enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:13 Ruhangiz Aliyeva,”Halk Birliği Temsilcilik Ofisleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Guba-Haçmaz Ekonomik Bölgesinde faaliyete geçti”
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
00:10 World Defense Show (WDS) 2026 kapsamında FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı.
00:10 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:09 İstanbul’da İl Tarım ve Orman ile Ticaret müdürlüklerine bağlı ekiplerince, ramazan ayı öncesinde kasaplara yönelik denetimler artırıldı
00:03 İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
00:02 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:01 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Zeynep Güneş Akgün’e destek
12:07 İçişleri Bakanı Çiftçi’den Erzurum’a duygusal veda
11:02 Kabinede bayrak değişimi
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnternette yayılan “düşman listeleri” suç kapsamına alınıyor

İnternette yayılan “düşman listeleri” suç kapsamına alınıyor
18.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Almanya’da aşırı sağcıların internette yayınladıkları listelerle ırkçılıkla mücadele eden kişileri hedef göstermesi zorlaştırılıyor. Bu tür listeleri yaymak suç kapsamına alınıyor. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP/BK,TY)’ye dayandırdığı habere göre, Almanya’da aşırı sağcıların, ırkçılıkla mücadele eden kişilerin isim ve verilerini internette yayınlamasıyla gündeme gelen “düşman listeleri”ne karşı hükümet harekete geçti.

Adalet Bakanlığının hazırladığı ve bu tür listelerin yayınlanmasını ceza kapsamına alan tasarı Bakanlar Kurulunda kabul edildi. Tasarının yasalaşması için Federal Mecliste de kabul edilmesi gerekiyor.

Adalet Bakanı Christine Lambrecht, insanların nefret ve hedef göstermeye karşı daha iyi korunması gerektiğine vurgu yaptı. 2019 yılında bir aşırı sağcı tarafından öldürülen Kassel bölge valisi Walter Lübcke’nin isminin de cinayet öncesinde bir listede yer aldığına işaret eden Lambrecht, çoğulcu toplum ve insan onurunun hiçe sayılmasına karşı mücadele veren pek çok yerel politikacının gözdağı girişimleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı, hükümetin yeni yasayla, yaratılmaya çalışılan korku ve gözdağı ortamına karşı net ve kararlı bir tutum sergilediğini belirterek “Bu, demokrasinin aşırı sağa, ırkçılık ve antisemitizme karşı korunması yönünde önemli bir adımdır” dedi.

Adalet Bakanlığı açıklamasında da faillerin bu tür listeler yayınlayarak ilgili kişilere korumasız oldukları ve başlarına bir şey gelebileceği mesajı vermeye çalıştıkları belirtilerek “Bu tür düşman listeleri, internetteki nefret kampanyalarında olduğu gibi, faal vatandaşların kendilerini siyasi ve toplumsal tartışma ortamından geri çekmelerine yol açabilir” uyarısı yapıldı.

İki yıla kadar hapis cezası verilebilecek

Ceza Kanununun “suç eylemi tehdidinde bulunarak kamu barışını bozma” suçunu düzenleyen 126’ncı maddesine yapılacak eklemeyle “ilgili kişinin suç eylemine hedef olması tehlikesine yol açacak şekilde kişisel verilerinin yayılması” suç haline getiriliyor.

Suçun işlenmesi halinde iki yıla varan hapis cezası ya da para cezası öngörülüyor. Açık kaynaklardan elde edilemeyecek verilerin yayılması durumunda ise üç yıla varan hapis cezası uygulanacak.

Verilerin yayınlanmasının ilgili kişi için tehlike oluşturup oluşturmadığının belirlenmesinde, verilerin yayıldığı ortamın niteliği ve yayının bağlamı göz önünde bulundurulacak. Gazetecilik kapsamında kişi adlarının anıldığı haberler ve derneklerin aşırılıkçı yapıların ortaya çıkarılmasına hizmet eden araştırmaları yasa kapsamına girmeyecek.

Aşırı sağ ve aşırı sol internet forumlarında sıklıkla yer alan “düşman listeleri”nde siyasi karşıt gruplara mensup görülen kişilerin isim, fotoğraf, adres gibi verileri paylaşılıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.