enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:36 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:35 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:09 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
00:01 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail İlişkiler Normalleşse Bile BAE’ye F-35 Satışına Karşı

İsrail İlişkiler Normalleşse Bile BAE’ye F-35 Satışına Karşı
19.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen hafta imzalanan anlaşmayla kurulan ilişkilere rağmen Birleşik Arap Emirlikleri’ne Amerikan yapımı F-35 savaş uçakları satılmasına karşı çıkacaklarını kaydetti. Gerekçe, İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü korumak.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, anlaşmayla atılan adımın parçası olarak Trump yönetiminin BAE ile ”dev” bir F-35 anlaşması yapmaya hazırlandığını öne sürmüştü. Netanyahu’nun açıklaması, bu haberin ardından geldi.

Kudüs’teki ABD Büyükelçiliği ve BAE hükümeti, konuya ilişkin açıklama taleplerini yanıtsız bıraktı.

On yıllar öncesine dayanan ve 2008’de yasalaşan mutabakatlara göre Washington, İsrail’in ”niteliksel askeri üstünlüğünü” körelteceği gerekçesiyle Ortadoğu ülkelerine silah satışı yapmaktan kaçınıyor. Bu ilke, İsrail’in ABD yapımı F-35 savaş uçaklarını satın almasına ve kullanmasına rağmen aynı uçakların Arap ülkelerine satışını engelliyor.

Netanyahu’nun makamından yapılan açıklamada, ”(BAE ile ilişkilerin normalleşmesi anlaşması çerçevesinde) yapılan görüşmelerde İsrail, askeri dengenin değişmesine yol açabilecek silahların ve savunma teknolojilerinin Ortadoğu’daki herhangi bir ülkeye satışına istikrarlı olarak karşı çıkan tavrını değiştirmemiştir” ifadeleri yer aldı.

Açıklama, İsrail’in bu konudaki tavrının F-35 uçaklarının BAE’ye satışına ilişkin her türlü teklif için de geçerli olduğunun altını çizdi.

Trump yönetimi, geçen Perşembe açıklanan normalleşme adımından sonra BAE’nin Amerika’yla yeni bir silah anlaşması yapabileceğinin sinyalini vermiş, ancak anlaşmanın ayrıntılarına girmemişti.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Amerika’daki geçmiş yönetimlerin ”İsrail’in arzusu dışında” BAE’ye İsrail’in sahip olduğundan daha gelişmiş F-16, Suudi Arabistan’a ise F-15 savaş uçakları sattığını hatırlattı.

Bakan Steinitz, kamu radyosu Kan’a yaptığı açıklamada, Washington’un BAE’ye F-35 satması durumunda bile bunun İsrail açısından bir tehlike oluşturmayacağını söyledi. İsrailli bakan, bunun nedenini, iki ülke arasındaki mesafenin F-35’lerin havada yakıt ikmali yapmadan önceki menzilinden iki kat fazla olması şeklinde açıkladı.

Steinitz, ”BAE’nin eline geçecek F-35’ler bizi zaten memnun etmez, bölgede bu gibi silahlara sahip olacak ülkenin her zaman sadece İsrail olmasını isteriz. Ancak güvence veriyorum, BAE F-35 sahibi olursa, bizden de öte İran’a karşı tehdit oluşturur” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.