enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:30 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:28 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:26 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:26 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:23 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:12 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:11 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:07 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:01 Bakan Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
07:00 ‘Taşacak Bu Deniz’ oyuncuları arasına katıldı
00:03 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:02 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:02 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:01 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
00:01 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İtalya’da Corona Krizinin Bir Başka Yüzü

İtalya’da Corona Krizinin Bir Başka Yüzü
06.04.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Silvia Bertuletti’nin ateşi olan ve nefes darlığı çeken 78 yaşındaki babasını doktorlara kontrol ettirebilmesi 11 gün süren telefon aramaları sonucunda gerçeleşebildi.

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Amerika‘nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Doktor Bertuletti’nin babasının Bergamo yakınlarındaki evine gittiğinde ise artık çok geçti.

Alessandro Bertuletti hayatını kaybetmişti. Telefonda ona ağrı kesici ve antibiyotik alması söylenmişti. “Tam anlamıyla terkedildik,kimse böyle ölmeyi haketmiyor” diyor Bertuletti.

İtalya’nın Lombardy bölgesinde aileler, doktorlar ve hemşirelerle yapılan mülakatlar Bertuletti’nin yaşadığı tecrübenin nadir görülen bir durum olmadığını gösterdi.

Birçok kişi evde bu şekilde hayatını kaybedebiliyor çünkü hastaların belirtileri yeterince denetlenmiyor ve telefon değerlendirmeleri yetersiz kalıyor.

Sadece Bergamo bölgesinde son bir çalışma ölüm oranlarının resmi rakamların iki katı olabileceğini gösteriyor. Çünkü ölüm rakamları sadece hastanede gerçekleşen can kayıpları sayılarak ortaya çıkıyor.

Uzmanlar bunun önemli nedenlerinden birinin virüsle mücadele çerçevesinde uygulanan kurallar olduğunu, birçok aile doktorunun haftaladır hastalarını hatta kendi anne babalarını bile ziyaret edemediğini belirtiyor.

Doktor Ricardo Munda, uygun tıbbi yardmın alınması durumunda birçok ölümün önlenmiş olabileceğini kaydediyor ancak doktoların iş yoğunluğunun çok fazla olduğunu, yeterli maskeleri ve kıyafetleri olmadığını ve kesinlikle gerekli olmadıkça ziyaret yapmalarının cesaretlendirilmediğini vurguluyor.

Munda, “Doktorlar insanlara evde tedavi veriyor. Ancak bu tedavi işe yaramassa ve eğer doktor denetleyip ilaçlarda değişikliğe gitmesse hasta da ölüyor” ifadelerini kullanıyor.

Bergamo’daki sağlık yetkilileri aile doktorlarına hastalarla mümkün olduğunca telefon aracılığıyla bağlantı kurmalarını tavsiye ediyor. Bunun amacı virüsün bulaşma hızını kesmek ve koruyucu malzemelerin kullanımının israf edilmesinin önüne geçmek.

İtalya’da Corona nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı resmi rakamlara göre 16 bine yaklaşıyor. Ancak gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu çünkü birçok insanın evde hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Bergamo yakınlarındaki Seriana Vadisi’nde cenaze evi yöneticisi olan Pietro Zucchelli geçen iki hafta boyunca işinin yüzde 50’sinin evden cansız bedenleri toplamak olduğunu kaydediyor.

Daha önceleri ölümlerin çoğu hastaneler ve bakım evlerinde gerçekleşiyordu.

İtalya’da 11 binden fazla sağlık çalışanı virüse yakalandı ve çoğu aile doktoru 80’i hayatını kaybetti.

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Mart 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma Payitaht “Abdülhamid”den sonra TRT 1 Ekranlarında..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.