enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:04 Kudüs Valiliği: İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da ramazan ayı hazırlıklarını engellemeye devam ediyor…
00:03 “Türkiye nükleer silah yapabilir”
00:03 KAAN’ın yeni prototipleri sahnede: Neler değişti?
00:03 On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 18 Şubat Çarşamba günü kılınacak…
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’ya gidecek
00:02 İstanbul’daki uyuşturucu soruşturması kapsamında CHP’li Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli ifadeye çağırıldı.
00:01 Türkiye’yi Kuşatma Hayali
00:01 Sıcaklıklar önce düşecek sonra yükselecek
00:26 Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı
00:07 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:04 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:03 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:03 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:02 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:02 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
00:01 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
10:12 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:52 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:48 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Karadeniz’in Efes’i “Prusias ad Hypium”a özel koruma

Karadeniz’in Efes’i “Prusias ad Hypium”a özel koruma
02.07.2023
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

* Batı Karadeniz’in Efes’i olarak bilinen Düzce’deki Prusias ad Hypium Antik Kenti kentsel arkeolojik sit alanı ilan edildi.

* Antik kentte, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma çok sayıda tarihi eser yer alıyor.

Birgül Yazıcı
TRT Haber: Birgül Yazıcı

Batı Karadeniz’in Efes’i olarak biliniyor. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

Tarihi milattan önce 3’üncü yüzyıla uzanan Düzce’deki Prusias ad Hypium Antik Kenti, arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Kararla birlikte antik kentteki çalışmaların da hız kazanması bekleniyor.

Fotoğraf: AA
[Fotoğraf: AA]

Çok sayıda eser gün yüzüne çıktı

Antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların yer aldığı bölgede, şimdiye kadar çok sayıda eser gün yüzüne çıkarıldı. Kazılar özelikle antik tiyatronun olduğu bölümde yoğunlaşıyor.

Arkeolog Doğuş Çalışkan konuyla ilgili şunları söyledi:

Bu eserler arasında en önemli olanlar tiyatro içerisinde kullanılan aplikler, kandiller, müzik aletleri masklar ve tiyatro binasının kendi bezeme objeleri. Tiyatro sahne binası içerisinde daha sonraki dönemlerde yapılmış bir kemik atölyesi ve bu atölye içerisinde kemik aletler de çok sayıda ele geçirdik. Bu süs ve el aletleri dışında bu bölgede bir de çocuk mezarı bulduk. Buradan çıkardığımız eserlerin hepsini günübirlik olacak şekilde belgeleyerek müze müdürlüğüne teslim ediyoruz.”

Fotoğraf: AA
[Fotoğraf: AA]

Kazı çalışmaları 2013’ten bu yana sürüyor

Antik tiyatro 10 bin kişiye hizmet verecek şekilde hazırlandı ve oturma düzeninin mobilya izlenimi verebilmesi için aslan ayaklarıyla bezendi. Aslan motifinin kullanılmasının sebebi ise Roma döneminde gücün sembolü olarak bilinmesi.

Bölgede 2013 yılında başlayan çalışmalar aralıksız sürüyor.

Haber: Birgül Yazıcı

***

Yazar hakkında

Birgül Yazıcı,1997’te Malatya’da doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun oldu. Aralık 2020’den beri TRT Haber’de Muhabir olarak görev yapıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.