enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Jeremy Bowen, İsrail’e savaş suçları iddialarını yazdı: ‘Hükümetlerin bugün verdiği yanıt peşlerini yıllarca bırakmayacak’

Jeremy Bowen, İsrail’e savaş suçları iddialarını yazdı: ‘Hükümetlerin bugün verdiği yanıt peşlerini yıllarca bırakmayacak’
10.06.2025
A+
A-

* Savaşın bile kuralları vardır. Bu kurallar askerlerin birbirini öldürmesini engellemese de savaşın ortasında kalan sivillerin insanca muamele görmesini ve tehlikeden mümkün olduğunca uzak tutulmasını gerektirir. Bu tüm taraflar için bağlayıcıdır.

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/  TÜRKUAZ İnternational News Agency

Jeremy Bowen - BBC Middle East Editor - Media Masters

Jeremy Bowen, BBC, Ortadoğu Editörü

LONDRA, 11 HAZİRAN 2025 – 7 Ekim 2023’te olduğu gibi, savaşın bir tarafının yüzlerce sivili öldüren sürpriz bir saldırıyla karşılaşmış olması, o tarafı savaşın kurallarından muaf hale hale getirmez.

4 Haziran 2025'te Gazze'deki el-Şifa Hastanesi'nde yakınının yasını tutan bir çocuk kameraya bakıyor

Kaynak,Getty Images,4 Haziran 2025’te Gazze’deki el-Şifa Hastanesi’nde yakınının yasını tutan bir çocuk

Sivillerin korunması savaş planlarında yasal bir yükümlülüktür.

En azından Cenevre Sözleşmesi teorik olarak böyle bir dayanağa sahip.

Son hali İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan sözleşme, bir daha sivillere dönük barbarlığın ve katliamın yaşanmamasını amaçlıyordu.

Savaşların Bile Kuralları Vardır” yazısı Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) Cenevre’deki merkez binasında büyük harflerle yazılı durumda. Bu hatırlatmanın zamanı manidar, çünkü kuralların ihlal edildiği bir zamandayız.

UNICEF'e göre bu yılın Ocak ayına kadar 14 bin 500 Filistinli çocuk öldürüldü.

Kaynak,AFP/Getty Images,UNICEF’e göre bu yılın Ocak ayına kadar 14 bin 500 Filistinli çocuk öldürüldü.

Gazze’den bilgi almak çok zor. Burası ölümcül bir savaş bölgesi. Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (CPJ) göre savaşın başlamasından bu yana en az 181 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü ve bunların neredeyse tamamı Gazze’deki Filistinlilerden oluşuyor. İsrail uluslararası haber ekiplerinin Gazze’ye girmesine izin vermiyor.

Tartışmalı ve zor hikayeleri doğrulayabilmenin en iyi yolu bunları ilk elden kontrol etmek. Ancak bu savaşın yarattığı sis perdesi, tüm savaş muhabirliği deneyimimde gördüğümden çok daha yoğun.

İsrail’in bunu istediği çok açık. 7 Ekim’den birkaç gün sonra, Hamas’ın saldırdığı sınır bölgesinde İsrail askerlerinin gezdirdiği bir grup gazeteci arasındaydım.

Kurtarma görevlileri halen İsraillilerin cesetlerini dumanı tüten yıkıntılarından çıkarıyordu ve İsrailli askerleri de binalarda Hamas militanlarıyla çatışıyordu.

İsrail Hamas’ın ne yaptığını görmemizi istemişti. Ancak şimdi yabancı muhabirlerin Gazze’de ne olduğunu görmesini istemiyor.

7 Ekim 2023'te Hamas, İsrail'e girerek 1.200 kişiyi öldürdü, bunların çoğu sınırdaki Nova Müzik Festivali katılımcılarıydı.

Kaynak,Getty/AFP Images,7 Ekim 2023’te Hamas, İsrail’e girerek 1.200 kişiyi öldürdü, bunların çoğu sınırdaki Nova Müzik Festivali katılımcılarıydı.

Bu sisin içinde alternatif bir yol bulmak, sivilleri koruması gereken yasalardan bir rota çizmek için Cenevre’deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin merkezine gidiyorum.

Gazze’ye ve diğer savaş bölgelerine yardım götürmek için yasalar çerçevesinde çalışma konusunda yılların deneyimine sahip yardımseverlerle konuştum.

Üst düzey Batılı diplomatlara hükümetlerinin İsrail’e karşı artan sabırsızlığını sordum ve Gazze’deki felaket hakkında konuşmazlarsa gelecekteki cezai soruşturmalarda suç ortağı olarak görülebileceklerini hatırlattım.

İsrail’de olduğu gibi Avrupa’da da Başbakan Binyamin Netanyahu’nun İsraillileri korumak için değil, kendisini iktidarda tutan aşırı milliyetçi koalisyonu korumak için savaşı uzattığına dair yaygın bir inanç var.

Savaşın uzamasıyla, 7 Ekim öncesi güvenlik zafiyetlerindeki rolüne ilişkin ulusal bir soruşturmayı engelleyebilir ve hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili süreci yavaşlatabilir. (DEVAM EDECEK-‘Yahudi karşıtlığı’ söylemi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.