enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:23 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstanbul’da İranlılar’ın Rejimi Protesto Gösterisine Polis İzin Vermedi

İstanbul’da İranlılar’ın Rejimi Protesto Gösterisine Polis İzin Vermedi
23.10.2022
A+
A-

22 yaşındaki Kürt kökenli Mahsa Amini’nin, başörtüsü kuralını uymadığı için gözaltına alındıktan sonra ölümü nedeniyle, İran rejimine karşı protestolar altı haftadır sürüyor sürüyor.

Berlin, Londra, Paris gibi dünyanın önemli başkentleriyle aynı gün İstanbul’da da İranlılar gösteri yapmak istedi. Ancak göstericiler polis engeline takıldı.

Öğle saatlerinde Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda toplanan İranlılar, ellerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Kadıköy Kaymakamlığı’ndan alınmış yazılar olduğunu söyleseler de polis, dün akşam İstanbul Valiliği’nin yasaklama kararı verdiğini söyledi.

Göstericilerden biri gözaltına alındı

Göstericilerin yazının gösterilmesi talebini reddeden polis “Valiliğin sitesine bakın, Valiliğe gidin oradan sorun, biz verilen emri uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Ruzbah MalekGöstericilerden Ruzbeh Melek, yapılan işlemin yasadışı olduğunu, ‘Atatürk Türkiyesi’nde İran’da olduğu gibi gösterilerin yasaklanamayacağını söyleyerek itiraz etti.

Melek itirazlarını sürdürünce, polis tarafından gözaltına alındı. Yaklaşık iki saat Kadıköy Karakolu’nda tutulan Melek, polislerden şikayetçi olmadığını gösteren bir belgeyi imzaladıktan sonra serbest bırakıldı.

Yaklaşık iki saat boyunca Kadıköy’deki Beşiktaş ve Karaköy iskeleleri arasında açıklama yapmak için polisle köşe kapmaca oynayan göstericiler, emniyet güçlerinin ısrarlı karşı çıkışları sonrası dağıldılar. Polis bu sırada gazetecilerin görüntü almalarına da müdahale etti.

Sepide Derviş: “Bugünü biz ayarladık, neden iptal oldu bilmiyorum”

Polisin tutumuna anlam veremeyen belirten sürgündeki İranlı aktivist Sepide Derviş, beş gün önce başvuru işlemlerini tamamladıklarını dün de kendilerine izin verildiği yönünde bilgi geldiğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Derviş, “Ben ve bir arkadaşım bu kararı verdik, organize etik. 5 gün önce Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyeti ile konuştuk, Kadıköy Kaymakamlığı’na başvuru yaptık. Emniyet, ‘afişinizi bize gönderin’ dedi sonra da tamam dediler. Bugünü biz ayarladık Emniyet de biliyor. Bugün geldik, ‘iptal oldu’ dediler. Neden iptal oldu bilmiyorum. 300’den fazla kişi geldi ve herkes gitti. Amerika, Kanada, Avrupa her yerde İranlılar sokakta. ‘Biz de sokakta varız’ diye geldik ama iptal oldu. Biz gerçekten bunu anlamıyoruz. Tamam biz vatandaş değiliz. Bu doğru ama biz de burada yaşıyoruz ve haklarımız var. Haklarımızı savunmak için bize izin vermiyorlar neden bilmiyorum” dedi.

İstanbul Barosu’nun genel kurulunda saç kesme eylemi

Bu arada yarın yeni başkanını seçecek İstanbul Barosu’nun genel kurulunun ilk gününde kürsüye çıkan Avukat Selin Nakıpoğlu, divan başkanlığının izin vermemesine rağmen Mahsa Amini ile dayanışma için saçlarını kesti.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Sözcüsü de olan Avukat Selin Nakipoğlu, “İranlı kadınların özgürlük ve laiklik simgesi olmuş Mahsa Amini için bunu yapmak zorundayım. Mahsa Amini için, dünyadaki kadınlarla dayanışma için” dedi ve saçlarını kestikten sonra kürsüden indi.

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Ekim 2022]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.