enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 Kitap: 1944 Ahıska Sürgünü: Son Tanıklar
00:11 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
00:01 Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün başladı…
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
07:50 İklim krizi, mevcut eşitsizlikleri, adaletsizlikleri açığa çıkaran ve derinleştiren bir “risk çarpanı”…
07:46 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
07:30 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
07:16 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
07:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
07:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:23 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:48 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
09:38 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:34 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
00:12 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
17:28 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
07:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
07:57 Aon Türkiye 30.Yıl Risk Zirvesi’nde iş dünyasının gündemindeki ilk 10 risk paylaşıldı
07:47 ABD’nin Orta Asya Stratejisinde Yeni Dönem: C5+1’in Dönüşümü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İtalyan Yazardan Macron’a El Sisi’ye Onur Nişanı Protestosu

İtalyan Yazardan Macron’a El Sisi’ye Onur Nişanı Protestosu
15.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransa’ya resmi ziyarette bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’ye gizli bir törenle devlet onur ödülü vermesine tepkiler büyüyor.

Fransa’da muhalefet partilerinin ve insan hakları örgütlerinin ardından, Macron’a bir tepki de İtalya’dan geldi.

İtalyan gazeteci ve yazar Corrado Augias, Macron’un “Korkunç suçların suç ortağı” El Sisi’ye onur ödülü vermesini protesto etmek için, daha önce kendisine verilen onur ödülünü Fransız devletine iade edeceğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu’nda 1994-1999 yılları arasında milletvekilliği yapan ve 2007 yılında da Legion d’Honneur ödülüne layık görülen Augias, bu jesti, 2016 yılında Mısır gizli servisi tarafından kaçırılarak ağır işkence sonucu öldürüldüğü tespit edilen İtalyan öğrenci Giulio Regeni’nin anısına yaptığını söyledi.

Augias, “Yarın Fransa büyükelçiliğine giderek, bana verilen Legion d’Honneur onur nişanını ve onur yazısını iade edeceğim. Bu jesti, Mısır’da öldürülen İtalyan Giulio Regeni’nin anısına ve ailesinin hala canlı olan acısının ateşine adıyorum. İktidarların ticari ilişkileri ve endüstriyel çıkarları nedeniyle de olsa yapılmayacak şeyler var. Gerçeğin farkında olmasına rağmen bu vahşete suç ortağı olan El Sisi’nin bunu hak etmediğine inanıyorum. Bu, adalet ölçüleri aşılmış bir skandaldır. İnsan haklarının savunulması, tüm ütopyalar gibi savunulması gereken soylu bir ütopyadır” dedi

Sol eğilimli La Repubblica gazetesinde de bir mektubu yayınlanan İtalyan yazar, bu eyleminin ciddi ama sembolik bir anlam taşıyan duygusal bir jest olduğunu belirtti. Babası Fransız kökenli olan Augias, “Fransa’yla yaşadığım derin duygusal bağdan dolayı bunu yapmaya borçlu olduğumu hissediyorum. Bunu zavallı Giulio Regeni kadar Fransa için de yapıyorum” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, muhaliflere uyguladığı baskıcı politikalar nedeniyle insan hakları örgütlerinin itirazlarına rağmen, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’yi, 6-8 Aralık tarihlerinde, devlet töreniyle Paris’te ağırlamıştı. Ancak 3 günlük ziyaretin önemli bir bölümü kapalı kapılar ardında gerçekleşmiş, El Sisi onuruna Elysee Sarayı’nda düzenlenen onur ödülü töreni de resmi programda yer almamıştı. Ödül töreni, El Sisi’ye eşlik eden Mısır basınında yer alan haberlerin ardından ortaya çıktı.

Elysee Sarayı, eleştiriler üzerine “bunun sistematik bir uygulama olduğu” açıklamasını yaptı. Bu ödül, şimdiye kadar Romanya lideri Nikolay Çavuşesku’dan, Suriye lideri Başar Esat, Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Nayef ve Libya lideri Muammer Kaddafi’ye kadar tartışmalı pek çok dünya liderine devlet ziyareti sırasında verildi.

Regeni işkenceyle öldürülmüştü

Augias’ın protesto eylemine ilham olan 28 yaşındaki İtalyan öğrenci Giulio Regeni, Mısır’da 25 Ocak 2016’da kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılmış, bir kaç gün sonra Kahire’nin bir banliyösünde ağır işkence gören ve parçalara ayrılan cesedi bulunmuştu.

Olaya ilişkin açılan dava, Kahire ve Roma ilişkilerini uzun süre etkilemiş, İtalya, Mısırlı yetkilileri “gerçeklerin ortaya çıkarılması için işbirliği yapmamakla ve yargıyı yanıltmak için yanlış bilgiler vermekle” suçlamış ve Kahire büyükelçisini geri çağırmıştı. Davanın ilerleyen aşamasında Regeni’nin Mısır Ulusal Güvenlik elemanları tarafından kaçırıldığı ve 9 gün boyunca ağır işkence gördüğü ortaya çıktı. İtalyan yargısı, olaya karışan biri general 4 Mısırlı subayı yargılamaya hazırlanıyor.

Haber: Arzu Çakır / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 15 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.