enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:50 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Zeynep Güneş Akgün’e destek
12:07 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
00:20 Egeli gençler, TEKNOFEST hazırlıklarını sürdürüyor
00:19 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri’nin Suudi Arabistan’da ortak üretimine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.
00:11 Uluslararası Esnaf Birliği (UEB), Türk dili konuşan ülkeler başta olmak üzere, ülkemizde ve dünya’da hızla büyüyor
00:05 Batı Trakya Türk toplumu mensubu Müslüman öğrencilere Ortodoks Hristiyan ritüeli dayatması
00:04 “Suriye ordusu entegrasyonu kabul etmeye mecbur bıraktı”
00:01 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK), Hatay’da 2 gün süren anlamlı bir buluşma
00:00 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Adana ve Mersin’deki sel mağdurlarına 33,5 milyon lira kaynak
11:03 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:44 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsviçre, AB ile yürütülen işbirliği çerçeve anlaşması müzakerelerini sonlandırdı

İsviçre, AB ile yürütülen işbirliği çerçeve anlaşması müzakerelerini sonlandırdı
27.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İsviçre, Avrupa Birliği (AB) ile yürüttükleri işbirliği çerçeve anlaşması müzakerelerini sonlandırdıklarını açıkladı. Taraflar yedi yıldır sürdürülen müzakerelerde ikili ilişkilerin güncelleştirilmesini amaçlıyordu.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberine göre, İsviçre hükümeti, en büyük ticaret ortağı AB ile 2014 yılından beri müzakere ettiği ve ilişkileri düzenleyen 120’nin üzerinde ikili anlaşmanın yerini alması planlanan çerçeve anlaşması müzakerelerini, serbest dolaşım, kamu desteklemeleri, vatandaşlık hakları ve ücretler gibi çeşitli konulardaki “önemli farklılıklar” nedeniyle bitirme kararı aldığını açıkladı.

AB Komisyonundan yapılan açıklamada ise, İsviçre hükümetinin “tek taraflı” kararının üzüntüyle karşılandığı bildirildi.

Anlaşma müzakerelerinde son yıllarda önemli ilerleme sağlandığı ifade edilen açıklamada, çerçeve anlaşmasının ikili ilişkileri geliştirmek üzere bir temel oluşturmayı amaçladığı kaydedildi.

İsviçre, AB tek pazarına adil ve eşit erişim istiyor

AB tek pazarında adil ve eşit koşullarla erişim sağlanması için anlaşma arayışındaki İsviçre tek pazarda aynı kurallara ve yükümlülüklere uymasını istiyor.

İsviçre Federal Konseyi’nden yapılan açıklamada taraflar arasındaki önemli görüş ayrılıklarının giderilemediği ve bu nedenle anlaşma imzalanabilmesi için gerekli şartların oluşmadığı bildirildi. Görüş ayrılığının en belirgin olduğu alanlar arasında ücret koruması ve devlet yardımı olarak öne çıktı.

İsviçre tarafı müzakere edilen çerçeve anlaşmasında, serbest dolaşım, sosyal haklar, ülkedeki AB vatandaşlarının ücretleri ve kamu desteklemeleri konularında değişiklikler talep ediyordu.

AB ise bu konuların tek pazarın temelinde yer aldığı ve tartışılamayacağı görüşündeydi.

Müzakerelerin sonuçsuz kalmasının tamamen AB üyesi ülkelerle komşu olan İsviçre’nin ihracatını olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Rakamlarla AB-İsviçre ticari ilişkileri

Avrupa Komisyonu’ndan elde edilen rakamlar İsviçre’nin Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’den sonra AB’nin dördüncü büyük ticaret ortağı olduğunu ortaya koyuyor. İsviçre AB’nin ihracatının yüzde 6,9’unu, ithalatının ise yüzde 5,7’sini oluşturuyor.

Öte yandan AB İsviçre’nin en büyük ticaret ortağı konumunda. AB ticari açıdan İsviçre’nin ihracatının yüzde 42’sine, ithalatının ise yüzde 50’sine tekabül ediyor.

AB ile İsviçre arasında ilk serbest ticaret anlaşması 1972 yılında imzalandı. Bu anlaşma, başka bir ikili anlaşma içeren paketle birlikte 1999 yılında sona ermişti.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 27  Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.