Panele, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fulya Bayraktar, Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cengiz Şahin, İl Sağlık Müdürü Halk Sağlığı Başkanı Dr. Bahattin İlter katıldı.
Panelde konuşmacı olarak Ak Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Ankara Vali Yardımcısı ve Ankara Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Dr. Ayhan Özkan, Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Demirbaş, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Arıkan, Başkent Üniversitesi Tıp fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Akçay ve Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktoru Doç. Dr. Tijen Şengezer yer aldı.
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Orhan Kurtoğlu, kadınların erkeklere göre bağımlılıklarla daha çok karşı karşıya kaldıklarını ve mücadele ettiklerini ifade etti.
Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kadınlar gününün bir kutlama günü olarak değil, bir farkındalık günü olarak ele aldıklarına vurgu yapan Prof. Dr. Fulya Bayraktar, “Fazla ele alınmayan bu konu hakkında farkındalık yaratmak istiyoruz. Erkeklerin ve kadınların bağımlılıkları birbirinden uzak değil ama kadınların bağımlı olması topluma daha çok zarar veriyor ” dedi.
Meclis’te bağımlılık üzerine bir komisyonun olduğunu anımsatan Prof. Dr. Cengiz Şahin, terörden sonra bağımlılıkları ikinci sorun olarak gördüklerini açıkladı.
Bağımlılık denildiğinde ilk akla gelenin madde bağımlılığı olduğunu ancak alkol ve sosyal medya bağımlılığının günden güne arttığını ifade eden Ankara Milletvekili ZeynepYıldız, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Özellikle sosyal medya aile ve iş hayatını çok fazla etkiliyor. Oranlara baktığımız zaman kadınların sosyal medyayı daha çok kullandığını görüyoruz. Bunun sebeplerine baktığımız zaman beğenilme arzusunun olduğunu görüyoruz. Kişi toplumsal hayatta ön planda olmadığı ve beğenilmediği için bu eksikliği sosyal medya aracılığıyla karşılıyor.”
Alkol, sigara kullanımı ve bağımlılığının dünyada ve Türkiye’de yayıldığını, ekonominin ve sağlık sektörünün bağımlılıkları daha çok tehdit ettiğini söyleyen Dr. Ayhan Özkan, Türkiye’de erkeklerin bağımlı olduğu düşüncesi daha ön planda olduğu için, kadınlara özgü yapılmış değerlendirmelerin göz ardı edildiğini ifade etti.
Çocuklarda madde kullanım yaşının güç geçtikçe düştüğünü ve ölüm haberlerinin artık daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hatice Demirbaş, çocukların genellikle farklı nedenlerden dolayı madde bağımlılığına neden olduğunu, genellikle merak duygusu, sorunlardan kaçmak ve eğlenme isteğinden kaynakladığını söyledi.
Spor, insan, kumar, sosyal medya ve yemek yemenin de bağımlılıklar arasına girdiğini aktaran, Dr. Zehra Arıkan, madde bağımlılığını, beyin işlevlerini etkileyen ruhsal ve davranış sorunlarını ortaya çıkaran sahte keyif verici olarak tanımladı. Arıkan, madde bağımlılığının nesilden nesile aktarıldığını bu yüzden kişilerin çocuklarının bağımlı olma ihtimalinin olabileceğini söyledi.
Tütün kullanımının en yaygın bağımlılık türü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şule Akçay, “Ülkemiz tütün bağımlılığı konusunda örnek oluşturacak çalışmalar yapıyor ama tek başına bir otoritenin bir şey yapmasını bekleyemeyiz. Hepimizin tütün bağımlılığıyla savaşması gerek” şeklinde konuştu.
Haber: Fatoş Armağan & Ankara
[TÜHA Haber Ajansı, 18 Mart 2020]