enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:28 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda hazırlanan 3’üncü bütçe”
09:23 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:57 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa: SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:56 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:50 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:44 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:43 Fransız generaller savaş kışkıtıcılığı yapıyor!…
00:40 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:38 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi…
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği
00:25 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
00:22 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:20 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
00:18 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:03 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
11:57 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
10:24 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail’in ‘çok katmanlı’ savunma sistemleri neler ve ne kadar etkili?

İsrail’in ‘çok katmanlı’ savunma sistemleri neler ve ne kadar etkili?
15.04.2024
A+
A-

İsrail’in İngiltere ve ABD’nin desteğiyle kurduğu ‘çok katmanlı’ savunma sistemi son yıllarda oldukça etkili olduğunu gösterdi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in EuroNews’e dayandırdığı Associated Press (AP) kaynaklı haberine göre,  İsrail hava savunma sistemi, İran’a ait 300’den fazla insansız hava aracı ve balistik füze saldırısına karşı gece boyunca ‘mesai yaptı’ ve füze ile İHA’ların yüzde 99’unun havada imha edildiği açıklandı.

İsrail ordusu, Necef çölündeki Nevatim askeri üssün hafif derecede zarar gördüğünü ancak buradaki sistemlerin çalışır durumda olduğunu bildirdi.

İsrail’in ABD ve İngiltere’nin desteğiyle kurduğu savunma sistemi, İran saldırısı karşısında ciddi hasar almasını ya da kayıp vermesini önledi.

 

İşte İsrail’in ‘çok katmanlı’ hava savunma sistemi:

Arrow: ABD ile birlikte geliştirilen bu sistem, İran’ın Cumartesi günü fırlattığını söylediği balistik füzeler de dahil olmak üzere uzun menzilli füzeleri önlemek için tasarlandı.

Atmosfer dışını tarayan Arrow, mevcut savaşta Yemen’deki Husi militanları tarafından fırlatılan uzun menzilli füzeleri engellemek için de kullanıldı.

David’s Sling: Yine ABD ile birlikte geliştirilen David’s Sling, Lübnan’daki Hizbullah’ın sahip olduğu gibi orta menzilli füzeleri önlemekle görevli.

Patriot: Amerikan yapımı bu sistem İsrail’in füze savunma sisteminin en eski parçası.

1991’deki Birinci Körfez Savaşı sırasında Irak’ın o dönemdeki lideri Saddam Hüseyin tarafından ateşlenen Scud füzelerini engellemek için kullanıldı.

Patriot şimdi insansız hava araçları da dahil olmak üzere füzeleri imha etmek için kullanılıyor.

Demir Kubbe: ABD’nin desteğiyle İsrail tarafından geliştirilen bu sistem kısa menzilli roketleri düşürme konusunda oldukça etkili.

2010’lu yılların başlarında devreye girdiğinden bu yana binlerce roketi imha etti.

Hamas ve Hizbullah’a karşı yürütülen savaş sırasında da binlerce roketin İsrail topraklarına düşmesini engelledi.

İsrail, Demir Kubbe’nin yüzde 90’ın üzerinde bir başarı oranına sahip olduğunu söylüyor.

Demir Işın: İsrail lazer teknolojisi ile gelen tehditleri engellemek için yeni bir sistem geliştiriyor.

İsrail bu sistemin mevcut sistemlere göre çok daha ucuz olması nedeniyle oyunun kurallarını değiştireceğini söylüyor. Ancak henüz operasyonel değil. (Dış Haberler Servisi)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.