enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İran ile Türkiye arasında şiir krizi

İran ile Türkiye arasında şiir krizi
12.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Erdoğan’ın Bakü’deki Zafer Geçit Töreni’nde okuduğu şiir İran’la diplomatik krize neden oldu. Türkiye’nin Tahran’daki büyükelçisi, protesto notası için İran Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

default

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters,DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Dağlık Karabağ’daki askeri kazanımlar için düzenlenen Zafer Geçit Töreni’nde Aras Nehri ile ilgili okuduğu Şair Bahtiyar Vahapzade’nin “Topraktan pay olmaz” adlı şiiri, İran’ın tepkisine neden oldu.

Şiirin Aras Nehri’nin kuzeyinin daha önce İran’a ait olduğu gerekçesiyle rahatsızlık yaratması üzerine Tahran’daki Türkiye Büyükelçisi Derya Örs, İran Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

İran haber ajansı İRNA’da yer alan bilgiye göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade yaptığı açıklamada, “Büyükelçiye İran’ın şiddetli itirazı iletilerek İran’ın bu konuda Türkiye tarafından ivedilikle açılamada beklediği ifade edildi” dedi.

Hatipzade’nin açıklamasında, “Büyükelçi Örs’e, İran’ın kimseye toprak bütünlüğüne müdahale izni vermeyeceği ve milli güvenliği konusunda da zerre kadar ödün vermeyeceğinin” aktarıldığı da belirtildi.

Cevad Zarif’ten tepki

Hatibzade’nin açıklaması öncesinde ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Twitter’dan yaptığı Erdoğan’ı eleştiren bir mesaj paylaştı.

Zarif paylaşımında, “Kimse Erdoğan’a, Bakü’de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran’ın ana topraklarından zorla ayrılmasıyla ilgili olduğunu söylememiş” ifadelerini kullandı. Zarif sözlerini “Acaba bu şiirle Azerbaycan’ın egemenliğine zarar verdiğini bilmiyor muydu? Kimse sevgili Azerbaycan’ımız hakkında konuşamaz” diye sürdürdü.

Erdoğan’ın okuduğu şiir

Erdoğan’ın okuduğu şiirde, “Aras’ı ayırdılar, Kum ile doldurdular; Ben senden ayrılmazdım; Zor ile ayırdılar; Ay Lâçin, can Lâçin; Men sene kurban Lâçin” mısraları yer alıyordu.

Azerbaycan ve İran’ı ayıran Aras Nehri sınırında ve İran’ın kuzeyinde bulunan Güney Azerbaycan ya da İran Azerbaycanı olarak adlandırılan bölgede yoğun olarak İranlı Azeriler yaşıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.