enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:40 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Azerbaycan Başbakanı Esedov tarafından kabul edildi
00:56 TÜBİSAD, Türkiye’nin Dijitalleşme Karnesini Açıkladı
00:47 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
00:29 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Komisyonumuz tarihi bir görev icra etmektedir”
00:23 Asgari Ücretin Asıl Talihlileri: Esnaf Ağaları!
00:22 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana’yı vuslatının 752. yılında sema mukabelesinde andı
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:03 Trump Neden Grönland Diyor? Haritalar, Grafikler ve Arktik’te Güvenliğin Yeniden Tanımı
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:29 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:14 Dışişleri Bakanı Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:06 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
00:01 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
11:14 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
10:35 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
09:27 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:56 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Irak’ta tarihi eser kaçaklığı: İngiliz Fitton’a 15 yıl hapis cezası; Alman sanık serbest

Irak’ta tarihi eser kaçaklığı: İngiliz Fitton’a 15 yıl hapis cezası; Alman sanık serbest
07.06.2022
A+
A-

BAĞDAT – TÜHA HABER / Irak’ta bir mahkeme İngiliz vatandaşı James Fitton’ı ülke dışına tarihi eser kaçırmaya çalışmaktan 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Davada yargılanan Alman sanık Volker Waldmann ise beraat etti.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre,Yargıç, suçun azami cezasının asılarak ölüm olduğunu belirtti; ancak mahkeme 66 yaşındaki Fitton için “sanığın yaşının ileri olması nedeniyle” daha düşük bir cezaya karar verdiğini duyurdu. Fitton’ın avukatı temyize gideceğini söyledi.

Duruşmada bulunan AFP muhabiri, sanıkların mahkemeye sarı kıyafetle çıktıklarını ancak kelepçeli olmadıklarını kaydetti.

Yargıç, sanıklara “eski eser ticareti yapmaktan” suçlu olup olmadıklarını sordu ve “suçsuzuz” yanıtını aldı.

İkili, 2002 tarihli bir yasaya göre “kasten bir antik eseri Irak’tan almak veya Irak’tan çıkarmaya çalışmakla” suçlandı. Mahkeme, 60 yaşındaki Waldmann’ı mahkum etmek için “yetersiz delil” olduğunu kaydetti.

Irak’a yaptıkları yolculuktan önce tanışmadıkları kaydedilen sanıklar, Mart ayında Bağdat havaalanında gözaltına alınmıştı.

“Eserleri hobi olarak aldım”

Gümrük memurlarının ifadelerine göre, Fitton’ın bagajında yaklaşık bir düzine taş parçası, çanak çömlek veya seramik parçası bulundu. Berlinli psikolog Waldmann’da da iki parça eser olduğu iddia edildi.

Yargıç, Fitton’a eserleri neden Irak’tan çıkarmaya çalıştığını sorduğunda, bunun “hobi” olduğunu ve yasadışı bir şey yapmak istemediği” cevabını aldı.

Mahkeme, kararında Fitton’ın parçaları topladığı yerin “arkeolojik bir alan” olduğunu bildiğini ve onları almanın yasa dışı olduğunun “farkında” olduğunu kaydetti. Fitton’un avukatı Thaer Massoud, kararı “aşırı” olarak nitelendirdi.

Savaşların, turizm altyapısını bitirme noktasına getirdiği Irak, ülkede onlarca yıl boyunca yağmalanan eski eserleri kurtarmaya çalışıyor.

Ek kaynaklar • AFP

[TÜHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.