* Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
* Katil Siyonist İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda bir yıl geride kaldı. 42 binden fazla masum sivilin hayatını kaybettiği katliamlara dünya gözünü kulağını tıkadı.
* Batı medyası ise soykırımı yalan haberlerle saklamaya çalıştı. CNN ve BBC’deki gazeteciler İsrail yanlısı haber kuruluşlarının insanları nasıl kandırdığını tek tek anlattı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Dünyanın önde gelen iki haber kanalı olan CNN ve BBC için Gazze savaşını takip eden on gazeteci, bu haber kuruluşlarının iç işleyişini ifşa etti.
Gazeteciler, haberlerde İsrail yanlısı bir taraf tutma politikası, sistematik çifte standartlar olduğunu ve gazetecilik ilkelerinin sık sık ihlal edildiğini iddia etti.
SAHTE İSRAİL PROPAGANDASI KONULDUGazeteciler, kanaldaki üst düzey yöneticilerin çoğu zaman İsrailli yetkilileri katliamdan sorumlu tutmadıklarını ve İsrail vahşetini önemsiz göstermek için haberciliğe müdahale ettiklerini öne sürdü. CNN’de bir olayda, personel üyelerinin önceden
İSRAİL’İN KATLİAMINI DESTEKLEDİLERGazeteciler, dünya medyasını inceleyen haftalık bir program olan El Cezire’nin The Listening Post programına, Batı Medyasının Objektifinin Arkasında: Gazze’nin Başarısızlığı adlı belgeseli için konuştu.
CNN’de gazetecilik yapan ismi açıklanmayan kişi, 7 Ekim öncesinde kuruluşun gazetecilik uygulamalarına “sonunu kadar güvendiğini” ifade etti. İsmi açıklanmayan bir gazeteci, “Ancak 7 Ekim’den sonra, İsrail’in eylemlerini destekleyen haber içeriklerinin ne kadar kolay ortaya çıktığını gördüğümde gerçekten sarsıldım” sözlerini kullandı.
CNN’NİN HAMAS YALANI ORTAYA ÇIKTIKasım ayında CNN Uluslararası Dış Haberler Editörü Nic Robertson, İsrail ordusuyla birlikte Gazze’deki bombalanan el-Rantisi Çocuk Hastanesi’ni ziyaret etti.
Askeri sözcü Daniel Hagari, Hamas’ın hastaneyi İsrailli esirleri saklamak için kullandığına dair kanıt bulduğunu iddia etti.
Hagari, Robertson’a duvarda Arapça yazılmış bir belge gösterdi ve bunun esirleri gözeten Hamas üyelerinin listesi olduğunu aktardı. Hagari, “Bu bir nöbet listesi. Her savaşçının kendi vardiyası var” ifadelerini kullandı.Gazeteci, “Bu bir Hamas listesi değildi. Bu bir takvimdi ve haftanın günleri Arapça yazılmıştı. Ancak Nic Robertson’dan çıkan rapor İsrail’in yalanlarını görmezden geldi”
YALAN HABERİ GÖRMEZDEN GELDİLERDaha da kötüsü, İsrail’in yalanı CNN görüntüleri yayınlanmadan önce sosyal medyada Arapça konuşanlar tarafından çürütülmüştü. Filistinli bir yapımcı da Robertson dahil olmak üzere CNN gazetecilerini uyardı ancak görmezden gelindi. Adam, konu hakkındaki haber yayınını CNN için “utanç verici bir an” olarak niteledi.
Gazeteci, “Bir meslektaşım raporu gördü ve Robertson’ı işaret ederek haberin doğru olmadığını söyledi. Robertson ise “Hagari’nin bize yalan söylediğini mi iddia ediyorsun?” diyerek İsrail ordu sözcüsünü savundu.Gazeteci, “Yayının durdurulması için bir şans vardı. Ancak Robertson kararlıydı ve haber yayınlandı,” açıklamasında bulundu.
Gazateci ek olarak şu ifadeleri kullandı: “Eğer kendi meslektaşlarınızdan çok İsrail hükümetine güveniyorsanız, o zaman haberciliğiniz İsrail operasyonlarına kılıf sağlıyordur.”
HEDEF SİVİLLERDİEl-Rantisi hastanesinde esirlerin tutulduğuna dair hiçbir kanıt ortaya çıkmadı.
İsrail sözcüsünün iftirası, hastanede Hamas üyelerinin olmadığının ve sadece sivillerin hedef alındığının en büyük kanıtıydı.
İSRAİL’DEN TEYİT ALDILARAdam ayrıca CNN gazetecilerinin “İsraillilerden teyit almadığımız sürece Gazze’deki hava saldırılarını, “hava saldırısı” olarak adlandıramadıkları” bir dönem olduğunu aktardı. Gazeteci, “Başka hiçbir haberde bunu yapmadık. Örneğin Ruslar, diyelim ki Kiev’deki bir hastaneyi bombaladı. Rus hükümetine, bunu sorma ihtiyacını hiçbir zaman duymazdık,” açıklamasında bulundu.
FİLİSTİNLİLERİN ÖLÜMLERİNİ SAKLADILARGazaeteci, yakın zamanda Gazze’deki sağlık yetkililerinin İsrail saldırılarında 40.000’den fazla kişinin öldüğünü duyurmasının ardından CNN Genel Yayın Yönetmeni Mike McCarthy’nin ekibine “Hamas’ı olaya bağlama ve sorumlu tutma” talimatı verdiğini bildirdi.
Gazeteci, “Bu, yalanların kadrajlara da yansıdığını,” sözlerine ekledi.
Ağustos ayındaki bu kasvetli dönüm noktası hakkında izleyicileri bilgilendiren CNN sunucusu Becky Anderson bir haber programında şunları söyledi, “Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana 40.000’den fazla Filistinlinin öldürüldüğünü bildirdi, ancak CNN’in bu sayıyı doğrulayamayacağı konusunda uyardı.” Önde gelen uzmanlar, bu rakamların abartılı olduğunu iddia etti.
BBC’DEN ÇİFTE STANDARTBBC’nin eski muhabiri ismi açıklanmayan kişi, İngiliz yayın kuruluşunun konuklarla röportaj yaparken çifte standart uyguladığını ileri sürdü.
Al Jazeera’ye konuşan muhabir, BBC’de artık bir gelecek göremediğini, bunun bir nedeninin de yöneticilerin “editoryal tarafsızlık” konularını dikkate almadıkları” olduğunu ifade etti.
SADECE FİLİSTİNLİLERİ İNCELEMEYE ALDILARMuhabir, BBC’nin, 7 Ekim’den sonraki günlerde yapımcıların potansiyel röportaj adaylarının geçmişlerini internet üzerinden tarayabilecekleri bir iç grup sohbeti kurduğunu aktardı.
Muhabir “İncelenen konuklar çoğunlukla Filistin yanlısı konuklardı. Filistinliler, siyonist kelimesini kullandıkları için işaretleniyorlardı, ki bu aslında işaretlenecek bir şey değildi,” sözlerini kullandı.
Muhabir, İsrailli misafirlerin “çok nadiren” güvenlik kontrolünden geçtiğini bildirdi. Muhabir, “Ancak olup bitenlerde bir denge yoktu. Konuştuğumuz İsrailli sözcülere birkaç itiraz haricinde istediklerini söylemeleri için çok fazla serbestlik tanındı,”
İSRAİL’İN İFTİRALARINI YAYINLADILARÖrneğin İsrailli siyasetçi Idan Roll, 17 Ekim’de BBC sunucusu Maryam Moshiri’ye, Hamas’ın güney İsrail’e düzenlediği saldırı sırasında “bebeklerin yakıldığını” ve “bebeklerin kafalarından vurulduğunu” söyledi. Ancak İsrail bu iddiaları kanıtlamadı ve Hamas da suçlamaları reddetti. Moshiri de iddiasıyla ilgili kanıt sunmadı.
İSRAİL YANLISI HABER KURULUŞLARISon bir yıldır uzmanlar ve deneyimli gazeteciler, önde gelen Batılı medya kuruluşlarının, Filistinlilerin çektikleri acıları küçümsediklerini ve İsrail yanlısı bir tutum sergilemekle suçluyor.
The New York Times ve BBC ‘deki az sayıda gazeteci vicdanlarını öne sürerek istifa etti. Diğerleri kampanyalar ve iç toplantılarla içeriden bir şeyleri değiştirmeye çalıştı.
“BATI MEDYASI SOYKIRIMIN BİR PARÇASI”Eski Birleşmiş Milletler insan hakları yetkilisi Craig Mokhiber , Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, “Bu, tarihte nadiren gördüğümüz bir an; soykırımın gerçekleştiğini, yaşanırken görmemize olanak tanıyan bir an,” ifadelerini kullandı. Mokhiber, geçen yıl, BM’nin İsrail’in Gazze’deki savaşına verdiği yanıt nedeniyle istifa etmişti.
Sözlerine şunları ekleyen Mokhiber, “Batılı hükümetlerin, ABD, İngiltere ve diğerlerinin suç ortağı olduğu bir durumda, Batı medyası soykırım mekanizmasının bir parçası haline geldi. Korkutucu olan da bu,” açıklamasında bulundu.
BBC, İsrail’in düzenlediği saldırılarda 18 sivilin hayatını kaybettiğini bu haberle duyurmuştu.
Ancak gelen uyarı sonrası haberi Hamas üyeleri olarak değiştirdi. İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürdüğünü gizledi.
Muhabir, İsrailli misafirlerin “çok nadiren” güvenlik kontrolünden geçtiğini bildirdi. Muhabir, “Ancak olup bitenlerde bir denge yoktu. Konuştuğumuz İsrailli sözcülere birkaç itiraz haricinde istediklerini söylemeleri için çok fazla serbestlik tanındı,” ifadelerini kullandı.
İSRAİL’İN İFTİRALARINI YAYINLADILARÖrneğin İsrailli siyasetçi Idan Roll, 17 Ekim’de BBC sunucusu Maryam Moshiri’ye, Hamas’ın güney İsrail’e düzenlediği saldırı sırasında “bebeklerin yakıldığını” ve “bebeklerin kafalarından vurulduğunu” söyledi. Ancak İsrail bu iddiaları kanıtlamadı ve Hamas da suçlamaları reddetti. Moshiri de iddiasıyla ilgili kanıt sunmadı.
İSRAİL YANLISI HABER KURULUŞLARISon bir yıldır uzmanlar ve deneyimli gazeteciler, önde gelen Batılı medya kuruluşlarının, Filistinlilerin çektikleri acıları küçümsediklerini ve İsrail yanlısı bir tutum sergilemekle suçluyor.
The New York Times ve BBC’deki az sayıda gazeteci vicdanlarını öne sürerek istifa etti. Diğerleri kampanyalar ve iç toplantılarla içeriden bir şeyleri değiştirmeye çalıştı.
“BATI MEDYASI SOYKIRIMIN BİR PARÇASI”Eski Birleşmiş Milletler insan hakları yetkilisi Craig Mokhiber , Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, “Bu, tarihte nadiren gördüğümüz bir an; soykırımın gerçekleştiğini, yaşanırken görmemize olanak tanıyan bir an,” ifadelerini kullandı. Mokhiber, geçen yıl, BM’nin İsrail’in Gazze’deki savaşına verdiği yanıt nedeniyle istifa etmişti.
Sözlerine şunları ekleyen Mokhiber, “Batılı hükümetlerin, ABD, İngiltere ve diğerlerinin suç ortağı olduğu bir durumda, Batı medyası soykırım mekanizmasının bir parçası haline geldi. Korkutucu olan da bu,” açıklamasında bulundu.
BBC, İsrail’in düzenlediği saldırılarda 18 sivilin hayatını kaybettiğini bu haberle duyurmuştu.
Ancak gelen uyarı sonrası haberi Hamas üyeleri olarak değiştirdi. İsrail’in Gazze’de sivilleri öldürdüğünü gizledi.
Ankara Valisi Vasip Şahin, 31 Mart’taki yerel seçimlerin güvenliği ve koordinasyonuyla ilgili toplantı yaptı. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency 31 Mart’ta yerel seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için yurt genelinde ilgili birimler çalışmalarını sürdürüyor. Ankara’daki bu çalışmalar Vali Vasip Şahin’in başkanlığındaki toplantıda ele alındı. Toplantıya, vali yardımcıları, il...
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Moskova’da Rusya, Suriye, İran savunma bakanları ile istihbarat başkanları arasında düzenlenen dörtlü toplantıya katıldı. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency (MOSKOVA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘VOA’ kaynaklı haberine göre, toplantıda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran...
İSTANBUL-TÜHA HABER / Tuzla Belediyesi Zabıta Ekipleri, rutin olarak ve vatandaşlardan gelen şikâyetler üzerine marketlerde fahiş fiyat denetimlerini sürdürüyor. Pazartesi günü gerçekleştirilen denetimlerde özellikle peynir ve türevlerinde etiket fiyatı ile kasadaki fiyat arasındaki farklar hayrete düşürdü. Bir markette yapılan denetimde 500 gram beyaz peynirdeki 20 liralık fiyat oyununu ise zabıta...
* Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde düzenlenen hava harekatında 4 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi. * Etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin Sevkan Çele kod adlı Yusuf Kalkan olduğu, teröristin terörden arananlar listesinde kırmızı kategoride yer aldığı belirlendi. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency MSB’den yapılan açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu...
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin de açıldığı gün olan 23 Nisan, Türk milletinin bağımsız yaşama arzusu ve kararlılığının en güçlü ifadesidir.” dedi. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Güler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla “Vatan Marşı”nı seslendiren TRT Çocuk Korosu...
AFYONKARAHİSAR – TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar Belediyesine ziyarette bulundu. Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, Büyük Taarruz’un 100. Yıl Dönümü Kutlamaları ve Toplu Açılış Töreni için Afyonkarahisar’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyeye gelişinde Belediye Başkanı Mehmet Zeybek tarafından karşılandı. Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran...