enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
00:45 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:33 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
00:06 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:05 AK Parti Sözcüsü Çelik: 3 Kasım tarihi bir dönemin açıldığı siyasi bir milattır
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’ın yeni cumhurbaşkanı: İbrahim Reisi

İran’ın yeni cumhurbaşkanı: İbrahim Reisi
06.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İran’ın yeni cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, televizyondan canlı yayınlanan bir tören ile görevine başladı. Reisi, İran’a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılmasını sağlayacağı yönünde vaatte bulundu.

İran’ın yeni cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Meclis’te düzenlenen törende yemin ederek görevine başladı. 18 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Reisi, Salı günü ülkenin ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’den mazbatasını almıştı. Muhafazakar çizgisiyle tanınan 60 yaşındaki Reisi, İran İslam Cumhuriyeti’nin sekizinci cumhurbaşkanı olarak görev yapacak.

“Seçim sonucu kibirli güçlere karşı bir mesaj”

Göreve geldikten sonra yaptığı ilk konuşmada muhafazakar değerlere vurgu yapan Reisi, dış politikada izleyeceğinin çizginin de ipuçlarını verdi. “Kendimi halkın hizmetine, ülkenin onuruna, din ve ahlakın yaygınlaştırılmasına, hakikat ve adaleti desteklemeye adayacağım” diyen Reisi, İran’ın bölgedeki ve Batı’daki düşmanlarına karşı koyma sözünü verdi. Yeni İran Cumhurbaşkanı, seçim sonucunun “kibirli güçlere” karşı bir mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti.

Ortadoğu’daki diğer ülkelerle ilişkileri iyileştirme sözü veren Reisi, “Başta komşularımız olmak üzere bölgedeki tüm ülkelere dostluk ve kardeşlik eli uzatıyorum” dedi. Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan ile ilişkileri iyileştirmenin önünde bir “engel” olmadığını da sözlerine ekledi.

İran Meclisi'ndeki yemin töreni

İran Meclisi’ndeki yemin töreni

Yaptırımlar ve nükleer anlaşma

Reisi ayrıca İran’ın başta petrol satışı olmak üzere, dış dünyayla ilişkilerini büyük ölçüde kısıtlayan ABD yaptırımlarının kaldırılmasında ilerleme kaydetme sözü verdi. “Yaptırımlar kaldırılmalı” diyen Reisi, “Bu hedefi destekleyen her türlü diplomatik planı destekleyeceğiz” ifadesini kullandı.

Her ne kadar ilişkileri iyileştirme sözü verse de, Reisi yargıç olarak görev yaptığı süre boyunca insan hakları ihlallerine imza attığı gerekçesiyle, halihazırda ABD’nin yaptırım listesinde. Reisi’nin görüşmelerde, selefi Hasan Ruhani’den daha sert bir tavır alması bekleniyor.

İran’ın nükleer programının sınırlanması ve bunun karşılığında uluslararası yaptırımların sona ermesi hedefiyle, Tahran yönetimi ile ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin arasında diplomatik müzakereler sürüyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2016’da imzalanan İran Nükleer Anlaşması’ndan 2018’de çekilmişti. Halefi Joe Biden anlaşmaya geri dönmek istediğini ifade etse de görüşmelerde bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Cumhurbaşkanı’nı bekleyen sorunlar

Reisi, her türlü önemli kararda son söz söyleme yetkisini elinde bulunduran ruhani lider Ayetullah Ali Hameney’in yakın müttefiki olarak biliniyor. Ülkenin Batı ile ilişkileri ise son birkaç ayda kötüleşti. İsrail, ABD ve İngiltere, geçen hafta iki kişinin ölümüne neden olan bir insansız hava aracı saldırısı ile İran açıklarındaki bir dizi deniz saldırısından Tahran’ı sorumlu tutuyor. Öte yandan ülke genelinde yaygın su ve elektrik kesintileri halkın geniş çaplı protestolarına neden oluyor. Rejim muhalifleri ise Reisi’nin, selefi Ruhani’den daha sert bir politika izlemesinden endişe ediyor. Reisi’nin yemin ederek göreve başlamasıyla, İran’da yasama, yürütme ve yargı muhafazakar kesimin kontrolü altına girmiş oldu.

EK Kaynaklar : dpa, AFP, Reuters

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.