enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kıbrıslı liderler yemekte bir araya geldi

Kıbrıslı liderler yemekte bir araya geldi
29.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / BM, Kıbrıs’ta taraflar arasında görüşmelere yeniden başlanması için bir kez daha kolları sıvadı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin dün öğle yemeğinde bir araya geldiği bildirildi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle öğlen yemeğinde bir araya geldiği açıklandı.

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, görüşmeyi “yaratıcı” diye nitelendirerek, BM Genel Sekreterinin iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarını not ettiğini belirtti.

Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’ın, görüşmede Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği ve iki devletli çözüm konusundaki tutumunu ortaya koyduğunu belirten Anastasiadis, “Müzakerelerdeki tıkanıklığı aşacak değişik yolları, ama aynı zamanda yapıcı diyaloğu yeniden başlatacak koşulların yaratılmasını istişare ettik” dedi. Görüşmenin ayrıntılarına girmeyen Anastasiadis, Guterres’in taraflar arasında güven oluşturucu  önlemler ve müzakerelerin yeniden başlatılabilmesine ortak zemin arayışı için bir özel temsilci görevlendirmeyi düşündüğünü kaydetti.

“Yıl sonuna kadar belli olmasını umuyoruz”

Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, dün Associated Press haber ajansına verdiği röportajda görüşmeyi “oldukça yapıcı” diye nitelendirmiş, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs sorununa ilgi göstermesini olumlu bulduklarını ifade etmişti. Hristodulidis, atanacak yeni BM özel temsilcisinin Kıbrıs’ı ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’yi ziyaret etmesini beklediklerini kaydederek, özel temsilcinin “görüşmelere yeniden başlanmasının mümkün olup olmayacağına dair görüşünü yıl sonuna kadar açıklamasını umduklarını” belirtti.

Kıbrıslı Rumların BM kararları temelinde görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduğunu, görüşmelere “hemen yarın bile oturabileceklerini” belirten Hristodulidis, “Müzakereler olmadan durumun giderek daha da güçleştiğini görüyoruz. Kıbrıs sorununu çözmenin tek yolu müzakerelerden geçiyor” diye konuştu.

“İki devletli çözümü tartışmayız”

“Kıbrıslı Rumlar iki devletli çözümü tartışamaz bile” diyen Rum Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin savunduğu iki devletli çözümün BM kararlarının çerçevesi dışında olduğunu ve Guterres’in görev alanına girmediğini belirtti. Uluslararası toplumun da böyle bir çözüme “olumsuz” tepki gösterdiğini söyleyen Hristodulidis, Kıbrıs için uygulanabilir tek çözümün federasyon olduğunu savundu.

Ada’nın birleşmesi için iki taraf arasında federasyon hedefli son görüşmelerden 2017 yılında da sonuç alınamaması üzerine Türk tarafı iki devletli çözüm seçeneğini gündeme getirmişti. Gerek Türkiye gerekse Kıbrıs’taki Ersin Tatar hükümeti federasyonu artık müzakere etmeyeceklerini, Kıbrıs’ta eşit iki egemen devletin tek çözüm olduğunu savunuyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.