enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:01 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
07:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
07:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
07:38 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
07:31 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
07:23 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
07:20 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
07:08 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
07:02 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
07:00 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:36 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:19 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:58 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’da muhafazakâr vekillerden “yaptırımların tamamı kaldırılsın” talebi

İran’da muhafazakâr vekillerden “yaptırımların tamamı kaldırılsın” talebi
25.04.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İran Parlamentosu’ndaki muhafazakârlar ABD ile yaşanan nükleer anlaşma tartışmasının çözümünü engelliyor. Muhafazakârlar ABD’nin yaptırımları tamamen kaldırmasını istiyor.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı Alman Haber Ajansı (dpa)’nın haberine göre, İran’la nükleer anlaşmanın imzacıları arasında anlaşmanın kurtarılmasına yönelik çabalar sürerken, İran Parlamentosu’ndaki muhafazakaâlar bu gelişmelere tepki gösteriyor.

Muhafazakâr milletvekillerinden Ali Rıza Salimi bugün yaptığı açıklamada, “Viyana’da yapılan nükleer anlaşma müzakereleri İran’ın nükleer yasası ile uyumlu olmak zorundadır. Aksi takdirde yasaya aykırılık teşkil eder” dedi. Haber ajansı Tasnim‘e konuşan İranlı siyasetçi özellikle ABD’nin yaptırımlarının kısmen kaldırılmasını öngören iki tarafın da açıkladığı uzlaşmanın parlamento tarafından onaylanmadığı sürece yasal bir değeri olmadığını kaydetti.

Muhafazakâr milletvekillerinin nükleer görüşmelere dair eleştirileri yeni değil. Muhafazakar kanat Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Sekreteri Rafael Grossi ile İran’ın nükleer pogramından sorumlu Ali Ekber Salihi’nin Şubat ayında açıkladığı uzlaşmaya da tepki göstermişti. Bu uzlaşma UAEA’nın İran’daki nükleer tesisleri daha az olsa da kontrol edebilmesini mümkün kılıyordu. Muhafazakârlar bu uzlaşmanın geçen yıl kabul edilen nükleer yasaya aykırı olduğunu savunuyor. Söz konusu yasa İran’ın nükleer tesislerinin denetlenmesine kısıtlamalar getiriyor.

Nükleer anlaşmanın kurtarılması çabaları

Viyana’da Nisan başında yapılan görüşmelerde Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve ABD’den diplomatlar İran’lı diplomatlarla 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın kurtarılmasını görüştü.

Son iki hafta içinde iki çalışma grubu anlaşmanın öngördüğü Amerikan yaptırımlarının kaldırılması ve bunun karşılığında İran’ın nükleer programındaki kısıtlamalara uyması konusunu ele aldı. Önümüzdeki hafta üçüncü bir çalışma grubunun bunların uygulanması ve üzerinde uzlaşma sağlanması için atılacak adımları masaya yatıracak.

İran ve ABD bu konuda ilerlemeler sağlandığını duyurmuş ancak detay açıklamamıştı. Üzerinde tartışılan uzlaşmanın Amerikan yaptırımlarının kısmen kaldırılmasını öngördüğü belirtiliyor. İran Parlamentosu’nda geçen yıl kabul edilen nükleer yasa ise İran’ın anlaşmanın koşullarına uyması için Amerikan yaptırımlarının tamamının kaldırılmasını şart koşuyor. İran uzlaşma ile İran’ın petrol ihracatı önündeki engellerin kaldırılmasını ve petrol geliri için yurt dışındaki banka hesaplarına yeniden erişebilmeyi istiyor. İran böylece en büyük gelir kaynağını güvence altına almayı ve iki yıldır süren ekonomik krizi aşmayı planlıyor. İran yurt dışındaki banka hesaplarına koronavirüs aşısını satın almak için de ihtiyaç duyuyor. Bunun karşılığında daha hızlı uranyum zenginleştirmesini sağlayan santrifüjleri devre dışı bırakmayı ve uranyum zenginleştirmeyi azaltmayı taahhüt ediyor.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.