enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:37 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
17:23 ABD ordusu, DEAŞ’lı tutukluları Suriye’den Irak’a nakletmeye başladı
14:20 Su Politikaları Uzmanı YILDIZ: Yapay yağış çözüm olur mu?
00:36 Serbest bölgelerin ihracatı artıyor
21:06 BM Raporu: Dünya Su Krizi Değil, Su İflası Yaşıyor!
20:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunun hesabını o hainlerden mutlaka soracağız
19:42 İletişim Başkanı Duran, “Sosyal Medyada Sorumluluk, Özgürlük ve Güvenlik Paneli” programına katıldı…
19:19 Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı temsilen Barış Kurulu Şartı’nın imza törenine katılmak için bugün İsviçre’ye gidecek
15:11 Azerbaycan’ın ‘Kara’ günü: Kanlı Ocak
14:41 Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk soruşturması: 12 gözaltı
14:05 Bahçeli: “Terörsüz Türkiye adımlarının hızlanmasıyla provokasyonlar da tehlikeli ölçüde tırmandı”
13:43 Adalet Bakanı Tunç, “Bayrağımıza yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve 14 kişi gözaltına alındı”
13:14 TRT’nin ‘Gökkuşağı Faşizmi’ belgeseli LGBT lobisini tedirgin etti
13:03 Kurtulmuş: Bayrağımıza uzanan her el tüm milletimize ve asırlık kardeşliğimize uzanmıştır
12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılındaki faaliyetleri kitapta derlendi
12:24 9 ilde 9 organize suç örgütüne operasyon: 89 şüpheli yakalandı
11:34 İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü
11:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü
10:48 Yılmaz: Bayrağımıza gerçekleştirilen saldırı hiçbir şekilde cezasız kalmayacak
00:36 Von der Leyen’den Davos’ta ‘Avrupa bağımsızlığı’ vurgusu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kanuni Portresi Londra’da Açık Arttırmada

Kanuni Portresi Londra’da Açık Arttırmada
31.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Londra’da Sotheby’s müzayede evi 31 Mart’ta Kanuni Sultan Süleyman’ın portresini açık arttırmayla satacak.

Portrenin açıklanan fiyatı 80 ila 120 bin sterlin arasında. Sotheby’s çok değerli eserlerin, tarihi sanat eserlerinin yakın takipçileri için değil belki ama bazılarına göre olağanüstü rakamlara el değiştirdiği, alıcı bulduğu bir mekan.

Geçen yıl yine aynı müzayede evinde satışa sunulan Fatih Sultan Mehmet tablosunu sürpriz bir şekilde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi adına Ekrem İmamoğlu 935 bin sterlin ödeyerek almıştı.

Kanuni portresinin özellikleri 

Portre Kanuni’nin profilden görünüşünü yansıtıyor. 1494-1566 yıllarında yaşamış Kanuni Sultan Süleyman’ın bu portredeki haliyle 43 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Padişahın o yaşında Irak, Safeviler’den alınıp Osmanlı topraklarına katılmış. O yıllarda Papa ve Avrupalı müttefiklerine karşı Preveze deniz savaşı kazanılmış. Padişahın o dönemdeki görünüşünün bu portredeki gibi olduğu düşünülüyor.

Resim, İtalyan Ressam Cristofano Dell Altissimo tarafından 16. Yüzyıl’da bir bakır levha üzerine çizilmiş. Birçok versiyonunun arasında gerçeğine en yakın temsili olduğu kabul ediliyor. 1534 yılında İstanbul’a gitmiş Venedik delegasyonunun tarifine en uygun olan hali, bu portredeki gibiymiş.

“Zalim değil merhametli bakışlı”

Padişah, müzayedenin web sitesindeki bilgilerde, şu şekilde tasvir ediliyor: “Siyah, iri gözlü, zalim değil merhametli bakışlı. Yüzüne göre büyük kemerli bir burnu var. Uzun kızıl bıyıklar ve makasla kısaltılmış sakal ve uzun, ince boyna sahip.”

‘İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları’ başlıklı koleksiyonda, Suyolcuzade Mustafa Eyyubi’nin 1675’te kopyaladığı Kuran sayfası, 10’uncu yüzyıla ait Kufi tarzda yazılmış Kuran da aynı müzayedede satılacak. Ayrıca Osmanlı dönemine ait çok sayıda kilim ve halı da, tarihi sanat eseri meraklılarına, burada sunulacak.

Haber: Barış Çimen / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 31 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.