enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
06:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:40 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:39 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Türkiye’den NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk savaş gemisi satışı’dan notlar!
00:12 Ankete 9 AB ülkesinden toplam 9 bin 500’den fazla kişi katıldı…
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:03 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:46 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:45 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İş Bankası ve Denizbank’ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’i askıya alıyor

İş Bankası ve Denizbank’ın ardından kamu bankaları da Rus ödeme sistemi Mir’i askıya alıyor
01.10.2022
A+
A-

Denizbank ve İş Bankası’ndan geçtiğimiz hafta gelen açıklamaların ardından Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın da Rus ödeme sistemi Mir’den çıkma kararı aldığı bildirildi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘EuroNews’den aktardığı haberine göre, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar Reuters haber ajansına Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımını durdurduklarını açıkladı.

Batılı hükümetlerin NATO üyesi Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik bağların giderek güçlenmesinden endişe duyduğunu belirten Reuters, kararın ABD’nin Türkiye’deki bankaların Rusya’ya yönelik yaptırımlar gereği olarak ticari bağları kesmemeleri halinde cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısının ardından geldiğinin altını çizdi.

Haberde Halkbank ve Vakıfbank’tan konuya ilişkin yorum gelmediği belirtildi.

Bloomberg’in isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları sonrası Mir sistemini kullanmaya devam eden son üç bankanın da bunu sonlandırma kararı aldığı aktarılmıştı.

Türkiye bu yaptırımları uygulamayarak Ukrayna ve Rusya arasında dengeli bir politika sürdürüyordu. Fakat Bloomberg’in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler toplantısı için ‘Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahati sonrası bu duruşta küçük de olsa değişim işaretleri gözlendi’.

Erdoğan geçen hafta “istesek de istemesek de” yaptırımlar nedeniyle Mir sistemine alternatif bulma konusunda adım atmak durumunda olduklarını kaydetmişti.

ABD ziyareti sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de olmak üzere ekonomi ekibiyle toplantı yapan Erdoğan Mir sistemine alternatifler üzerinde tartıştı. Aynı gün Cumhubaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın savaşta Ukrayna’nın yanında olduklarını ve Rusya’nın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini açıkladı.

Aybaşında da Amerikan hazine bakanlığı Türk finansal kuruluşları Mir sistemini işleten kuruluşla yeni anlaşma yapmamaları veya varolan anlaşmaları genişletmemeleri konusunda uyarmıştı.

Bu uyarı sonrası Denizbank ve İş Bankası, Rus turistler arasında oldukça popüler olan Mir kartları ile olan iş birliklerini askıya aldığını duyurmuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.