enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
19:20 Kızıldeniz Gölgesinde El-Şebab, DEAŞ-Somali ve Husiler İttifakı mı?
18:26 İsrail-İran savaşı’nda, Nükleer felaketten bir başka dünya savaşına kadar korkutucu senaryolar değerlendiriliyor…
18:03 Küresel Adalet mi İsrail mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Katar dünyada kanıtlanmış doğal gaz zengini

Katar dünyada kanıtlanmış doğal gaz zengini
31.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, Ekonomi Araştırmacı Şerif Dilek ‘Katar Yatırımları ve Türkiye’nin Yeri’ başlıklı bir analizin ‘Katar Yatırımları’ bölümünde de önemli bilgiler aktardı.

Şerif DilekAraştırmacı Şerif Dilek, Katar’ın sahip olduğu zengin enerji kaynakları ve yurt dışı yatırımları ile dikkatleri üzerine çektiğini hatırlatarak, Katar’ın hidrokarbon zenginliklerini yönetmek ve ekonomisini çeşitlendirmek amacıyla 2005’te ulusal varlık fonu olarak Katar Yatırım Otoritesini (Qatar Investment Authority, QIA) kurduğunu söyledi.

“Küresel ekonomideki yatırımlarıyla ismi anılan Katar kurduğu Ulusal Varlık Fonu ile sermaye birikimini yönlendirmektedir” diyen Şerif Dilek, Varlık fonlarının, ana fon kaynakları olan petrol ve doğal gaz gibi hidrokarbon sektörlerinin gelirlerinin yanı sıra ticaret yoluyla elde edilen cari fazlaya dayandığının altını çizdi.

Şerif Dilek, Doğal gaz zengini konumundaki Katar’ın dünyada kanıtlanmış 23,8 trilyon metreküp doğal gaz rezervi (dünyanın üçüncü büyük doğal gaz yataklarına sahip olması ve ikinci büyük LNG ihracatçısı) ve 67 bin 780 bin dolar kişi başına düşen geliriyle Körfez’in en zengin ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Katar’ın dünya ticaretinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sektöründe güçlü ve ihracatta lider ülkelerden biri olduğunu belirten Şerif Dilek, Avrupa’nın en büyük LNG tedarikçisi konumunda olan Katar’ın, Polonya, Belçika, İtalya ve İngiltere’nin LNG ithalatında önemli bir paya (yüzde 45-67 arası) sahip bulunduğunu hatırlattı.

Araştırmacı Şerif Dilek, Katar’dan sonra Avrupa’ya yönelik LNG ihracatında ABD’nın ikinci, Rusya’nın ise üçüncü sırada geldiğini ve Avrupa açısından enerji arz güvenliğini sağlamak konusunda Katar ile ilişkilerin stratejik bir önem taşıdığını ifade etti.

Şerif Dilek, bunun dışında Asya ülkelerinin ithalatında da Katar’ın payının dikkat çekici olup küresel LNG piyasasında hakim konumda olan Katar’ı Avusturalya ve ABD’nin takip ettiğini açıkladı.

2017’de Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın Katar’a diplomatik, siyasi ve ekonomik ambargoları karşısında Katar’ın varlık fonu QIA’nın, finansal yatırımlarını devreye sokarak ekonomik istikrarını korumaya çalıştığının altını çizen Şerif Dilek,
“Önceleri QIA’nın yatırım stratejisi genel olarak pay aldığı şirketler üzerinden tam kontrol sahibi olmak yerine azınlık yatırımcısı olmayı tercih etmesi yönünde şekillenirken 2019’dan sonra teknoloji ve sağlık alanlarındaki yatırımlardan da anlaşılacağı gibi daha uzun vadeli ve yüksek hisseli yatırımları odağına aldığı söylenebilir” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte Katar’ın yatırımları incelendiğinde genel anlamda uzun vadeli oldukları görülüyorsa da bazı yatırımların da prestij amaçlı motivasyonlarla yapıldığının bilindiğini belirten Şerif Dilek, bu yatırımların uluslararası alanda Katar’a siyasi bir meşruiyet/prestij kazandırdığını aktardı.

Şerif Dilek, “Özellikle dünyanın popüler spor kulüplerindeki yatırımlarının yanı sıra Katar’ın 2022 Dünya Futbol Kupası’na ev sahipliği yapacak olması ve sadece bu organizasyon için 200 milyar dolardan fazla harcama yapması oldukça dikkat çekicidir” olduğunu açıkladı.

“Küresel ekonomide son yirmi-otuz yılda küresel yatırım gücünün büyük bir kısmı Asya ve Ortadoğulu yatırımcılara doğru kaymaktadır” diyen Araştırmacı Şerif Dilek, “Dünya ekonomisinin ağırlığının Batı’dan Asya’ya kaydığı bu ortamda Batılı ülkeler bu bölgelerden yatırım çekmek amacıyla farklı stratejiler izlemektedir. Örneğin Körfez’den yatırım çekmek amacıyla Avrupalı ülkelerin Katar sermayesinin peşine düştükleri gerçeği gündemde kendine yer bulmuştur” dedi.

Şerif Dilek, başını İngiltere’nin çektiği Fransa, İtalya, Yunanistan, Almanya gibi Avrupa ülkelerinin Katar ile enerji alanında yakın iş birliği kurmaya
çalışdığının altını çizerek, aynı zamanda AB düzeyinde Katar’la iş birliğinin stratejik bir ortaklık olarak görüldüğünü ve taraflar arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisinin dikkat çektiğini aktardı.

“Öyle ki münferit olarak İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya’nın Katar ile stratejik iş birliği anlaşmaları mevcuttur” diye konuşan Şerif Dilek, QIA’nın dünyanın çeşitli yerlerinde farklı sektörlerde azımsanmayacak ölçüde yatırımları bulunmaktadır. Fonun 40’ı aşkın ülkede aktif büyüklüğü ile 400 milyar dolardan fazla yatırımı vardır. Detaylı olarak ifade etmek gerekirse QIA’nın ABD’de 30 milyar dolar, İngiltere’de 40 milyar sterlin, Almanya’da 25 milyar avro, Fransa’da 30 milyar avro tutarında yatırımı söz konusududeğerlendirmesinde bulundu.

Şerif Dilek, QIA’nın, 2008 küresel finans krizinde Avrupa’nın  önemli şirketleri arasında yer alan Barclays, Credit Suisse, Porsche ve Volkswagen’de hisse alımı yaptığını hatırlatarak, Küresel krizden sonra da maddi sıkıntıyı aşamayan Deutsche Bank’a yatırım yapan QIA’nın sahip olduğu yüzde 10,3 payı ile Londra Borsası’nın da en büyük hissedarı konumuna geldiğini belirtti.

QIA’nın hisse aldığı ya da sahip olduğu şirketler arasında British Airways, Empire State Building, Banco Santander, Alpha Bank, Glencore, PSG (Paris Saint-Germain), Valentino Fashion, Vivendi, LVMH, Tiffany, Total, Shell, Royal, Rosneft, Iberdola gibi farklı sektörlerde dünyanın önemli şirketlerinin de yer aldığını söyleyen Şerif Dilek,QIA’nın Londra, Paris ve Washington DC gibi Batılı ülke merkezlerinde stratejik önemi olan tarihsel yerlerde hatırı sayılır gayrimenkul yatırımı da bulunduğunu  açıkladı.

***

Şerif Dilek

Şerif Dilek & SETA  Araştırmacı, Ekonomi Araştırmaları, İstanbul

Lisans ve Yüksek lisans eğitimini İşletme ve Deniz Ekonomisi alanında tamamladı. Doktora derecesini Marmara Üniversitesi Ortadoğu Ekonomi Politiği Anabilim Dalı’ndan aldı. Akademik eğitiminin yanında uzun bir süre özel sektörde çalışan Dilek, Uluslararası Ekonomi Politik, Ortadoğu’da Siyaset-Ekonomi İlişkisi, Uluslararası İktisat, Kalkınma, gibi alanlarda çalışmalarına devam etmektedir.

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.