enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Çelikkaya, “Sokak köpekleri konusu para ve personel ile çözülecek bir mesele değil”

Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Çelikkaya, “Sokak köpekleri konusu para ve personel ile çözülecek bir mesele değil”
20.06.2023
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Semra Çelikkaya, Sokak köpekleri konusunun para ve personel ile çözülecek bir mesele olmadığına dikkat çekerek, tamamen vicdan ve sevgi ile mümkün olduğunun altını çizdi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

SOKAKTAKİ MELEKLERİN KORUYUCU MELEĞİ KOHAYDER BAŞKANI SEMRA ...Kocaeli’nden özel bir TV kanalına konuk olan Semra Çelikkaya, Kocaeli Üniversitesi’nde sokak köpeklerinin saldırısı sonucu bir öğrencinin düşerek yaralandığını, kafa travması yaşadığını ve şu an hastanede yattığını söyledi.

Bu mesele dolayısıyla da köpeklerin saldırıları kentin gündemine de geldiğini ifade eden Çelikkaya, İl içinde ve Üniversite Kampüsünde köpeklerin çeteleştiğini, saldırdığı yönünde iddiaların bulunduğunu ve sorunun nasıl giderileceği sorusunun da gündemde olduğunu dile getirdi.

‘YASA, “KISIRLAŞTIR VE ALDIĞIN YERE BIRAK.” DİYOR’
Başkan Semra Çelikkaya, geçici çözümler ile konunun geçiştirildiğini, fakat radikal çözüm için kimsenin bir adım atmadığını belirtti.
Bir yıl önce yine gündeme geldiğinde, Rektörlük, Jandarma, Büyükşehir Belediyesi, Valilik, İzmit Belediyesi’nin toplantı yaptığını hatırlatan Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Semra Çelikkaya, bu konuda hiçbir derneğin fikrini almadıkları gibi davet de edilmediklerini anlattı.
Semra Çelikkaya, “Buldukları çözümün günlük çözüm olduğunu biz o gün de söylemiştik ve maalesef tam 1 yıl sonra bizim dediğimiz noktaya geldi olay. Bu konunun kesin çözümü, kampüs civarında bir yere besleme alanı yapılıp hayvanların orada beslenmesi ve kısırlaştırılmasıdır” dedi.
Sokak hayvanlarının beslenmesini engelleyen yasağı yargı iptal etti - KRT TV
“Bu hayvanları oradan oraya taşımak bir çözüm değil!” diyen Çelikkaya, şunları söyledi:
“Yasa da zaten diyor ki: “Öncelikle al kısırlaştır ve aldığın yere bırak.” Mahallelerindeki yerlerde 2-3 tane olduğu zaman sıkıntı değil. Elbette mahalleli için de alınmasını talep edenler oluyor. Fakat sayı çoğalmadığı sürece çok büyük sıkıntı yaratmıyor. İnsanlar ile daha barış içinde yaşayabiliyorlar. “Gelin bunları alın” diye arayanlar olduğunda belediyeler yasaya aykırı bir şekilde alıp, kafalarına göre yer belirliyorlar ve oradaki popülasyonu arttırıp bu sorunlara sebep oluyorlar. Yasayı uygulasalar gerçek anlamda biz bunlar ile muhatap olmayacağız, gelin buradaki köpekleri alın diyen vatandaşa yasayı anlatmaları gerekiyor”.
Özlem Gökbel Yazio: Ne Olacak Bu Sokak Hayvanlarının Durumu?
 
‘BELEDİYELER YASAYI UYGULAMADA DİRENMELİ’
Semra Çelikkaya, Belediyelerin de bu konuda  arada kalmış durumda olduğuna vurgu yaparak, “yasayı anlatmaya kalkınca hakaret edenler oluyor, fakat bu konuda direnmeleri gerekiyor. Kalıcı çözümler istiyorsak yasayı uygulayın diyoruz, bu sorun yasayı uygulayarak çözülebilir” dedi.
Kartepe'de ″Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi″ hizmete açıldı - Anamur Ekspres
Kocaeli’deki Büyükşehir ve ilçe belediyelerini gerçekten yapmaya çalışıyor gördüğünü ifade eden Çelikkaya, yasanın ilçelerde bakımevi kurulmasını zorunlu kıldığını ve her belediyenin de 0.5’lik bütçesini yasal olarak harcaması gerektiğini aktardı.
Karamürsel'de sokak hayvanlarına deniz manzaralı otel -
Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Semra Çelikkaya, “İzmit Belediyesi dışında diğer belediyelerin hemen hemen hepsi bakımevlerini hayata geçirdiler fakat çok daha yeni. Belediyeler kendi merkezlerinde kısırlaştırma yapıp yine kendi ilçelerine saldıkları zaman Umuttepe ya da benzeri yerlerde çoğalmanın da önüne geçilmiş olacak” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi çok ciddi bir kısırlaştırma kampanyası başlattığını hatırlatan Başkan Çelikkaya, “kısırlaştırıyor fakat orada da ciddi bir virüs sorunu var. Hayvanı kısırlaştırıp virüs kaptıktan sonra sokağa saldıklarında öldüklerine şahit oluyoruz. Çözümü ilçe belediyelerin kendi bakımevlerinde kısırlaştırma yapması çünkü Başiskele’deki hastalık Derince’deki hayvanlara da bulaşıyor aynı yerde topladığınız zaman” dedi.  
A'dan Z'ye Köpeklerde Kısırlaştırma: Öncesi, Sonrası, Kısırlaştırma Ücreti | Petlebi
 
‘TEK ÇÖZÜM KISIRLAŞTIRMA’
“Hayvanlar toplatılsın, barınaklara alınsın şeklinde söylemlerde bulunanlar var, çok üzülüyorum” diyen Başkan Semra Çelikkaya, şöyle devam etti:
“Bu kadar bilinçsiz, konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan insanlar çözüm üretmeye çalışıyorlar ve bu kanuna aykırı, kanunda barınak diye bir şey yok. Bakımevi var. Biz çocuklarımızı, yaşlılarımızı, kendini savunamayacak durumda olan sokak hayvanlarımızı bu tür yerlerde koruyamıyoruz. Çok büyük alan yapın, bir sürü personel koyun, bu parayla ve personel ile çözülecek bir iş değil tamamen vicdan ve sevgi ile ilgili” olduğunu açıkladı.
Bursa'da böyle hayvansever görülmedi! Beslediği hayvanlar sevgi gösterisi yapıyor - Bursada Bugün - Bursa bursa haber bursa haberi bursa haberleri Bursa
“O kadar vicdan sahibi hayvansever insanı görevlendiremezsiniz” diyen Çelikkaya, “O kadar geniş alanda hayvanları tutamazsınız. Beykoz’da yaşananlar ortada. Çok ciddi iddialar var, işten ayrılmak zorunda kalan bir veteriner hekim arkadaşımız orada yaşananların hepsini açıkladı. Alanı büyütmeye ilişkin Konya’daki bakımevini örnek gösterdiler, çok büyük alan dediler, olay ortada! Hayvanlara zulmediliyor oralarda!” dedi.
Konya'daki 100 bin metrekarelik barınakta sahipsiz hayvanların yaraları sarılıyor
[Konya’daki 100 bin metrekarelik barınak]
Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Semra Çelikkaya konuşmasının sonunda ise, tek çözümün kısırlaştırma, yok etmenin çözüm olmadığını ve  barınaklara alınsın demenin de onları ölüm kampına göndermek olduğuna dikkat çekti.
Semra Çelikkaya, “Kampüsün ilerisinde bir yere belediyenin beslenme noktası yapması gerekir ki hayvanlar kampüse gelip yemek aramak zorunda kalmasın! Gencimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bir sokak köpeğinin ortalama ömrü 5 yıl, kısırlaştırmayı ciddiye almalıyız” dedi.
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.