enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:14 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
10:35 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
09:27 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:56 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:44 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:34 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:03 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail: Putin Lavrov’un sözlerinden dolayı özür diledi

İsrail: Putin Lavrov’un sözlerinden dolayı özür diledi
06.05.2022
A+
A-

TEL  AVİV – TÜHA HABER / İsrail’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Putin, Lavrov’un “Adolf Hitler’in Yahudi olduğu” yönündeki sözlerinden ötürü İsrail Başbakanı Bennett’ten özür diledi.

Tel Aviv’den Almanya’dan Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Bennett’in bürosundan yapılan açıklamaya göre, Putin görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Pazar günü bir İtalyan televizyonuna yaptığı açıklamalardan ötürü özür diledi.

Açıklamada “Başbakan, Devlet Başkanı Putin’in Lavrov’un açıklamalarından dolayı özrünü kabul etti ve kendisine Yahudi halkı ve Holokost’un (Yahudi Soykırımı) anısı karşısındaki tutumunu netleştirdiği için teşekkür etti” denildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise iki lider arasında İsrail devletinin kuruluşunun 74’üncü yıl dönümü sebebiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştiği belirtilirken Putin’in özründen bahsedilmedi. Sadece liderlerin Nazi Almanya’sındaki Yahudi Soykırımı’nın “tarihi anısını” ele aldıkları ifade edildi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett
Naftali Bennett Fotoğraf: Tsafrir Abayov/Pool/picture alliance

Lavrov ne demişti?

Rusya, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesini, “ülkeyi Nazilerden arındırmakla” gerekçelendiriyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Yahudi olması ise bu tezle çelişiyor.

Lavrov, Pazar günü İtalyan Rete 4 televizyonunda yayınlanan mülakatında “Biz Yahudiyken bu nasıl bir Naziliktir diyorlarsa, sanırım Hitler de Yahudi köklere sahipti, o yüzden bu bir şey ifade etmiyor” demişti. Lavrov, “Bilge Yahudiler der ki en keskin antisemitler genellikle Yahudilerden çıkar” diye konuşmuştu.

İsrail bu sözler üzerine Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdı. Dışişleri Bakanı Yair Lapid, sosyal medya paylaşımında Lavrov’un sözlerini “affedilemez ve çok çirkin bir açıklama aynı zamanda da tarihi bir yanlış” olarak tanımladı.

Bennett ise Yahudileri kendilerine yönelik “tarihteki en korkunç” suçlardan sorumlu tutan bir “yalan” olarak niteledi.

Rusya’nın Ukrayna savaşının başlamasından beri İsrail Kiev’in askeri destek taleplerini reddediyor. İsrail şimdiye kadar Ukrayna’ya sadece kurşun geçirmez yelek, sıhhiye erleri için kask ve sahra hastanesi desteğinde bulundu.

Başbakan Bennett, İsrail’in hem Moskova ile hem de Kiev ile iyi ilişkilerini her fırsatta vurguluyor. Arabuluculuk rolü için Mart ayı başlarında Rusya’ya giden Bennett, savaşın başlamasından sonra Putin ile görüşen az sayıdaki liderden biri olmuştu.

EK Kaynaklar *dpa,AFP,Reuters

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.