enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:01 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
09:22 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:58 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:53 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:47 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:32 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:26 Ticaret satış hacmi, Kasım 2025’te yıllık bazda yüzde 7,1, perakende satış hacmi de yüzde 14,2 yükseldi…
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:19 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:11 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:07 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:07 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
20:19 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
06:14 TÜRKİYE-AZERBAYCAN kardeşliği ve dostluğu ebedidir
00:58 Trump yönetiminden Fed Başkanı Powell’a suç duyurusu tehdidi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kar ve yağmur suları Doğu’daki barajların doluluk oranını yükseltti

Kar ve yağmur suları Doğu’daki barajların doluluk oranını yükseltti
08.05.2022
A+
A-

ELAZIĞ – TÜHA HABER / Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli’deki enerji, içme suyu ve sulama barajlarındaki doluluk oranı kar ve yağmur suları ile yükselişe geçti.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberinde, Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, sorumluluk alanlarındaki Kalecik, Tatar, Kanatlı, Keban Seyrantepe, Sultan Suyu, Boztepe Recai Kutan, Polat, Gayt, Gülbahar, Özlüce, Uzunçayır barajlarının su miktarlarında geçen yılın ekim ayına göre yüzde 19,8’lik artış yaşandı.

Yağışlarla birlikte Malatya’daki Sultan Suyu, Elazığ’ın Karakoçan ilçesindeki Kalecik ve Kovancılar ilçesindeki Tatar ile Kanatlı, Bingöl’deki Gayt ve Gülbahar barajları yüzde 100 doluluğa ulaştı.

Keban Barajı’ndaki doluluk yüzde 28,4’ten 30,5’e, Seyrantepe Barajı’nda yüzde 76,7’den 82,7’ye, Boztepe Recai Kutan Barajı’nda yüzde 50,5’ten 58,7’ye, Polat Barajı’nda yüzde 68,5’ten 73,9’a, Özlüce Barajı’nda yüzde 30,6’dan 52’ye, Tunceli’deki Uzunçayır Barajı’nda ise yüzde 85,9’a yükseldi.

Bölge genelinde sulama göletlerindeki doluluk da dikkati çekiyor.

“5 milyar 713 bin metreküp su depolanmış vaziyette ve kullanıma hazır”

DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, AA muhabirine, Türkiye genelinde 1 Ekim 2021 ile 18 Nisan 2022 tarihleri arasındaki su verilerine bakıldığında ortalama yüzde 22,2’lik bir artış olduğunu söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise geçen yıla göre 19,8 artış yaşandığını belirten Dündar, “Bünyemizde Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl yer almakta. İllerimizin 2022 yılı meteorolojik verilerine baktığımızda Elazığ’da 2021’e göre yüzde 27,3 artış olurken uzun yıllar verisine göre ise yüzde 6 azalma söz konusu. Malatya’da 2021 yılına göre aynı seviyelerde izlenirken uzun yılların ortalamasına göre ise yüzde 24,7 azalma söz konusu. Tunceli’de 2021’e göre 42,3 gibi bir artış olmuş. Uzun yılların ortalamasına göre yüzde 14,4 yağış artışı olmuş. Bingöl’de 2021’e göre yüzde 40 yağış artışı meydana gelmiş. Uzun yılların ortalaması normal seyretmiş.” ifadelerini kullandı.

Dündar, yağış verilerine göre 4 ildeki birçok barajın geçen yıla göre tam doluluk seviyesine ulaştığını aktararak, “Şu an depolama tesislerimizde yaklaşık 5 milyar 713 bin metreküp su depolanmış vaziyette ve kullanıma hazır. Bu verileri dikkate aldığımızda sulama barajlarımız ve diğer barajlarımız son yağışlarla önemli doluluklara ulaştı.” dedi.

Yüksek kesimlerdeki karların erimesi ve mayıs yağışlarıyla düşük seviyede olan barajlardaki suyun da yükselişe geçeceğine işaret eden Dündar, suyun daha ekonomik ve verimli kullanılabilmesi için de çalışma sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Mayıs 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.