enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:41 İletişim Başkanı Duran, Suriye’deki terör saldırısını kınadı
06:34 TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne Diyanet’ten “Caiz” Fetvası: Vatandaşın Şüphesi Giderildi!
05:50 MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ile düzenlediği ortak operasyonda DEAŞ’lı teröristi Malatya’da yakaladı.
04:32 Bugün Cumhurbaşkanın katılımıyla 455 bininci konutun anahtarları hak sahibi vatandaşlara verilecek…
03:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefet, Avrupalı Türkleri hedef almaktan utanmıyor”
03:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanlar olarak Filistin’de, Lübnan’da, Sudan’da ve dünyanın birçok yerinde kardeşlerimiz sancılı günler yaşıyoruz”
02:19 Hakeme Şiddet Skandalı, Yönetim ve Eğitimdeki Çürümüşlüğün Aynası…
02:02 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
01:03 Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk kura Adıyaman’daki konutlar için çekilecek…
00:34 MİT’ten siber casusluk operasyonu: 4 şüpheli gözaltına alındı
10:40 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Azerbaycan Başbakanı Esedov tarafından kabul edildi
00:56 TÜBİSAD, Türkiye’nin Dijitalleşme Karnesini Açıkladı
00:47 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
00:29 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Komisyonumuz tarihi bir görev icra etmektedir”
00:23 Asgari Ücretin Asıl Talihlileri: Esnaf Ağaları!
00:22 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana’yı vuslatının 752. yılında sema mukabelesinde andı
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:03 Trump Neden Grönland Diyor? Haritalar, Grafikler ve Arktik’te Güvenliğin Yeniden Tanımı
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Katil İsrail: Nasrallah’la birlikte 20 Hizbullah üyesi öldü

Katil İsrail: Nasrallah’la birlikte 20 Hizbullah üyesi öldü
30.09.2024
A+
A-

Nasrallah’ın ölümünün ardından Lübnan’a saldırılarını Pazar günü de sürdüren İsrail, Hizbullah’ın üst düzey yetkilisi Nebil Kavuk’un öldürüldüğünü duyurdu. ABD’den ise İsrail’e destek açıklaması geldi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in AFP, dpa, AP, Reuters’e dayandırdığı haberinde, Cuma günü Beyrut’a düzenlediği bombardımanda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldüren İsrail, saldırılarını Pazar günü de sürdürdü.

İsrail ordusuna (IDF) ait savaş uçakları gün boyu “Hizbullah hedeflerini” bombaladı, başkent Beyrut’ta da birçok nokta hedef alındı. Hedef alınan yerler arasında “silahların depolandığı evlerin” olduğu öne sürüldü.

IDF ayrıca Cumartesi günü düzenlenen bir hava saldırısında Hizbullah Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Nebil Kavuk’un öldürüldüğünü duyurdu. Hizbullah Kavuk’un ölümünü teyit etti. Bu, bir haftadan biraz fazla sürede öldürülen yedinci üst düzey Hizbullah komutanı oldu.

Örgüt bundan kısa süre önce de bir diğer üst düzey komutan Ali Karaki’nin öldüğünü ilan etti. İsrail Karaki’nin Cuma günü, Nasrallah’ın hedef alındığı saldırıda öldüğünü açıklamıştı. İsrail ordusuna göre o saldırıda Nasrallah’ın yanı sıra en az 20 Hizbullah üyesi öldü.

 Netanyahu: Skor eşitlendi

Hizbullah örgütü Cumartesi yaptığı açıklamada Nasrallah’ın öldüğünü teyit etmişti. Örgütü yaklaşık 30 yıldır yöneten Nasrallah’ın ölümü Hizbullah-İsrail savaşında dönüm noktası olarak görülüyor. İran destekli Şii Hizbullah örgütü Gazze savaşının başladığı 7 Ekim 2023’den beri hemen her gün roket atışlarıyla İsrail’e tacizde bulunuyordu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Nasrallah’ın ölümünün ardından, Hizbullah saldırılarında ölen İsrailli, Amerikalı ve diğer uluslardan kişileri hatırlatarak “skor eşitlendi” dedi. Lübnan sınırı güvenli hale gelene kadar savaşmayı sürdüreceklerini söyledi.

Netanyahu yönetimi, Lübnan’a yönelik saldırılarla bölgede çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 60 bin İsraillinin geri dönüşünü sağlamayı hedeflediğini savunuyor.

IDF sözcüsü Daniel Hagari ise Nasrallah için “Onun ölümü dünyayı daha güvenli bir yer haline getirdi” ifadelerini kullandı.

Ancak İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif, Nasrallah’ın ölümünün “İsrail’e yıkım getireceğini” söyledi. Tahran yönetimi “İsrail’in saldırganlığının durdurulması” talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı.

Lübnan, Irak, İran ve Suriye’de yas ilan edilirken; Yemenli Husiler Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanına füze fırlattı.

Analistler Nasrallah’ın ölümünün Hizbullah’ı yanıt verme baskısı altında bıraktığı görüşünde. Uluslararası Kriz Grubu uzmanlarından Heiko Wimmen Hizbullah’ın geleceği için “Ya eşi görülmemiş bir yanıt verecekler ya da tamamen yenildiklerini göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Biden’dan açık destek

İsrail ordusunun en büyük bağışçısı ABD’nin Başkanı Joe Biden Hizbullah’a yönelik saldırılara açık destek verdi; Nasrallah’ın ölümü için “Binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı sivil kurbana karşılık adaletin ölçüsü” dedi. Biden, Gazze ve Lübnan’da şiddetin durması ve diplomatik çözüm çağrısı da yaptı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris de “Elinde Amerikalıların kanı vardı” diyerek Hizbullah liderinin ölümünden memnun olduğunu ifade etti.

İsrail Cumartesi gecesi de Beyrut’u bombaladı

Cuma günü İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile iki kez telefonda görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran’ın olası saldırılarına karşı İsrail’e destek sözü verdi verdi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Austin, İsrail’in savunmasına olan bağlılığımızı teyit etti” denildi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Lübnan’daki diplomatların ailelerine ülkeyi terk etmeleri talimatını verdi.

Çin’den kınama

Çin gelişmeleri kınayan bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, “Çin tüm tarafları ve özellikle İsrail’i derhal tansiyonu düşürmesi, çatışmanın kontrolden çıkmasından kaçınması yönünde uyarıyor” ifadeleri yer aldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı bu ayın başından beri İsrail saldırılarında 700’den fazla kişinin öldüğünü açıklarken, Birleşmiş Milletler 200 bin kişinin evlerini terk ederek ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldığını, 50 bin kişinin de komşu Suriye’ye kaçtığını bildirdi.

EK Kaynaklar* AFP,dpa,AP,Reuters

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.