkta gerçekleştiğine işaret eden Prof. Dr. Sertçelik, yıkım olmamasının çok sevindirici ama hasar alan binaların bulunduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Sertçelik, “Yani yıkım yok ama hasar da almamalıydık. Yani öyle hale gelmeliyiz ki biz hasar da almamalıyız 6’lık depremlerde. Şöyle diyebiliriz; bir bina eğer depremde yıkılmadıysa az hasar almış olabilir, orta, ağır hasar almış olabilir ama vatandaş içinden canlı çıktıysa o bina görevini görmüştür. Demek ki bu depremde binalar görevlerini gördüler. Bir sonraki depremde de görevlerini görmesini bekleyeceğimiz binalara da biz karar vermeliyiz” dedi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik, her konutu, her binayı kendi özelinde değerlendirmek gerektiğini ve vatandaşların yetkililerin yönlendirmelerine göre hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Fadime Sertçelik, Bölgede meydana gelebilecek depremlerde Kocaeli’nin görevinin çok daha fazla olacağını hatırlatarak,  Kocaeli’nin dün olduğu gibi depremden etkileneceğini ancak aynı zamanda çevre illerin de yükünü omuzuna alacağını kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.