enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran’a Yönelik BM Silah Ambargosu Yürürlükten Kalktı

İran’a Yönelik BM Silah Ambargosu Yürürlükten Kalktı
21.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / ABD’nin yoğun itirazlarına rağmen 2007 yılından bu yana İran’a yönelik uygulanan Birleşmiş Milletler’in silah ambargosu yürürlükten kalktı. 

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “İran’ın savunma doktrini kendi halkına ve yerli imkanlarına güçlü bir şekilde güvenmesine dayanıyor. Bu doktrinde konvansiyel olmayan silahların, kitle imha silahlarının ya da çılgınca konvansiyel silahlar satın almanın yeri yok”ifadelerine yer verildi.

İran kendisine uygulanan silah ambargosu nedeniyle yıllar içerisinde kendi silah endüstrisinde ciddi yapılanmalar sağlamış durumda.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de ambargonun kalkmasıyla ilgili olarak Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Zarif “İran’ın bugün dünyayla savunma işbirliğinin normalleşmesi bölgemizde çok seslilik, barış ve güvenlik açısından bir kazanımdır” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler tarafından 2007 yılında alınan kararla İran’a uygulanan silah ambargosu, 2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşma’ya göresona erdi. Nükleer anlaşmanın tarafları, İran, Rusya, Çin, Almanya, İngiltere, Fransa ve Amerika’ydı. Ancak Başkan Donald Trump, 2018 yılında aldığı bir kararla ABD’yi İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekmişti.

O tarihten bu yana ABD ve İran arasındaki ilişki Amerika’nın yeni ambargo kararlarını da ard arda yürürlüğe sokması nedeniyle gergin seyrediyor. ABD bu çerçevede İran’a yönelik silah ambargosunun kaldırılmaması yönünde de girişimlerde bulundu ancak bu girişimler başarısızlıkla sonuçlandı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya ve Çin’in İran’a yönelik BM ambargosu konusunda destek vermemesi nedeniyle eleştirilerde bulundu ve ABD’nin bu noktada Rusya ve Çin’i de kapsayan girişimleri olacağını söyledi.

Pompeo “Şu ana kadar da bu yaptık. Amerika’nın mevcut ambargolarını delen herhangi bir ülke olduğunda onları bu girişimlerinden sorumlu tuttuk. Aynı uygulamayı BM Güvenlik Konseyi ambargoları konusunda da yapacağız” dedi.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.