enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:07 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:06 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:06 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:04 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:04 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:03 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:03 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
00:02 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:01 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:00 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:10 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:07 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:06 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail: Putin Lavrov’un sözlerinden dolayı özür diledi

İsrail: Putin Lavrov’un sözlerinden dolayı özür diledi
06.05.2022
A+
A-

TEL  AVİV – TÜHA HABER / İsrail’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Putin, Lavrov’un “Adolf Hitler’in Yahudi olduğu” yönündeki sözlerinden ötürü İsrail Başbakanı Bennett’ten özür diledi.

Tel Aviv’den Almanya’dan Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennett arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Bennett’in bürosundan yapılan açıklamaya göre, Putin görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Pazar günü bir İtalyan televizyonuna yaptığı açıklamalardan ötürü özür diledi.

Açıklamada “Başbakan, Devlet Başkanı Putin’in Lavrov’un açıklamalarından dolayı özrünü kabul etti ve kendisine Yahudi halkı ve Holokost’un (Yahudi Soykırımı) anısı karşısındaki tutumunu netleştirdiği için teşekkür etti” denildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise iki lider arasında İsrail devletinin kuruluşunun 74’üncü yıl dönümü sebebiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştiği belirtilirken Putin’in özründen bahsedilmedi. Sadece liderlerin Nazi Almanya’sındaki Yahudi Soykırımı’nın “tarihi anısını” ele aldıkları ifade edildi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett
Naftali Bennett Fotoğraf: Tsafrir Abayov/Pool/picture alliance

Lavrov ne demişti?

Rusya, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesini, “ülkeyi Nazilerden arındırmakla” gerekçelendiriyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin Yahudi olması ise bu tezle çelişiyor.

Lavrov, Pazar günü İtalyan Rete 4 televizyonunda yayınlanan mülakatında “Biz Yahudiyken bu nasıl bir Naziliktir diyorlarsa, sanırım Hitler de Yahudi köklere sahipti, o yüzden bu bir şey ifade etmiyor” demişti. Lavrov, “Bilge Yahudiler der ki en keskin antisemitler genellikle Yahudilerden çıkar” diye konuşmuştu.

İsrail bu sözler üzerine Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdı. Dışişleri Bakanı Yair Lapid, sosyal medya paylaşımında Lavrov’un sözlerini “affedilemez ve çok çirkin bir açıklama aynı zamanda da tarihi bir yanlış” olarak tanımladı.

Bennett ise Yahudileri kendilerine yönelik “tarihteki en korkunç” suçlardan sorumlu tutan bir “yalan” olarak niteledi.

Rusya’nın Ukrayna savaşının başlamasından beri İsrail Kiev’in askeri destek taleplerini reddediyor. İsrail şimdiye kadar Ukrayna’ya sadece kurşun geçirmez yelek, sıhhiye erleri için kask ve sahra hastanesi desteğinde bulundu.

Başbakan Bennett, İsrail’in hem Moskova ile hem de Kiev ile iyi ilişkilerini her fırsatta vurguluyor. Arabuluculuk rolü için Mart ayı başlarında Rusya’ya giden Bennett, savaşın başlamasından sonra Putin ile görüşen az sayıdaki liderden biri olmuştu.

EK Kaynaklar *dpa,AFP,Reuters

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.